رسانه های خارجی: اظهار نظرکشورهای بریکس در مورد درگیری فلسطین و اسرائیل نشانگر شجاعت و اعتماد به نفس بیشتر این گروه است
رهبران بریکس در نشست ویژه سران درباره درگیری کنونی فلسطین و اسرائیل که در روز سه شنبه ۲۱ نوامبر برگزار شد، خواستار ” توقف بشردوستانه” برای دستیابی به آتش بس در نوار غزه، “حفاظت از غیرنظامیان و ارائه کمک های بشردوستانه” شدند.
رسانه های خارجی بر این باورند که این فراخوان رهبران کشورهای بریکس نشان می دهد که کشورهای “جنوب جهانی” در صحنه بین الملل دارای اعتماد به نفس بیشتر و جسور هستند.
بر اساس گزارشی که در وب سایت آلمانی «فرانکفورتر آلگماینه سایتونگ» در روز سه شنبه۲۱ نوامبر منتشر شد، رهبران بریکس در یک نشست ویژه خواستار «آتش بس فوری و پایدار» در غزه شدند. در یادداشت این نشست که از سوی کاخ ریاست جمهوری آفریقای جنوبی منتشر شد، آمده است: «ما بر لزوم حمایت از غیرنظامیان مطابق با قوانین بین المللی و استانداردهای بین المللی حقوق بشر تأکید می کنیم.
بر اساس این گزارش، نمایندگان بریکس همچنین خواستار «آزادی فوری و بدون قید و شرط همه غیرنظامیان» شدند که به طور غیرقانونی بازداشت شده اند و بر «نجات و درمان بشردوستانه مطابق با قوانین بین المللی» پافشاری کردند. کشورهای شرکت کننده در این نشست خشونت علیه غیرنظامیان فلسطینی و اسرائیلی، از جمله جنایات جنگی، حملات و تمامی اقدامات تحریک آمیز و تخریب را محکوم کردند.
این اولین نشست سران بریکس از زمان برگزاری اجلاس ژوهانسبورگ در ماه اوت سال جاری است. در اجلاس اوت، کشورهای بریکس تصمیم گرفتند عضویت خود را گسترش دهند تا نقش مهم تری در سطح بین الملل به عنوان “صدای جنوب جهانی” ایفا کنند.
گزارشها حاکی از آن است، از زمانی که اسرائیل بمباران خشونتآمیز در نوار غزه را آغاز کرده است، میلیونها نفر در سراسر آفریقا، آسیا و خاورمیانه برای «فلسطین آزاد» راهپیمایی کرده و خواهان آتشبس شده اند. کارشناسان در آفریقا و سایر نقاط، ایالات متحده، بریتانیا و اتحادیه اروپا را به دلیل حمایت از جنگ اسرائیل در غزه در حالی که خود را به عنوان سنگرهای دموکراسی و حقوق بشر معرفی می کنند، به ریاکاری متهم کرده اند.
کارشناسان می گویند این اولین بار است که گروه بریکس که پیش از این بر مسائل اقتصادی تمرکز داشت، چنین نشستی را برگزار کرده است.
استیون گروزدر، تحلیلگر مؤسسه روابط بینالملل آفریقای جنوبی گفت: “این نشان دهنده افزایش قاطعیت و اعتماد به نفس گروه بریکس است که دیگر منتظر واکنش غرب نمی ماند.”
در این گزارش همچنین آمده است که محمد دسایی از سازمان “حمایت آفریقا از فلسطین” گفت، موضعی که کشورهای بریکس در روز سه شنبه از خود نشان دادند ممکن است کشورهای بیشتری را وادار کند که خواستار آتش بس و پایان جنگ شوند.