چین چگونه رفاه و ثبات را برای جهان به ارمغان آورده است؟
«شی جینپینگ» در مارس ۲۰۱۳ طی نخستین سفر خارجی خود به عنوان رئیس جمهوری خلق چین و همچنین دبیرکل کمیته مرکزی حزب کمونیست، دیدگاه چین در خصوص ایجاد نوعی جدید از روابط بینالملل با همکاری برد-برد را در کانون و اندیشه ساخت جامعهای بشری با سرنوشت مشترک، معرفی کرد.
چین طی این سالها به مسیر توسعه صلحآمیز پایبند بوده و توسعه مشترک و برد-برد را با اقدامات عینی برای تحویل مشعل صلح به نسلهای آینده، توسعه پایدار و درخشان نمودن تمدن، دنبال کرده است.
توسعه پایدار
آقای «شی» در سال ۲۰۱۳ ابتکار «کمربند وجاده» را پیشنهاد کرد – راهحلی برای تقویت توسعه مشترک در جهان. این ابتکار با گذشت ۱۱ سال به شکلی اساسی مشارکتها را تقویت کرده، ارتباط را ترویج نموده و توسعه مشترک را در سطح جهان به پیش برده است.
بر اساس دادههای رسمی، چین تا نیمه فوریه سال گذشته بیش از ۲۰۰ توافق همکاری با ۱۵۱ کشور و ۳۲ سازمان بینالمللی به امضاء رساند.
ابتکار کمربند و جاده همچنین به حل مشکلات مرتبط با فقر کمک کرده است. بر اساس گزارش «بانک جهانی» تا سال ۲۰۳۰، این ابتکار میتواند ۷.۶ میلیون نفر را در کشورهای شریک از فقر شدید نجات دهد و به ۳۲ میلیون نفر کمک خواهد کرد تا از فقر متوسط خارج شوند.
چین علاوه بر این سکوهای همکاری مثل «نمایشگاه بینالمللی واردات چین» را راهاندازی کرده، پروژههای تجارت آزاد مثل «بندر تجارت آزاد هاینان» را به پیش برده و به ساز و کارهای چندجانبه از جمله «مشارکت اقتصادی جامع منطقهای» پیوسته تا به توسعه همکاری بینالمللی کمک کند و سود ناشی از توسعه خود را با بقیه جهان به اشتراک بگذارد.
محافظت از صلح
وزرای خارجه چین، عربستان سعودی و ایران آوریل سال گذشته در پکن گردهم آمده و لحظهای تاریخی را در روابط ریاض-تهران رقم زدند. از سرگیری روابط دیپلماتیک تحت میانجیگری چین این امکان را نشان داد که بشریت قادر است از درگیری فراتر رفته و برای خیر عمومی به آشتی دست یابد.
گرم شدن تاریخی روابط تهران-ریاض حدودا یک سال پس از آن حاصل شد که چین «ابتکار امنیت جهانی» را مطرح کرد که هدفش حذف ریشههای درگیریهای بینالمللی، بهبود حکمرانی امنیت جهانی، ترغیب تلاشهای بینالمللی مشترک برای به ارمغان آوردن ثبات و اطمینان بیشتر به یک دوره آشفته و در حال تغییر و ترویج صلح و توسعه پایدار در جهان است.
از سرگیری روابط دیپلماتیک میان عربستان سعودی و ایران به عنوان نمونه شاخص ارزش ابتکار امنیت جهانی محسوب شده و تلاشهای چین در جهت ایجاد صلح به شکل گستردهای مورد استقبال قرار گرفته است.
نقش چین در دفاع از صلح را همچنین میتوان در بحران اوکراین مشاهده کرد. رئیس جمهور شی طی این بحران رایزنی عمیقی با سران روسیه و اوکراین داشته و نقشی سازنده در مقابله با این بحران ایفاء کرده است. چین همچنین فوریه سال گذشته یک سند حاوی موضع خود در خصوص این موضوع را منتشر ساخت و نمایندگان ویژهاش را برای میانجیگری گسیل داشته است.
تلاشهای مستمر چین برای ترویج مذاکرات صلح و آرام کردن اوضاع در درگیری حماس-اسرائیل یک مثال دیگر محسوب میشود.
درخشانسازی تمدن
علاوه بر ابتکار توسعه جهانی و ابتکار امنیت جهانی، این باور وجود دارد که «ابتکار تمدن جهانی» پیشنهادیِ چین نیز به توسعه مشترک و پیشرفت جامعه بشری در دنیایی که محصور چالها و بحرانهای مختلف است، انرژی تزریق کرده است.
شی جینپینگ مارس گذشته در «نشست حزب کمونیست در گفتگو با احزاب سیاسی جهان در سطح عالی»، ابتکار تمدن جهانی را مطرح و خواستار احترام به تنوع تمدنها، حمایت از ارزشهای مشترک بشری، ارج نهادن به میراث و نوآوری تمدنها و تقویت تبادلات و همکاری بینالمللی مردم با مردم شد.