سرمایهگذاری در چین؛ سرمایهگذاری در آینده
«بازار چین نه تنها سرشار از فرصت است، بلکه قابل اعتماد و متعهد نیز هست. به همین دلیل است که من معتقدم آینده در چین است.» این دیدگاهی بود که جیانی جی جیووانی، رئیس شرکت اِنی چین، در ششمین اجلاس سران شرکتهای چندملیتی در چین بیان کرد. در این رویداد، بسیاری از مدیران خارجی چین را بازاری «راهبردی و حیاتی»، «بزرگترین بازار جهان» و «هیجانانگیز» توصیف کردند و از «مزایای بینظیر» آن سخن گفتند.
این اجلاس که نخستین رویداد اقتصادی و تجاری ملی چین مخصوص شرکتهای چندملیتی است، امسال با حضور بیسابقه ۵۷۰ مهمان از ۴۶۵ شرکت چندملیتی از شش قاره برگزار شد. مجموعا ۴۰ پروژه کلیدی به امضا رسید که ارزش سرمایهگذاری آنها به ۵.۹۳ میلیارد دلار میرسید.
موضوع اجلاس با عنوان «شرکتهای چندملیتی و چین؛ اتصال جهان برای همکاری برد-برد» بر نقش راهبردی چین در برنامههای جهانی این شرکتها تاکید داشت. در گذشته، شرکتهای خارجی به طور عمیق در اقتصاد چین ادغام شدند و ارتباط میان چین و جهان را تسهیل کردند. اکنون آنها معتقدند که حضور در چین، زمینه اتصال بهتر به جهان را فراهم میآورد.
شو داچوان رئیس شرکت بوش چین، گفت: بوش به چین و فرصتها و سرعت نوآوری آن نیاز دارد.
این دیدگاه مورد اتفاق بسیاری از شرکتهای خارجی است که «تحقیق و توسعه در چین» را بخش جداییناپذیر راهبردهای جهانی خود میدانند. تنها با بهرهگیری کامل از بازار، استعدادها و منابع نوآوری چین است که شرکتها میتوانند جایگاه رقابتی جهانی خود را تثبیت کنند. گزارشی که در این اجلاس منتشر شد نشان داد از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۳، تعداد پرسنل تحقیق و توسعه در شرکتهای صنعتی بزرگ خارجی در چین ۳۳.۲ درصد افزایش یافته و هزینههای تحقیق و توسعه ۸۶.۵ درصد رشد داشته است. به عنوان مثال، طی سال گذشته میلادی فقط در پکن بیش از ۱۱۰ مرکز تحقیق و توسعه جدید با سرمایهگذاری خارجی شناخته شد که تا ژانویه ۲۰۲۵ تعداد کل آنها به ۲۲۱ مرکز رسید و این نشاندهنده دو برابر شدن رشد است.
چین همچنین ظرفیت بازار بسیار بزرگی دارد. در بخش انرژی، شرکتکنندگان به سرعت پیشرفت انتقال سبز چین در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر، آبشیرینکن و هیدروژن اذعان داشتند. در ژانویه، شرکت سعودی ACWA Power قراردادهای سرمایهگذاری به ارزش ۳۱۲ میلیون دلار با دو شرکت چینی امضا کرد. سعید الحبتی، رئیس ACWA Power چین گفت: این نقطه ورود ما به بازار انرژی تجدیدپذیر چین است.
در آینده، ایجاد محیط سیاستی پایدار و باز برای موفقیت سرمایهگذاران خارجی حیاتی خواهد بود. از باز شدن کامل حوزه تولید گرفته تا پیشرفت در باز بودن نهادی در مقررات، استانداردها و حاکمیت، چین اطمینان میدهد که رقابت برای شرکتهای خارجی عادلانه باشد. سال گذشته، شرکت دانمارکی Grundfos در تدوین اولین استاندارد ملی اجباری چین برای بهرهوری سیستم پمپ مشارکت داشت. هی لیو، مدیر روابط دولتی Grundfos چین گفت: این همکاری ما در چین را به سمت توسعه سبز و دیجیتال هدایت میکند و بازار ما را بیش از پیش گسترش میدهد.
امروزه چین با اتخاذ تدابیر تسهیل سرمایهگذاری و ارائه خدمات هدفمند، فرصتهای وسیعتری برای کسبوکارهای خارجی فراهم میکند. برای نمونه، صندوق جهانی سلامت که به صورت مشترک توسط شرکت بریتانیایی AstraZeneca و شرکای چینی تأسیس شده، در ۲۷ شرکت محلی سرمایهگذاری کرده و به آنها در جهانی شدن محصولاتشان کمک میکند. یانگ لان، مدیر ارشد امور عمومی Herbalife چین اظهار داشت که بهبود محیط کسبوکار در چین اعتماد ما به رشد پایدار در اینجا را تقویت کرده و ما را قادر میسازد فرصتها را در میان رقابتها به دست آوریم.
این اعتماد باعث شده بسیاری از شرکتهای خارجی راهبردهای خود در چین را تسریع کنند. جائو بینگدای، رئیس پاناسونیک چین، از ۲۰ پروژه جدید علاوه بر پروژههای موجود خبر داد و گفت: ما مصمم به مشارکت در توسعه چین هستیم.
شرکت سعودی ACWA Power قصد دارد داراییهای خود در چین را تا سال ۲۰۳۰ به یک سوم داراییهای جهانی خود برساند و مکدونالد قصد دارد امسال هزار فروشگاه جدید در چین افتتاح کند. این اهداف بلندپروازانه نشاندهنده اعتماد عمیق به بازار چین و تعهد بلندمدت است.
در شرایطی که جهان با افزایش یکجانبهگرایی و حمایتگرایی روبرو است، این تحرکات انتخابهای منطقی و آرمانهای قوی سرمایهگذاران خارجی را برجسته میکند.
ینس اسکِلوند، رئیس اتاق بازرگانی اتحادیه اروپا در چین خاطرنشان کرد: ما خواهان گفتوگو، تجارت و همکاری هستیم.
در میان آشفتگی و تحولات، سرمایهگذاران خارجی نشان میدهند که اتصال به چین یعنی اتصال بهتر به جهان و سرمایهگذاری در چین، سرمایهگذاری در آینده است.