نظر جهان درباره ارتقای سریع قدرت نرم چین چیست؟
مؤسسه بینالمللی مشهور برند فایننس که دفتر مرکزی آن در لندن است و در زمینه ارزیابی ارزش برندهای مختلف فعالیت میکند، اخیراً با انتشار «شاخص جهانی قدرت نرم سال ۲۰۲۴» نشان داد که ایالات متحده و بریتانیا همچنان دارای بیشترین نفوذ و قدرت نرم در جهان هستند. شایان ذکر است که چین با پیشی گرفتن از ژاپن و آلمان برای اولین بار در رتبه سوم شاخص قدرت نرم این مؤسسه قرار گرفته است.
«اسکات چن»، مدیر عامل برند فایننس در چین، توضیح داد که این رشد به دلیل پیشرفت های قابل توجه چین در دو بخش «کسب و کار و تجارت» و «علم و آموزش» است. از زمانی که اولین گزارش شاخص جهانی در سال ۲۰۲۰ منتشر شد، چین از نظر «تسهیل تجارت» و «پتانسیل رشد آینده» به عنوان زیرشاخههای بخش «کسب و کار و تجارت»، رتبه اول جهان را کسب کرده است. در بخش «علم وآموزش» نیز چین در از نظر شاخص هایی مانند «پیشبرد فناوری و نوآوری» و «سرمایه گذاری در اکتشاف فضایی» در رتبه دوم جهان قرار دارد.
برند فایننس پنج سال متوالی است که قدرت نرم کشورهای مختلف جهان را دنبال کرده است. گزارش امسال بر اساس نظرسنجی از بیش از ۱۷۰ هزار پاسخ دهنده از بیش از ۱۰۰ کشور جهان تهیه شده و برای اولین بار تمام ۱۹۳ کشور عضو سازمان ملل در این رتبه بندی قرار دارند.
برخی بر این باورند که عامل افزایش “پرشتاب” قدرت نرم چین، پایبندی چین بر حمایت از توسعه مبتنی بر نوآوری است. مرکز تحقیقات پیو در ایالات متحده آمریکا از فوریه تا ماه مه سال گذشته یک نظرسنجی را با مشارکت بیش از ۳۰ هزار نفر در ۲۴ کشور جهان پیرامون قدرت نرم چین انجام داد که در همین نظرسنجی نسبتا با مقیاس کوچک، پاسخ دهندگان از کشورهایی مانند نیجریه، کنیا و آفریقای جنوبی میزان ارزیابی مثبت به نسبت بالا از قدرت نرم چین دارند که بین ۵۰ تا ۷۰ درصد بود و در همان حال، این میزان برای کشورهای دیگر کمتر و بین ۳۰ تا ۴۰ درصد بود و در مجموع ۶۹ درصد از کل پاسخدهندگان دستاوردهای چین در زمینه فناوری را تأیید کردند.
به گفته انریکه کورنیخو، سیاستمدار و اقتصاددان پرویی، افزایش شاخص قدرت نرم چین نشان دهنده «واکنش مثبت مردم جهان به دستاوردهای این کشور آسیایی بزرگ در زمینه نوآوری فناوری و بهبود معیشت مردم است.»
در برزیل نیز دیدگاه مردم نسبت به قدرت نرم چین دچار تغییرات مثبت شده است. لتیسیا، دانشجوی رشته روابط بینالملل در برزیل، به خبرنگار گلوبال تایمز گفت که در سالهای اخیر، شرکتهای چینی بیشتر در برزیل سرمایهگذاری کردهاند و علاوه بر سرمایه، با آوردن تجربه مدیریت و فناوری پیشرفته به برزیل، فرصتهای شغلی بسیاری را برای مردم ایجاد کردهاند.
نظرسنجی توسط مرکز تحقیقات پیو نشان می دهد که حدود ۷۰ درصد از پاسخ دهندگان در کشورهای آمریکای لاتین توسعه فناوری چین را تایید می کنند و به عنوان مثال خودروهای برقی چینی در برزیل بسیار مورد استقبال مردم قرار گرفته است. “فایننشال تایمز” انگلیس اخیرا گزارش داد که خودروهای برقی چین به دلیل عملکرد عالی و مقرون به صرفه بودن، نسبت به خودروهای برقی سایر کشورها مزایای آشکار دارند. میدرایس، مدیر عامل شرکت بلژیکی «یومیکور» گفت که عملکرد خودروهای برقی چین به اندازه کافی خوب است و واقعاً نیاز بازار را پاسخ میدهد.
در مجموع درباره علل بهبود قدرت نرم چین در افکار عمومی جهان میتوان به این موارد اشاره کرد: اول، اقدامات صادقانه چین برای گسترش گشایش و فراگیری و پایبندی چین بر گشایش در سطح بالا که موجب افزایش روزافزون مبادلات تجاری، گردشگری و فرهنگی با کشورهای دیگر در سراسر جهان شده است. چین با ارائه کالاها و خدمات عمومی بینالمللی و قابل بهرهبرداری مشترک برای تمام مردم جهان، همواره در حال ترویج و ساخت یک اقتصاد جهانی باز بوده است. دوم، اهمیت دادن به نوآوری علمی و فناوری به عنوان عنصر اصلی برای توسعه نیروهای تولید با کیفیت جدید که باعث شده چین به طور مداوم و با سرعت در زمینه فناوری و تحقیق و توسعه مستقل پیشرفت کند. سوم، مسئولیت پذیری در جهت همکاری برد-برد که نشان میدهد چین همیشه به اصول توسعه مسالمت آمیز و سود متقابل و بر-برد پایبند بوده است. توسعه چین هرگز با هدف سلطه بر جهان انجام نشده و به همین دلیل مردم جهان از دیدن توسعه چین خوشحال میشوند و چین نیز با خوشحالی نتایج توسعه خود را با جهان به اشتراک میگذارد.