کنار آمدن چین و آمریکا فرصت‌هایی برای دو طرف به ارمغان می‌آورد

مادامی که هر دو طرف یکدیگر را به عنوان شریک تلقی کنند و احترام متقابل نشان دهند، در صلح همزیستی داشته باشند و برای نتایج برد-برد همکاری کنند، مناسبات چین-ایالات متحده بهتر خواهد شد.

«شی جین پینگ» رئیس جمهور چین چهارشنبه ۲۷ مارس (۸ فروردین) طی دیداری در «تالار بزرگ خلق» پکن بار دیگر اظهارات مهمی درباره کاوش فعالانه مسیر صحیح چین و آمریکا برای همزیستی را مطرح کرد که با تایید گسترده نمایندگان محافل تجاری، راهبردی و آکادمیک ایالات متحده روبرو شد.

این نخستین گروه از نمایندگان آمریکا بود که آقای شی پس از نشست سران چین-ایالات متحده در سانفرانسیسکو طی نوامبر گذشته، در پکن با آنها ملاقات کرد و به تمایل نمایندگان برای شنیدن نظرات رئیس جمهور چین درباره توسعه اقتصادی و اجتماعی چین در این کشور پاسخ داد.

۱۸ نماینده آمریکایی که در این نشست حضور یافتند عموما دیدگاه‌های منطقی در قبال چین داشته و یک درک نسبتا معقولانه از روابط چین-ایالات متحده دارند.

بهبود اخیر در روابط پکن-واشنگتن باعث ترغیب آنها شده و امیدوار به انجام گفتگو و ارتباط بیشتر میان چین و ایالات متحده به منظور بهره گیری از فرصت‌ها برای بهبود روابط و همکاری هستند.

در حقیقت، بسیاری از مدیران ارشد شرکت‌های بزرگ آمریکا و جهان درباره پتانسیل توسعه و چشم اندازهای وسیع بازار چین، بسیار خوش بین هستند. با این وجود تردیدهایی هم بخاطر انتقاد خارجی منفی از اقتصاد چین و فشار برخی نیروهای داخلی در گذشته، دارند.

تدابیر مثبت اخیر اتخاذ شده توسط چین برای تعمیق اصلاحات و توسعه گشایش، به ویژه سیگنال‌های منتقل شده توسط رئیس جمهور شی طی دیدار اخیر، نه تنها به آنها این فرصت را می‌دهد تا شناختی به موقع و دقیق از جهت گیری اقتصادی و سیاستی چین داشته باشند بلکه بار دیگر اعتماد به اقتصاد، ثبات سیاست و قابلیت پیش بینی چین را القا کرد به گونه‌ای که به آنها و جامعه تجاری گسترده‌تر جهانی اطمینان داد و منجر به تقویت اعتماد به اقتصاد چین و همچنین تقویت روابط پکن-واشنگتن شد.

افزون بر این، یکی از دلایل کلیدی که نشست آقای شی مورد توجه زیادی در سطح جهانی قرار گرفته این است که او به مسیری برای یافتن راه مناسب برای همزیستی مناسبات چین-ایالات متحده، اشاره کرده است.

در فراز و نشیب‌های میان دو طرف طی چند سال گذشته، طرفین اهمیت تثبیت این مناسبات و لزوم اجتناب از درگیری و جنگ را درک کرده‌اند.

دو کشور باید سطح مشخصی از همکاری اقتصادی و تعامل اجتماعی را حفظ کنند. بزرگترین اجماع حاصله در نشست سانفرانسیسکوی شی-بایدن در سال گذشته این بود که روابط چین-آمریکا باید ثبات داشته باشد و بهبود یابد. پس از این نشست همچنین پیشرفت در اجرای توافقات حاصله بین سران دو کشور، صورت گرفته است.

با این همه به دلیل سوء تفاهم‌های ریشه‌دار درباره چین در میان برخی آمریکایی‌ها، اقدامات برای مهار چین و تاثیری گذاری بر وضعیت بین‌المللی، همچنان نااطمینانی‌ها در توسعه روابط چین-ایالات متحده وجود دارد.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا