شگفتی اعضای هیئت احزاب سیاسی «سازمان همکاری شانگهای» از سرعت توسعه مدرن در شین جیانگ
«محمدمهدی تینای تهرانی»، معاون امور بینالملل «حزب مؤتلفه اسلامی ایران»، در حالی که در کوچه پس کوچههای شهر باستانی «کاشغر» در منطقه خودمختار قوم اویغور شین جیانگ (شمال غربی چین)، قدم میزد، گفت: اینجا خیلی آشناست.
وی افزود: معماری، غذاها، زبان و رقص اینجا شباهتهایی فراوان با زادگاهم دارد. اینکه معماری قومی با این میزان از اصالت حفظ شده، خود بهتنهایی یک موفقیت چشمگیر است.
تینای تهرانی عضو هیئتی نزدیک به ۲۰۰ نفره از نمایندگان احزاب سیاسی است که هفته گذشته روزهای چهارشنبه و پنجشنبه در نشست احزاب سیاسی «سازمان همکاری شانگهای» (SCO) در شهر ارومچی مرکز شین جیانگ شرکت کردند. اعضای این هیئت پس از پایان نشست، از مناطق مختلف شین جیانگ بازدید کردند.
از میراث فرهنگی غنی روستاهای سنتی و مناظر خیرهکننده طبیعی گرفته تا کارخانههای پیشرفته و دانشگاههای مدرن، اعضای این هیئت با چشمان خود شاهد طیفی کاملی از توسعه کیفی و شیوه حکمرانی چین در این منطقه بودند؛ تصویری زنده از مسیر پیشرفت این کشور.
خانم «فائزه میر» دانشیار دپارتمان روابط بینالملل در «دانشگاه بلوچستان» پاکستان با ابراز شگفتی از سازهای موسیقی سنتی ظریف و زیبایی که در دهکده «جیایی» ناحیه «آکسو» در شین جیانگ ساخته میشود، اظهار داشت: باید به کسانی که به توسعه این روستا کمک کردند، آفرین گفت.
این روستا که به خاطر سازهای دستساز سنتی خود شهرت یافته، به گوهری درخشان تبدیل شده و با محبت «روستای موسیقی روحنواز» نامیده میشود.
میر تاکید کرد: این روستای دورافتاده با تولید سازهای موسیقی، اجرای موسیقی و رقص، توانسته جان تازهای بگیرد و به یکی از مقاصد محبوب گردشگری بدل شود.
«اسامه عبدالرحیم» دبیرکل «جنبش ترقیخواه کویت»، در جریان بازدید از «دانشگاه کاشغر» گفت: تصور نمیکردم دانشگاهی که نزدیک به ۴ هزار کیلومتر از پایتخت کشور چین فاصله دارد، تا این اندازه مدرن باشد.
وی تاکید کرد: درخشانترین جنبه مدرنیزاسیون چین توانایی آن برای توسعه تمام نقاط کشور است.
«گانسان دِواراجان» دبیرکل «جبهه پیشروی سراسری هند»، گفت: توسعه چین امتیازی ویژه برای یک گروه خاص نیست، بلکه توسعهای برای همه مردم و به شکلی متوازن است.
خط تولید مدرن یک شرکت فناوری کشاورزی محلی در کاشغر، تأثیری عمیق بر «محمد ابوهمیله»، دبیرکل حزب مردم جمهوریخواه مصر و رئیس فراکسیون این حزب در مجلس نمایندگان مصر گذاشت.
وی تاکید کرد: شهر کاشغر با پویایی و خلاقیت خود، نمونهای عینی از توسعه موفق چین محسوب میشود که در حوزههای مختلف به دستاوردهای قابل توجهی رسیده است.
«نورلان یرمکبایف» دبیرکل «سازمان همکاری شانگهای» که اهل قزاقستان است، احساساتی مشابه را ابراز داشت و به بهبود ملموس استانداردهای زندگی افراد محلی شین جیانگ اشاره کرد.
وی در مصاحبه با خبرگزاری «شینهوا» گفت که سال ۲۰۲۵ به عنوان «سال توسعه پایدار SCO» نامگذاری شده و به همین خاطر سازمان همکاری شانگهای ابتکاراتی را در حوزههایی مثل فقرزدایی، توسعه سبز و صنعتیسازی انجام خواهد داد.
وی ابراز امیدواری کرد که شین جیانگ بتواند به عنوان یک مرکز تبادلات و یادگیری متقابل میان کشورهای عضو SCO، نقش ایفا کند.
«عرفان اشرف» خبرنگار شبکه «سما تی وی» پاکستان پس از آشنایی با تلاشهای منطقه شین جیانگ برای بهرهبرداری از منابع غنی انرژی خورشیدی در تولید هیدروژن، گفت: دستاوردهای چین در زمینه انرژی پاک و سبز واقعا شگفتانگیز است.
وی افزود: چین در چارچوب «ابتکار کمربند و جاده» (BRI) ارتباطات با بیش از ۱۰۰ کشور را تقویت کرده و منافع آن را برای مردم سراسر جهان به ارمغان آورده است.
این روزنامه نگار پاکستانی خاطرنشان کرد: ما باید با هم برای دستیابی به رفاه منطقهای همکاری کنیم و مشترکا مقابل نیروهایی که خواستار عقب راندن پیشرفت جهانی هستند، مقاومت کنیم.