برنده جایزه نوبل: سیاست گشایش، چین را به یک اقتصاد پررونق تبدیل کرده است

«اریک ماسکین» برنده جایزه نوبل اقتصاد ۲۰۰۷، اخیرا برای شرکت در «دومین کنفرانس بین‌المللی علوم پایه» به چین سفر کرد. درک او از اهمیت و نقش علوم پایه در توسعه اجتماعیچگونه است؟ به عقیده او فناوری‌های پیشرفته مثل هوش مصنوعی چه فرصت‌ها و چالش‌هاییبرای جامعه به ارمغان می‌آورند؟

آقای ماسکین در مصاحبه با «رادیو و تلویزیون مرکزی چین» به این سوالات پاسخ داده و نقش سیاست گشایش و مدرنیزاسیون به سبک چینی را در توسعه این کشور تحلیل کرده است.

بخشی ازگفتگوی خبرنگار ما با برنده جایزه نوبل اقتصاد ۲۰۰۷ را می‌خوانید:

خبرنگار: بیش از ۸۰۰ دانشمند و پژوهشگر ارشد در این «کنفرانس بین‌المللی علوم پایه» حضوریافته‌اند. چه پیام مهمی می‌خواهید منتقل کنید؟ به ویژه در دوره‌ای که علوم کاربردی و فناوری به شکلی روزافزون مورد توجه قرار گرفته، نظرتان درباره اهداف اصلی، نقش‌ها و ارزش‌های علوم پایه چیست؟

ماسکین: اول از همه، به نظرم یکی از ارزش‌های این کنفرانس بین‌المللی بودن آن است. در جهان امروز اختلافات و تنش‌ها در حوزه‌های سیاست و اقتصاد در حال افزایش است و علم می‌تواندما را در کنار هم قرار دهد. اهمیت این کنفرانس همچنین در این حقیقت نهفته است کهبه ما می‌گوید علوم پایه نقش‌های با اهمیت دیگری دارند. تاریخ به ما می‌گوید که همه پیشرفت‌های عظیم علمی و فناوری بر اساس علوم پایه هستند.

خبرنگار: نقش سیاست گشایش چین در تقویت تبادلات و همکاری پژوهشی آکادمیک بین‌المللی را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

ماسکین: تردیدی وجود ندارد که گشایش چین به سوی جهان خارج و تبدیل شدن به بخشی از اقتصاد جهان وجامعه علمی بین‌المللی، چین را از یک کشور فقیرِ ۴۰ سال قبل به یک اقتصاد پررونق و با رشد سریع مبدل کرده است. چین در حال حاضر با دستاوردهای جدید اصلاحات و گشایش مستمرا در حال ترویج مدرنیزاسیون به سبک چینی است و یقینی ارزشمند را به جهان مملو از تغییرات تزریق می‌کند.

خبرنگار: یک کلمه داغ در اقتصاد چین وجود دارد که توجه جهانی را به خود جلب کرد و آن «نیروی مولد کیفی جدید» است. برداشت شما از این مفهوم چیست؟

ماسکین: عاقلانه است که چین در خط مقدم باشد و پولو منابع را در فناوری‌های جدید سرمایه گذاری کند. به عنوان مثال، چین به یک پیشرو در تولید خودروهای برقی تبدیل شده است. سرمایه گذاری چین در این زمینه بسیار خردمندانه است چرا که جهان به خودروهای برقی نیاز دارد.

خبرنگار:حالا که حرف از خودروهای برقی به میان آمد، آمریکا و برخی کشورهای اروپایی اکنوندر حال تحقیقات درباره خودروهای برقی ساخت چین هستند. نظر شما در این باره چیست؟

ماسکین: همیشه طرفدار پر و پا قرص تجارت و همکاری فرامرزی بوده‌ام. ایجاد مانع سازندهنیست. بنا بر این من با استفاده از این چنین مداخله‌ای موافق نیستم. امیدوارم این تعرفه‌ها نهایتا برداشته شوند تا بتوانیم تجارت آزاد را دوباره از سر بگیریم.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا