بررسی چشمانداز امیدوارکننده اقتصاد چین از مسیر خودروسازی و تجارت خارجی
در شرایطی که روند بهبود اقتصاد جهانی با موانعی روبرو شده، چشمانداز اقتصاد چین مورد توجه قرار گرفته است. تحلیلگران از زوایای مختلف به بررسی این موضوع پرداختهاند و دو مجموعه داده اخیر نیز نگاهها را به خود جلب کردهاند.
طبق دادههای «انجمن خودروسازان چین» که سه شنبه منتشر شد، طی چهار ماه نخست سال جاری میلادی هم تولید و هم فروش خودروهای چین برای نخستین بار از ۱۰ میلیون دستگاه گذشت و به ترتیب ۱۲.۹ درصد و ۱۰.۸ درصد افزایش یافت. در این میان صادرات خودروهای برقی جمعا به ۶۴۲ هزار دستگاه رسید و در مقایسه با مدت مشابه سال ۲۰۲۴ جهش قابل ملاحظه ۵۲.۶ درصدی را به ثبت رساند.
عملکرد خوب صنعت راهبردی و بنیادینِ خودروسازی چین نشان دهنده منطق عمیق توسعه اقتصادی کیفیِ این کشور است.
شایان توجه است که ارزش واردات و صادرات کالا در ماه آوریل ۵.۶ درصد افزایش یافته و صادرات نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۹.۳ درصد رشد داشته است. با وجود موانع موجود در تجارت خارجی، توانمندیهای تولیدی و ظرفیت نوآوری از عوامل اصلی پایداری چین در این عرصه به شمار میروند.
خبرگزاری بریتانیایی «رویترز» گزارش داد، علیرغم تداوم عدم قطعیت ناشی از سیاستهای تعرفهای ایالات متحده، صادرات چین در ماه آوریل همچنان رشدی نزدیک به دو رقمی را تجربه کرد؛ موضوعی که حاکی از اثربخشی اقدامات سیاستی فشرده و اخیر دولت چین است.
انعطافپذیری اقتصاد چین و پتانسیل عظیم آن از این مجموعه آمار و ارقام مشخص و آشکار است.
تعدیل ضد چرخهای متناسب با زمان و شرایط، ضمن تقویت اثربخشی سیاستها، موجب فعالسازی پتانسیل بازار بسیار گسترده چین شده است.
تولید و فروش خودروهای چین طی سال ۲۰۲۴ هر دو از ۳۰ میلیون دستگاه فراتر رفت و در عین حال صادرات نیز از ۵ میلیون دستگاه عبور کرد؛ امری که نشان میدهد رشد صنعتی عمدتا ناشی تقاضای داخلی بوده است.
براساس آماری که وزارت بازرگانی دوشنبه منتشر کرد، از زمان اجرای سیاست تعویض خودروهای کهنه با نو در سال ۲۰۲۴، مجموع تعداد درخواست دریافت یارانه این طرح از ۱۰ میلیون نفر فراتر رفته است. رسانههای خارجی گزارش دادند که سیاست تعویض خودروی چین، به شکلی کارآمد مقابل تاثیر تعرفههای آمریکا بر اعتماد مصرفکنندگان ایستادگی کرده است.
تنظیم علمی مقررات کلان و حاکمیت مؤثر دولت، از منابع اصلی اعتماد به نفس چین در مواجهه با خطرات و چالشهای گوناگون به شمار میروند. همافزایی میان «دست مرئی» دولت و «دست نامرئی» بازار نیز کارایی نظام حکمرانی اقتصادی چین را بهخوبی نشان میدهد.
ترویج ادغام عمیق نوآوری علمی و فناورانه، نیروی حیات اقتصادی را آزاد میکند که صنعت خودرو نماد بارز آن است. امروز صنعت خودروی چین شاهد رونق نوآوریهای علمی و فناورانه است.
شرکت CATL نسل جدیدی از باتریهای سدیمی را عرضه کرده که بیش از ۱۰ هزار بار چرخه عمر دارد و در دمای منفی ۴۰ درجه سانتیگراد همچنان ۹۰ درصد ظرفیت انرژی خود را حفظ میکند. در کارگاه جوشکاری کارخانه «ییچانگ» متعلق به GAC Trumpchi نیز بیش از ۵۰۰ ربات با هماهنگی کامل فعالیت میکنند و قادرند هر ۵۲ ثانیه یک خودروی جدید تولید کنند.
تولید و فروش خودروی چین طی چهار ماه ابتدایی سال ۲۰۲۵ هر دو از ۴ میلیون دستگاه فراتر رفت و نرخ رشد آن از ۴۵ درصد عبور کرد؛ امری که نشان دهنده تغییر جهانی به سوی رویکردهای صنعتی سبز و تحولگراست.
همزمان، تولیدات چین هرچه بیشتر با تقاضای رو به رشد خارجی همسو شده و چرخهای تقویتکننده و دوسویه ایجاد کرده است.
دادهها نشان میدهد که در سه ماه نخست سال جاری میلادی، مقاصد برتر صادرات خودروهای چین شامل مکزیک، امارات متحده عربی، روسیه، بلژیک، عربستان سعودی، برزیل و استرالیا بوده است.
«تولید هوشمند» چین نه فقط نیازهای مصرفکنندگان جهانی برای داشتن یک زندگی بهتر را برآورده میکند بلکه بلکه محرک و پیشرو گذار جهانی در حمل و نقل و انرژی نیز هست. ظرفیت تولید سبز چین در حال ارتقا دادن زنجیرههای تامین و حامی تلاشهای بینالمللی برای کاهش آلایندههای کربنی است.