رئیس بانک توسعه جدید بریکس: اهمیت کشورهای بریکس بسیار بیشتر از گذشته است
پانزدهمین نشست سران گروه «بریکس» قرار است به زودی در آفریقای جنوبی برگزار شود. خانم «دیلما روسف» رئیس «بانک توسعه جدید» طی مصاحبهای در مقر این نهاد به اصطلاح «تئوری افول بریکس» و «تئوری فروپاشی بریکس» را رد کرد. او بر این باور است که کشورهای بریکس قدرتمندتر و قدرتمندتر خواهند شد و اهمیت کشورهای بریکس مهمتر از هر زمانی است.
به زعم روسف توسعه کشورهای بریکس قطعا کمکهای زیادی به چندقطبیسازی جهان و صلح و توسعه خواهد کرد.
مشروح مصاحبه رادیو و تلویزیون مرکزی چین با خانم را در زیر میخوانید:
مجری: نظر شما درباره برخی کشورها و رسانههای جهان که در خصوص همکاری بریکس سیاهنمایی میکنند، چیست؟ برای مثال آنها به اصطلاح «تئوری افول بریکس» یا حتی «تئوری فروپاشی بریکس» را مطرح میکنند.
روسف: هیچکدام درست نیست نه این و نه آن. فکر میکنم کشورهای بریکس قویتر و قویتر خواهند شد. تصور نمیکنم کشورهای بریکس دچار افول یا فروپاشی شوند. مبنای گفته آنها را درک نمیکنم. برعکس به نظرم همه چیز در حال حاضر نشان دهنده این است که برکس از هر زمانی مهمتر شده است. در عین حال معتقدم که توسعه کشورهای بریکس قطعا کمکهای بزرگی به چندقطبیسازی جهان و صلم و توسعه خواهد کرد.
مجری: در آوریل امسال «لوئیس ایناسیو لولا داسیلوا» رئیس جمهور برزیل به هنگام شرکت در مراسم آغاز به کار شما نارضایتی خود را از هژمونی دلار آمریکا ابراز داشت. او گفت: «هر شب از خودم میپرسم چرا بسیاری از کشورها از دلار برای تسویه امور تجاری خود استفاده میکنند. چرا کشورهای بریکس نمیتوانند از ارز خودشان برای امور تجاری استفاده کنند؟» نظر شما درباره تاثیر هژمونی دلار آمریکا بر توسعه کشورهای در حال توسعه به ویژه کشورهای جهان جنوب چیست؟ در عین حال تحت چارچوب همکاری بریکس برنامه شما برای ترویج هر چه بیشتر تجارت با ارزهای محلی چیست؟
روسف: به یاد میآورم که یک دولتمرد بزرگ فرانسوی بوده که نام این روند یعنی «هژمونی دلار» یعنی الزامی بودن داد و ستد با دلار را یک «مزیت احمقانه» نام گذاشت. بنا بر این چرا ما نتوانیم با ارز خودمان داد و ستد کنیم؟ جهان در دوران کنونی در حال بروز روند حرکت به سوی چندجانبهگرایی به جای تکقطبی دلارمحور است. این به معنای آن نیست که دلار در آینده مهم نیست بلکه همچنان مهم خواهد بود. مراکز جهانی دیگر در حال بروز هستند و این گذار در جریان است. به نظر ما بسیار مهم است که برخی تراکنشها و تبادلات اقتصادی و تجاری با ارزهای محلی صورت بگیرد. همچنین به جمع آوری بودجه به ارزهای محلی برای کمک به کشورهای عضو بانک توسعه جدید به منظور مشارکت در بازار سرمایه به صورتی عمیقتر و فعالتر هستم تا به توسعه خوب اقتصاد جهانی کمک شود. ما خواهان مشارکت بیشتر هستیم نه کمتر. ما امیدوار به کمک به چندقطبیسازی و چندجانبهگرایی جهان هستیم تا صدای تمام کشورها شنیده شود.
مجری: در اینجا به دادههای خاصی اشاره میکنم. در سه ماهه نخست امسال، بودجه ارائه شده توسط کشورهای عضو بانک توسعه جدید به ارز محلی معادل بیش از ۲۱ درصد بود. امیدوارید این سهم تا چه میزان افزایش یابد؟
روسف: هدف ما افزایش آن به ۳۰ درصد طی پنج سال است. میخواهیم ۳۰ درصد تراکنشهای بانک توسعه جدید به صورت ارزهای محلی باشد. برای رسیدن به این هدف همانطور که قبلا هم اشاره کردم دو ابتکار وجود دارد یکی صدور اوراق قرضه ارز محلی و در عین حال افزایش بودجه به صورت ارز محلی و دادن وام به صورت ارز محلی. نتایج این اقدامات چیست؟ به عنوان مثال در آینده اگر نوساناتی در نرخ تبدیل ارز صورت گیرد، از بروز پیامدهای جدی مانند بحران بدهی جلوگیری میشود و کشورهای توسعه یافته دیگر متحمل تاثیرات منفی افزایش بدهی ناشی از تغییرات نرخ تبدیل دلار آمریکا نخواهند شد.
مجری: شنیدهام که بانک توسعه جدید درخواستهای عضویت از بسیاری از کشورها داشته است. چه چشم اندازی برای توسعه آینده بانک دارید؟ آیا ممکن است در آینده علاوه بر کشورهای در حال توسعه و اقتصادهای نوظهور، کشورهای توسعه یافته هم به آن بپیوندند؟
روسف: این امکان برای پیوستن کشورهای توسعه یافته به بانک توسعه جدید وجود دارد اما محدودیتهای مشخصی هم وجود دارد که در اساسنامه تاسیس بانک ذکر شده است. در آن زمان ما یک توافقنامه شبیه اساسنامه بانک توسعه جدید را نوشتیم که در آن ذکر شده سهم کشورهای توسعه یافته باید به حدود ۲۰ درصد محدود باشد و ۸۰ درصد اعضای بانک باید جزو کشورهای جهان جنوب باشند که همان کشورهای در حال توسعه یا کشورهای بازارهای نوظهور هستند. دلیل درج این محدودیت بخاطر این است که جهان جنوب نیاز به بیشترین تامین مالی را دارد. آنها اغلب با مشکلات مالی جدی در حوزه زیرساخت اجتماعی، زیرساخت لجستیکی، زیرساخت اقتصادی و زیرساخت دیجیتال مواجه هستند.