احیای اُپراهای سنتی چین با شبکه‌های اجتماعی

« وو لینگ‌یون» هنرمند مشهور «اُپرای جین»، در سال ۲۰۲۰ که اجرای صحنه‌ای به دلیل محدودیت‌های کرونا محدود شده بوده با شک و تردید جسارت به خرج داد و پخش زنده را آغاز کرد.

در کمال تعجب او انتظار نداشت این هنر سنتی با قدمتی بیش از دو هزار سال چنین مخاطب عظیمی را به سوی خود بکشاند.

این هنرمند ۵۹ ساله اهل «تای‌یوان» مرکز استان «شان‌شی» در شمال چین می‌گوید: در ابتدا تمایلی به شروع پخش زنده نداشتم اما واکنش کاربران فضای مجازی نظرم را درباره شبکه‌های اجتماعی عوض کرد.

طی نخستین پخش زنده که بیش از دو ساعت به طول انجامید، وو لینگ‌یون و خانواده‌اش تمام بخش‌های اُپرای جین را تکمیل کردند و قطعاتی از این اُپرای کلاسیک را به نمایش گذاشتند. آنها همچنین نظرات تاریخی و حکایت‌هایی را درباره این اُپرا به اشتراک گذاشتند که توانست نزدیک به ۵۰ هزار بیننده را به خود جذب کند.

وو که حالا بیش از ۴۰ هزار دنبال کننده در شبکه اجتماعی دارد، گفت: خوشحالم می‌بینم افراد زیادی هستند که این اُپرای سنتی را دوست دارند.

چین کانون صدها ژانر مختلف از اُپراهای محلی است که برخی از آنها ریشه تاریخی دارند که به قرن‌ها قبل باز می‌گردد. با این حال طی دهه‌های اخیر، با محبوبیت وسیع انواع متنوع سرگرمی‌های اینترنتی، جذابیت اُپراها برای نوجوانان تاحدی کاهش یافته است.

اما این همچنین به یک توفیق اجباری تبدیل شده است. به لطف شبکه‌های اجتماعی، هنرمندانی مثل آقای وو توانسته‌اند با جوانان بیشتری ارتباط برقرار کنند. برخی از هنرمندان حتی عناصر موسیقی پاپ، تعامل کلامی و سایر اشکال هنری را در اُپراهای سنتی گنجانده‌اند.

«هونگ فینان»، یک علاقه‌مند ۲۲ ساله تعامل کلامی، با یادآوری لحظه‌ای که برای اولین بار عاشق اُپرای سنتی شد، گفت هنگامی که گزیده‌ای از «جستجو در رودخانه زلال»، یک اُپرای فولکلور در پکن، را شنید که در تعامل کلامی گنجانده شده بود فورا باعث شد علاقه‌اش به اُپرا شکل بگیرد.

او گفت: لحن اُپرا شبیه موسیقی نیستم که امروزه می‌شنویم بلکه جذابیت خاص خود را دارد.

به همین شکل، «لین یوان‌شین» ۲۵ ساله توضیح داد که علاقه او به اُپرای سنتی از ویدئوهای کوتاه در شبکه‌های اجتماعی سرچشمه گرفته است. «قبلا عقیده داشتم که اُپرا فقط مخصوص نسل قدیمی‌تر است اما بعد از مشاهده این ویدئوها به نظرم کاملاً جذاب بود و قطعاً آن چیزی نبود که در ابتدا تصور می‌کردم.

در «سینا ویبو» شبکه اجتماعی محبوب چین، موضوع «اُپرای چین چقدر شگفت انگیز است»، ۲۶.۳۲ میلیون بار خوانده شد و ۱۸ هزار نظر را به همراه داشت. جستجوی کلیدواژه‌ «اُپرای چینی» در اپلیکیشن ویدئوی کوتاه «دوئویین» نیز ویدئوهای کوتاه فراوانی را به همراه داشت که بسیاری از آنها بیش از یک میلیون لایک گرفتند.

اخیراً، اجراهای «چن لی‌جون»، بازیگر جوان «اُپرای یو»، توجه گسترده‌ای را در اپلیکیشن دوئویین هنگامی که او یک شخصیت مرد را به تصویر می‌کشید، جلب کرد. تا پایان سال گذشته میلادی نمایش او بیش از ۱۴۰ بار روی صحنه رفت و ۷۰ درصد مخاطبان که بیشتر جوان بودند و جزو علاقه مندان اُپرای سنتی هم نبودند. نخستین پخش زنده این اجرا در شبکه‌های اجتماعی بیش از ۹ میلیون بازدید و بیش از ۱۴ هزار کامنت (نظر) را به همراه داشت.

در واقع ادغام اُپرای چینی و پلتفرم‌های ویدئوی کوتاه از چند سال قبل شروع شده است. در سال ۲۰۲۱، درآمد مجری‌های دوئویین که مختص درآمد مجری‌های دوئویین که متخصص در فرهنگ سنتی هستند شاهد افزایش قابل توجه ۱۰۱ درصدی نسب به سال قبل آن بود که در این میان مجریان اُپرا شاهد افزایش ۲۳۲ درصدی درآمد سالیانه خود بودند که به طور میانگین ۳۷۱۹ پست در روز بود.

به گفته «جانگ یی‌وو» استاد مطالعات فرهنگی «دانشگاه پکن»، پخش زنده در شبکه‌های اجتماعی فرصتی را برای اُپراهای نسبتاً ویژه فراهم می‌کند تا بمخاطبان بیشتری پیدا کنند.

وی با بیان اینکه هنوز پتانسیل کشف نشده گسترده‌ای در این زمینه وجود دارد، گفت: ترویج فرهنگ سنتی از طریق ویدئوهای کوتاه و پخش زنده به یک روند تبدیل شده است.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا