انتخاب چین یعنی انتخاب فرصت‌ها از ۵ بُعد

«مارتین جکز» پژوهشگر بریتانیایی اخیرا در مصاحبه با رادیو و تلویزیون مرکزی چین گفت: «چین نرخ رشد حدود ۵ درصدی خود را حفظ کرده و این کشور همچنان مهم‌ترین موتور اقتصاد جهانی محسوب می‌شود. این قطعا یک مزیت بزرگ است.»

داده‌های اقتصادی چین ۲۰۲۳ چهارشنبه ۱۷ ژانویه (۲۷ دی) منتشر شد و بر انتظارات جامعه بین‌المللی مهر تایید زد.

در سال گذشته اقتصاد جهان کُند بود، چشم انداز بین‌المللی با پیچیدگی به پیش رفت و درگیری‌های ژئوپلتیکی مکررا اتفاق افتادند. «صندوق بین‌المللی پول» پیش بینی کرد که نرخ رشد اقتصادی جهانی در سال ۲۰۲۳، ۳.۰ درصد باشد و «کمیسیون اروپایی» پیش بینی خود از نرخ رشد منطقه یورو را در سال گذشته به ۰.۶ درصد کاهش داد. اما بالعکس نرخ رشد اقتصادی چین در میان اقتصادهای بزرگ جهان، بالاترین رتبه را کسب کرد. با محاسبه قیمت‌های قابل مقایسه، رشد اقتصادی چین معادل بازده اقتصادی سالانه یک کشور متوسط است که در جهان نادر به حساب می‌آید.

اجازه دهید نگاهی به مصرف بیاندازیم. مجموع تقاضای کنونی جهان ناکافی است و بازار از نایاب‌ترین منابع است. هزینه‌های زندگی و استقراض در بسیاری از کشورها متاثر از تورم و آثار جانبی سیاست‌های پولی در کشورهای توسعه یافته، افزایش یافته و همین بر مصرف تاثیر گذاشته است.

مجموع خرده فروشی کالاهای مصرفی چین طی سال گذشته رکورد بالایی را به جا گذاشت و هزینه مصرف کننده نهایی رشد کلی را ۴.۳ واحد درصد افزایش داد و نقش آن را به عنوان موتور اصلی برجسته کرد. آزادسازی تسریع یافته جنب و جوش مصرف چین به عنوان نویدبخش‌ترین بازار جهان موهبتی برای احیای اقتصادی جهان محسوب می‌شود.

همچنین باید به نقش عملکرد واردات و صادرات نیز اشاره کنیم. در حال حاضر تقاضای جهانی کُند و حمایت‌گرایی تجاری در برخی کشورها صعودی است. گزارش «کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل» پیش بینی کرد که تجارت جهانی کالا در سال ۲۰۲۳ تا ۷.۵ درصد کاهش یابد. واردات و صادرات کالاهای چین عموما ثابت هستند و پیش بینی می‌شود برای هفتمین سال متوالی بزرگترین کشور در تجارت کالا باقی بماند. این «مزایای چین» نه تنها تجارت بین‌الملل را تحریک می‌کند بلکه اختصاص عوامل جهانی را بهینه می‌سازد و ثبات زنجیره‌های صنعتی و تامین را حفظ می‌کند.

از همه مهم‌تر اینکه دیگر چین فقط «کارخانه جهان» نیست بلکه قله نوآوری جهانی نیز هست. چین تا پایان ۲۰۲۳ به نخستین کشور در جهان با بیش از ۴ میلیون حق ثبت اختراع داخلی معتبر تبدیل شد. «اختراع شده در چین» به پیشرفت فناوری جهانی و ارتقاء صنعتی سرعت می‌بخشد و شتاب جدیدی را به اقتصاد جهانی تزریق می‌کند.

این روزها نشست سالانه «مجمع جهانی اقتصاد ۲۰۲۴» در داووس سوئیس در حال برگزاری است. این نشست سالانه در مواجهه با خطر تکه تکه شدن در جهان خواستار «اعتمادسازی مجدد» شده است.

«بورگه برنده» رئیس مجمع جهانی اقتصاد تاکید کرد چین به عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان می‌تواند به اعتمادسازی مجدد در میان کشورها کمک کند.

این «اعتماد» به چین از کجا می‌آید؟ از ثبات دراز مدت و تداوم سیاست‌های چین، از توسعه مداوم سیاست گشایش آن به سوی جهان خارج و از ترویج فراگیر مدرنیزاسیون به سبک چینی و به اشتراک گذاری فرصت‌های جدید با جهان نشأت می‌گیرد.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا