پاسخی روشن به اتهامات بی اساس علیه صادرات محصولات سبز چین

برخی در ایالات متحده در حال دامن زدن به روایتی ادعایی درباره مازاد ظرفیت در بخش انرژی‌های جدید چین هستند.

آنها می‌گویند که تولید بیش از حد چین در خودروهای انرژی جدید، باتری‌های لیتیوم-یونی و محصولات فتوولتائیک – که رسانه‌های دولتی چین آنها را «سه جدید» خطاب می‌کنند – بازار را مخدوش کرده و به اقتصاد آنها آسیب وارد می‌کند.

اما اجازه دهید راستی آزمایی کنیم. بیایید سری به «کانتون فیر» (نمایشگاه بین‌المللی واردات و صادرات چین» بزنیم که رویدادی کلیدی برای تجارت چین و جهان محسوب می‌شود.

فاز اول این نمایشگاه که حول محور تولید پیشرفته بود از ۱۵ تا ۱۹ آوریل (۲۷ تا ۳۱ فروردین) برگزار شد. سالن‌های خودروهای انرژی جدید و حمل و نقل هوشمند بسیار پر طرفدار و شلوغ بودند.

«استیون سیلکوف» واردکننده آمریکایی تاکید کرد که منفعت جهانی در فناوری سبز چین است و به اشتیاقش برای کشف فرصت‌های تجاری جدید در کانتون فیر اشاره کرد.

تا ۱۹ آوریل، ۱۲۵ هزار و ۴۴۰ خریدار خارجی از ۲۱۲ کشور و منطقه جهان در کانتون فیر حضور یافتند که در مقایسه با نمایشگاه قبلی حاکی از افزایش چشمگیر ۲۳ درصدی است.

در میان این خریداران، ۲۲ هزار و ۶۹۴ خریدار از اروپا و ایالات متحده آمده بودند که ۱۸ درصد کل خریداران را به خود اختصاص دادند.

برخی از یک طرف می‌گفتند مازاد ظرفیت چین در فناوری سبز به اقتصاد کشورهای دیگر آسیب می‌زند. از سوی دیگر، مردم سراسر دنیا به فناوری سبز چین علاقه مند هستند. باید گفت این تضاد گویای حقیقتی بزرگتر است.

بر اساس اعلام «آژانس بین‌المللی انرژی» تقاضای جهانی برای خودروهای انرژی جدید در سال ۲۰۳۰ چهار برابر سال ۲۰۲۲ خواهد شد و تقاضا برای محصولات فتوولتائیک جدید به ۸۲۰ گیگاوات خواهد رسید که چهار برابر میزان ۲۰۲۲ خواهد بود.

به عبارت دیگر باید گفت کمبودی شدید وجود دارد، نه مازاد ظرفیت در فناوری سبز.

کمک سبز چین به اقتصاد جهان ملموس است. در میانه چالش‌های اقتصادی جهان، زنجیره‌های صنعتی کامل چین فراهم کننده محصولات سبز کیفی، کارآمد و با قیمتی معقول مثل فتوولتائیک‌ها، باتری‌های لیتیوم-یونی و خودروهای برقی است به گونه‌ای که فشار تورم جهانی را کاهش داده و از ثبات زنجیره تامین حمایت می‌کند.

بیایید داده‌ها را بررسی کنیم: ظرفیت جدید نصب شده جهانی انرژی‌های تجدیدپذیر در سال گذشته میلادی به ۵۱۰ میلیون کیلووات افزایش یافت و چین بیش از نیمی از آن را تامین کرد.

محصولات انرژی پاک با کیفیت چین به بیش از ۲۰۰ کشور و منطقه در جهان صادر شده است. چین همکاری در حوزه پروژه‌های انرژی سبز را با بیش از ۱۰۰ کشور منطقه توسعه داده و به شکلی موثر مشکلات تامین برق و قیمت را برایشان حل کرده است.

داده‌های «آژانس بین‌المللی انرژی‌های تجدیدپذیر» نشان می‌دهد کاهش چشمگیر هزینه‌ها در انرژی‌های بادی و خورشیدی طی دهه گذشته به دلیل قدرت نوآوری و تولید چین بوده است: میانگین هزینه کیلووات ساعت انرژی بادی جهانی بیش از ۶۰ درصد و تولید برق خورشیدی ۸۰ درصد کاهش یافته است.

کل دنیا در حال بهره بردن از سود بازاری است که توسعه سبز چین به ارمغان آورده است.

«پیتر فیشر» طی مقاله‌ای تحت عنوان «مازاد ظرفیت» در روزنامه آلمانی زبان «نویه زورکر سایتونگ» سوئیس نوشت: گلایه غرب ریاکارانه و کوته‌نظرانه است.

طبق پیشنهاد او غرب می‌تواند پنل‌های خورشیدی و توربین‌های بادی را با قیمت‌های پایین‌تر خریداری کند و اگر خودروهای برقی نوآورانه چینی تولیدکنندگان اروپایی را مجبور به پیشرفت کنند، مصرف‌کنندگان باید خوشحال شوند.

حقایق فراوانی، مغالطه مازاد ظرفیت ادعایی چین را رد می‌کند.

آنچه به احتیاط نیاز دارد این است که در مواجهه با مزیت‌های نسبی دستاوردهای نوآورانه مستقل صنعت انرژی جدید چین، برخی از افراد در ایالات متحده به منافع متقابل یا نقاط قوت و ضعف مکمل نمی‌اندیشند.

در عوض آنها برای یافتن راه‌هایی به منظور انتقاد و برچسب زدن، دامن زدن به ضد جهانی سازی و حمایت گرایی تجاری تلاش می‌کنند، که امری نگران کننده است.

از تئوری تهدید چین و تئوری شوک چین گرفته تا تئوری کنونی ظرفیت مازاد، افراد خاصی در برخی کشورها به تکرار انواع روایت تهدید چین، سیاسی کردن مسائل اقتصادی و تجاری، اعمال محدودیت‌های تجاری و برهم زدن نظم بازار ادامه می‌دهند.

این رویکرد نه تنها بهره وری را آسیب می‌زند بلکه هم به مصرف کنندگان داخلی و هم مصرف کنندگان جهانی ضرر می‌رساند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا