بررسی مفهوم «دموکراسی مردمی در کل فرایند» در اندیشه «شی جین پینگ»
بررسی مفهوم «دموکراسی مردمی در کل فرایند» در اندیشه «شی جین پینگ»
نشستهای سالانه نهاد قانونگذاری ملی و نهاد مشورت سیاسی چین، یا «دو نشست»، یکی از مهمترین رویدادها در تقویم سیاسی چین هستند که پنجرهای برای رصد ایدهها و روشهای دموکراسی مردمی در کل فرایند قلمداد میگردند.
مفهوم «دموکراسی مردمی در کل فرایند» نخستین بار در سال ۲۰۱۹ توسط «شی جین پینگ» رئیس جمهور چین طی بازدید از شانگهای مطرح شد. وی حین سرکشی از یک دفتر ارتباطات قانونگذاری در آنجا، گفت دموکراسی مردمی در چین یک نوع دموکراسی در کل فرایند است. او در بسیاری از موقعیتها بر اهمیت این دموکراسی تاکید کرده است.
مفهوم دموکراسی مردمی در کل فرایند نتیجه ارزیابی خلاقانه و توسعه خرد فلسفه سیاسی در فرهنگ سنتی اعلای چینی است. دموکراسی مردمی در کل فرایند بر خلاف مدل غربی که دموکراسی و انتخابات اغلب مساوی هم هستند، به شکلی واقعی انتخابات دموکراتیک قانونمحور، مشاورهها، تصمیمگیری، مدیریت، و نظارت را از طریق مجموعهای از قوانین و ترتیبات نهادینه، به هم پیوند داده است.
ماهیت دموکراسی مردمی این است که مردم قادر باشند در خصوص امور مربوط به خود بحث کنند تا بر اساس خواستهها و نیازهای کل جامعه به بزرگترین نقطه مشترک برسند.
برای مثال «دو نشست» را در نظر بگیرید، قانونگذاران ملی و مشاوران سیاسی با داشتن پیشینهها، قومیتها و مشاغل گوناگون در پکن گرد هم میآیند تا مسئولیتهای خود را ایفاء کنند.
آنها وارد تبادلنظرهای عمیق و بحثهای داغ میشوند و بر طیف وسیعی از موضوعات مانند توزیع درآمد، آموزش، خدمات درمانی، مسکن، مراقبت از سالمندان و مراقبت از کودکان تمرکز میکنند. همانگونه که آقای شی یکبار گفته است، دموکراسی یک وسیله تزیینی برای نمایش نیست، بلکه ابزاری برای پرداختن به موضوعاتی است که به مردم ارتباط دارد.
چین مردم خود را قادر ساخته تا در «کل فرایند» اجرای امور دولت مشارکت کنند و به مردم اجازه داده تا در دموکراسی واقعی به منظور رسیدگی و حل موثر مسائل، حضور داشته باشند.
شی جین پینگ دموکراسی مردمی در کل فرایند را «مشخصه تعیینکننده دموکراسی سوسیالیستی» خوانده و تصریح کرده این «گستردهترین، اصیلترین و کارآمدترین شکل» دموکراسی است.