حفظ حیات وحش با تقویت نوآوری فناورانه بر «بام جهان»
در کناره شرقی «هوه شیل» در شمال غربی چین که شامل یک منطقه حفاظت شده از بزرگترین زمینهای خالی از سکنه این کشور در پارک ملی «سانجیآنگیوان» است، مجسمهای چشمگیر از یک بز کوهی تبتی در پس زمینه آسمان نیلی قرار دارد.
این مجسمه نمادین، بیانگر نخستین ایستگاه حفاظت در این منطقه است. «ایستگاه حفاظت سونام دارگی» که در سال ۱۹۹۷ راه اندازی شده، ادای احترامی است به «هوه شیل» نگهبان معروف و حالا پیشتاز تلاشهای حفاظت از حیات وحش در این منطقه قلمداد میشود. سونام دارگی نام یک مقام دولتی و حامی حفاظت از حیات وحش است که در سال ۱۹۹۴ به شکل غم انگیزی با گلوله شکارچیان غیرقانونی بز کوهی جان باخت.
با گذشت ۳۰ سال، تعهد فوق العاده او الهام بخش شمار زیادی از مردم در هوه شیل بوده تا از سرزمین خود با عشق و وفاداری، محافظت کنند. «تسرینگ لوزانگ» ۲۴ سال سن دارد و جوانترین محیط بان ایستگاه حفاظت سونام دارگی محسوب میشود. ژوئن سال گذشته پس از فارغ التحصیلی از دانشگاه به هوه شیل رفت تا صاحب این شغل شود.
برای نسل جدیدی از محیط بانان مثل تسرینگ لوزانگ که در مناظر گسترده فلات به گشتزنی میپردازند، جدای از انگیزههای معنوی، مجموعهای از فناوریهای تازه به کار گرفته شده در حفاظت از تنوع زیستی در هوه شیل هم نقشی بسزا در کار معمول آنها روی «بام جهان» بازی میکند.
طی آخرین فصل تولید مثل بز کوهی تبتی، یک ایستگاه پایه 5G فعالیت خود را در ایستگاه حفاظت از حیات وحش در نزدیکی دریاچه «زوناگ» که به «اتاق زایمان» بزهای کوهی تبتی معروف است، آغاز به کار کرد. بز کوهی تبتی از جمله گونههایی از حیات وحش است که تحت حفاظت درجه یک در چین قرار دارد.
این امر بیانگر توسعه شبکه 5G در سراسر قلمرو کانونی این سایت میراث طبیعی یونسکو است. اکنون امکان پخش زنده یکی از نفسگیرترین صحنههای جهان یعنی مهاجرت حیوانات سم دار، برای مخاطبان دنیا فراهم شده است.
به زعم «جان جیانگلونگ»، یک مقام پلیس جنگلی محلی، این تغییر هنوز «شبیه یک رویاست».
وی گفت: وجود آنتن تلفن همراه در این صحرا باور کردنی نبود اما حالا آنتن بدون قطعی 5G وجود دارد که نهایت سرعت اینترنت به ۸۶۰ مگابیت در ثانیه میرسد.
استان «چینگهای» اوایل سال ۲۰۱۶ شروع به ساختن یک سیستم نظارت شبکهای آنلاین از راه دور کرد تا رصد و حفاظت نواحی اکولوژیکی کلیدی را تقویت کند.
این سیستم رصد از راه دور که به «پنجره اکولوژی» معروف شده، دارای ۷۶ نقطه رصدی در سراسر این منطقه است.
سیستم مذکور نه تنها قادر است از نزدیک فرایند مهاجرت بزهای کوهای تبتی را رصد و مطالعه کند بلکه جمع آوری دادهها و رصد گونههای نادر حیات وحش را نیز تسهیل کرده و اطلاعات جزیی برای حفاظت از تنوع زیستی پارک ملی سانجیآنگیوان فراهم میآورد.
به گفته «گوئو شوئههو» معاون ایستگاه، کارکنان این منطقه حفاظت شده هر ساله بسیاری از بزهای کوهی تبتی جوان را که از گلههای خود در ایستگاه حفاظت دریاچه زوناگ جدا میشوند، نجات میدهند.
وی تاکید کرد: حالا وقتی یک راس بز کوهی مریض میشود، ما میتوانیم از تماس تصویری برای صحبت با دامپزشکان استفاده کنیم تا از راه دور برای درمان راهنمایی کنند.
بر اساس اعلام نهادهای محلی، پیش بینی میشود ایستگاههای پایه 5G بیشتری در این منطقه ایجاد شود و در عین حال ترکیب بازرسی از راه دور 5G، گشت زنی میدانی و گشت زنی با بالگرد نیز به کار گرفته خواهد شد تا مقابله با شکار غیرقانونی و رصد امکانات این منطقه حفاظت شده، تقویت گردد.
«لیان شینمینگ» پژوهشگر «موسسه زیست شناس فلات شمال غرب» که زیرنظر «آکادمی علوم چین» فعالیت میکند، گفت: تحقیق درباره بزهای کوهی تبتی، یکی از گونههای پرچمدار «فلات چینگهای-شیزانگ»، همواره برای حفاظت از تنوع زیستی این فلات حائز اهمیت بوده است.
لیان با تمجید از پیشرفتهای فناوری در حفاظت از حیات وحش در بالای «بام جهان»، تصریح کرد فناوری هوش مصنوعی میتواند در آینده برای رصد وضعیت تولید مثل بزهای کوهی تبتی استفاده گردد.
این رویکرد به کارگیری منابع انسانی و خطاهای آماری را کاهش میدهد، بنابراین کارایی حفاظت از محیط زیست و پژوهش علمی در هوه شیل را افزایش میدهد.