فرصت‌های جدید چین برای سرمایه‌های خارجی

ایده «نیروهای مولد کیفی جدید» از اشتیاق به حرکت فراتر از مسیرهای رشد اقتصادی سنتی و دنبال کردن توسعه با فناوری پیشرفته و با کیفیت بالا ناشی می‌شود. چین با استفاده از نیروهای مولد کیفی جدید برای ارتقاء صنایع خود همچنین در حال خلق فرصت‌های جدید برای رشد سرمایه‌های خارجی است. این امر را می‌توان از طریق سه موضوع کلیدی درک کرد.

اول، نیروهای مولد کیفی جدید یک اقتصاد باز را ایجاد می‌کنند. چین به عنوان یک الگوی پیشرو در اقتصاد باز، در حال افزایش استانداردهای خود در سرمایه گذاری، خدمات و اقتصاد دیجیتال با تسهیل «باز بودن نهادی» است. این مفهوم باز بودن متمایز چینی بر تعدیل قوانین، مقررات، مدیریت و استانداردها در راستای شاخص‌های جهانی تاکید دارد.

سومین جلسه عمومیِ بیستمین کمیته مرکزی حزب کمونیست چین بر اهمیت تعمیق اصلاحات به منظور جذب سرمایه گذاری خارجی بیشتر و اطمینان از اینکه با شرکت‌های خارجی از نظر دسترسی به بازار، استانداردها و تدارکات دولتی همانند شرکت‌های داخلی رفتار می‌شود، تاکید کرد. این رویکرد یک زمین بازی رقابتی اما منصفانه فراهم می‌کند.

دوم، نیروهای مولد کیفی جدید نوآوری و همکاری پیشرفته ترویج می‌کنند، جهت سرمایه گذاری خارجی به سوی حوزه‌های با ارزش افزوده بالاتر تغییر می‌دهند و گشایش نهادینه در حال گسترش چین به بهبود کیفیت سرمایه ‌گذاری خارجی کمک می‌کند.

بر اساس داده‌های وزارت بازرگانی، تعجبی ندارد که سال گذشته شاهد افتتاح ۵۳ هزار و ۷۶۶ شرکت با سرمایه خارجی جدید بودیم که در مقایسه با سال ۲۰۲۲ رشدی ۳۹.۷ درصدی را به ثبت رساند و سرمایه گذاری خارجی واقعی در حوزه تولید با فناوری پیشرفته ۶.۵ درصد رشد یافت.

این تغییر باعث شده علاقه مدیران شرکت‌های چند ملیتی که از چین بازدید می‌کنند به این کشور بیشتر شود. در حالی که «اپل» اعلام کرده مراکز تحقیق و توسعه جدیدی در «شن‌جن» و «شانگهای» افتتاح خواهد کرد، شرکت «آسترازنکا» هم گفته یک واحد تولید داروی پیشرفته ایجاد می‌کند و چند خودروساز مهم جهانی هم از طرح‌های خود برای راه اندازی قطب‌های تحقیق و توسعه در چین خبر داده‌اند.

این خبر خوبی است چرا که قبل از اینکه سرمایه خارجی فناوری‌های پیشرفته‌ای را به همراه داشته باشد که با همکاری شرکت‌های چینی می‌تواند کارایی را افزایش دهد، هزینه‌ها را کاهش دهد و پتانسیل ثبت اختراعات جدید و انتقال فناوری را افزایش دهد.

هم‌افزایی میان تحول اقتصادی چین و رشد پایدار سرمایه گذاری خارجی سطح بالا نشان می‌دهد چگونه شرکت‌های چینی و جهانی می‌توانند به یکپارچی کارآمد دست یابند.

سوم، نیروهای مولد کیفی جدید پتانسیلی عظیم برای مک به توسعه زنجیره‌های صنعت دارند. سومین جلسه عمومی بیستمین کمیته مرکزی حزب کمونیست چین اعلام کرد شرکت‌های خارجی باید ترغیب شوند تا در همکاری‌های بالادستی و پایین دستی در زنجیره صنعت چین مشارکت کنند. این باید ترس از اینکه تلاش چین برای خودکفایی در زمینه‌های خاص باعث حذف شرکت‌های خارجی می‌شود را برطرف می‌کند و مجدداً تأیید می‌کند که آنها شرکای اساسی در پیگیری چین برای توسعه با کیفیت بالاتر هستند. این باید نگرانی‌ها از اینکه تلاش چین برای خودکفایی در حوزه‌های خاص باعث حذف شرکت‌های خارجی می‌شود را برطرف و باز هم تاکید ‌کند که آنها شرکای اساسی در پیگیری چین برای توسعه کیفی هستند.

چین در ماه سپتامبر «فهرست منفی» جدیدی را منتشر کرد و تمام محدودیت‌های ورود شرکت‌های خارجی به بخش تولید را حذف کرد. سال ۲۰۲۰ در صنعت خودرو، شاهد حذف سقف‌های سهام برای تولیدکنندگان خودروهای تجاری خارجی بود و سال ۲۰۲۲ شاهد حذف محدودیت‌های مشابه برای سازندگان خودروهای سواری بود.

شرکت‌های خارجی همچنین در حال حاضر می‌توانند بیش از دو شرکت سرمایه گذاری مشترک در چین افتتاح کنند. این اقدامات نشان می‌دهد چین متعهد به همکاری‌های باز است که با توجه به بازار گسترده و زنجیره صنعتی جامع، شرکای خارجی سطح بالا را در سراسر زنجیره ارزش جذب می‌کند و یکپارچگی منابع جهانی را تقویت می‌کند.

سرمایه گذاران خارجی در صنایع چندگانه سود خواهند برد. صنایع سنتی، به ویژه بخش‌هایی که شدیدا بر کارگر متکی هستند، پتانسیل فراوانی برای ارتقا و تحول دارند. نیروهای مولد کیفی جدید بر سیستم پیچید‌ ای از کار، سرمایه و فرآیندهای تولید تکیه دارند، جایی که سطوح مهارت، دانش فنی و یکپارچگی اجتماعی بهره وری و مسیر حرکت آن را شکل می‌دهند.

با فاصله گرفتن چین از مدل «بازار فناوری»، صنایع متکی بر کارگر می‌توانند به وسیله فناوری‌های پیشرفته و سازگار، بر مشکل افزایش هزینه‌های نیروی کار غلبه کنند.

صنایع نوظهور و صنایع آینده نیز به مشارکت خارجی نیاز دارند. توسعه نیروهای مولد کیفی جدید به معنای اولویت دهی به نوآوری و ارتقا صنعتی و ایجاد مسیرهای رشد جدید در انرژی سبز، تولید هوشمند و اقتصاد دیجیتال است.

به دلیل چرخه طولانی سرمایه‌ گذاری و تردیدهای حاضر در تجاری‌سازی فناوری‌های آینده، صندوق‌های خطرپذیر نقشی کلیدی در اقتصاد خواهند داشت و سرمایه خارجی به منظور تقویت بهره‌وری ضروری است.

به علاوه، نقش فزاینده خدمات به عنوان یک مولفه کلیدی مولد نشان دهنده تعمیق

تقسیم اجتماعی کار، با بهره وری جدید تقاضا برای خدمات مرتبط با تولید با کیفیت بالاست.

گشایش توسعه یافته و کیفیِ چین در بخش خدمات بازار و فرصت‌های توسعه عظیمی برای شرکت‌های تجارت خدمات جهانی خلق خواهد کرد.

پتانسیل بالای صنعت خدمات را می‌توان از روی این واقعیت درک کرد که طی هشت ماه نخست سال جاری میلادی، تجارت خارجی خدمات چین به ۴.۸۹ تریلیون یوان (۶۸۶.۴۴ میلیارد دلار) رسید و در مقایسه با مدت مشابه سال ۲۰۲۳ یک رشد ۱۴.۳ درصدی را به ثبت رساند.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا