نمایان‌تر شدن شخصیت دیپلماتیک چین در میان آشفتگی‌های جهان

در حاشیه دومین نشست چهاردهمین مجلس ملی نمایندگان خلق چین، صبح روز پنجشنبه۷ مارس یک نشست خبری در هتل مدیا سنتر پکن برگزار شد. وانگ یی، عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست  و وزیر خارجه چین. با حضور در این نشست به پرسش‌های خبرنگاران چینی و خارجی در مورد “سیاست خارجی و روابط بین‌المللی چین” پاسخ داد.

در طول این کنفرانس مطبوعاتی ۹۰ دقیقه ای، او پاسخگوی ۲۱ سوال با موضوعات گوناگون از جمله روابط قدرت های بزرگ، مسائل مهم منطقه‌ و جهان و مدیریت جهانی بود و با ترسیم یک چشم انداز دیپلماتیک جامع و چند بعدی از دیپلماسی چین، یک چشم انداز روشن تر از رویکرد دیپلماتیک چین در برابر جهان ترسیم کرد که حاکی از اطمینان، اعتبار و قابلیت پیش‌بینی‌پذیری بیشتر برای آینده بود.

امسال نیز همچون به سبک نشست‌های خبری گذشته، یک تصویر منظم و دقیق از دیپلماسی چین در قالب یک طرح کلی واضح و مختصر ارائه شد. از جمله بخش‌های به یاد ماندنی نشست امسال می‌توان به “چهار سوال برای ایالات متحده” اشاره کرد که به این صورت توسط وزیر خارجه چین مطرح شد: اگر ایالات متحده یک چیز بگوید و به چیز دیگری عمل کند، اعتبارش به عنوان یک کشور بزرگ کجاست؟ اگر با شنیدن کلمه “چین” عصبانی می شود، چطور می‌شود به عنوان یک کشور بزرگ به آن اعتماد کرد؟ اگر فقط می‌خواهد خودش پیشرفت کند اما توسعه مشروع دیگر کشورها را انکار می‌کند، عدالت بین‌المللی چه می‌شود؟ اگر دائماً رده بالای زنجیره ارزش را در انحصار خود در آورد و چین را در سطح پایین نگه دارد، رقابت عادلانه چه می‌شود؟» علاوه بر آن، نظریه «چراغ‌های قرمز، زرد و سبز» درباره روابط چین و اروپا و حمایت از یک «آفریقای واقعاً مستقل از نظر تفکر و اندیشه» از دیگر بخش‌های پربار این نشست خبری بودند.

چنین نشست‌های خبری که در طول رویداد سالانه دو نشست برگزاری می‌شوند، فرصتی عالی هستند که هم در سطح داخلی و هم در سطح بین‌المللی، بتوان به یک بینش جامع در مورد دستاوردهای دیپلماتیک چین در سال گذشته، جهت‌گیری و توسعه دیپلماتیک سال جاری و مشاهده استراتژی کلی دیپلماسی چین دست یافت. کنفرانس مطبوعاتی امسال نیز به طور خاص سه ویژگی برجسته داشت.

نخست اینکه دیپلماسی چین خواه در جهت ارتقای چارچوب روابط قدرت‌های بزرگ و کمک به ثبات کلی و توسعه متوازن باشد خواه در جهت هدایت اصلاح نظام مدیریت جهانی به منظور حفاظت از اصل انصاف و عدالت، همواره با حفظ مواضع اصولی بر مسئولیت اخلاقی خود نیز پایبند است و همین امر به طور قابل ملاحظه ای موجب افزایش درک عمیق تر بخش‌ های مختلف در مورد دیپلماسی چین و وضعیت بین المللی کنونی می‌شود.

دوم اینکه این دیپلماسی حامل «پیشنهادهای چین» در مورد تقریباْ تمام مسائل کانونی در جهان بوده که نشان دهنده احساس مسئولیت قوی و تعهد بارز چین به عنوان یک قدرت بزرگ است. در مواجهه با وضعیت رو به وخامت جهان و به‌ویژه وقوع مکرر بحران‌، درگیری‌ و جنگ‌های منطقه‌ای، چین همواره به دنبال ترویج گفت‌وگو، مذاکره و انجام اقدامات لازم برای کمک به رفع تأثیرات ناشی از بحران‌ها و حل معضلات امنیتی جهانی بوده است. با توجه به توسعه فناوری‌های پیشرفته در حوزه هوش مصنوعی، وزیر خارجه چین با مطرح کردن لزوم “تأکید همزمان بر توسعه و امنیت” چنین فناوری‌های گفت که “ترمزها باید قبل از حرکت کنترل شوند” و جهان باید نسبت به هر گونه اقدام برای ایجاد “حیاط کوچک و حصار بلند” در زمینه توسعه هوش مصنوعی آگاه باشد.

سوم اینکه در سراسر این نشست خبری یک برداشت عمیق از شخصیت دیپلماتیک چین در میان اوضاع آشفته امروز جهان نمایان بود و به ویژه، دیپلماسی چین در مورد مسائل مربوط به آینده و سرنوشت بشر، مسئولیت پذیری و حرکت در مسیر درست آن را بارزتر نیز می‌کرد. این شخصیت دیپلماتیک نه تنها نشان دهنده عزم راهبردی، استقلال و چشم انداز چین برای آینده است، بلکه نقش برجسته چین به عنوان یک قدرت مسئول‌پذیر در دنیای امروز را نیز برجسته‌ می کند.

چین در چارچوب حفظ صلح و توسعه جهانی به دنبال توسعه خود است و در عین حال از طریق پیشرفت خود به صلح و توسعه جهانی کمک می کند. مرحله جدید دیپلماسی یک کشور بزرگ با ویژگی های چینی همان چیزی است که جهان می‌تواند مشتاقانه در انتظار آن باشد.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا