نگاهی به آنچه در «داووس» گذشت؛ چشم امید جهان به چین

نشست سالانه «مجمع جهانی اقتصاد» اخیرا در «داووس» سوئیس به کار خود پایان داد. دهکده کوچکی در دل کوه‌های آلپ که تا دیروز بسیار شلوغ و پرفت و آمد بود امروز به آرامش همیشگی خود بازگشت. چگونه می‌توان آرزو کرد جهان بتواند به آرامی و زیبایی داووس پس از این نشست باشد؟با این همه، مشکلات فراوانی وجود دارد که باید در خانه مشترکمان یعنی سیاره زمین حل شود. به عنوان مثال، چگونه می‌توان به اعتماد سازی دوباره پرداخت؟ چگونه برای ترویج رشد اقتصادی جهان همکاری کنیم؟ چگونه برای آینده هوش مصنوعی برنامه ریزی کنیم؟ با بحران آب و هوایی چگونه مقابله کنیم؟ مردم در داووس متوجه شدند که حضور چین در تمام رویدادهای تصمیم‌سازی جهانی ضروری است. چشم‌های جهان در بسیاری از موضوعات مهم به چین نگاه می‌کند.

گزارش «چشم انداز اقتصادی برتر» که پیش از افتتاح نشست امسال داووس منتشر شد نشان داد بیش از نیمی از اقتصاددان برتر پیش بینی می‌کنند اقتصاد جهانی در سال ۲۰۲۴ ضعیف شود و ۷۰ درصد این اقتصاددانان گفتند که ژئو-اکونومی تکه تکه شدن را تسریع خواهد بخشید.

وضعیت اقتصادی جهان آشفته است. آیا چین قادر است به ایفای نقش مهم خود به عنوان موتور محرک رشد ادامه دهد؟ داده‌های اقتصادی چین که اتفاقا حین برگزاری اجلاس داووس، منتشر شد، نشان داد که اقتصاد چین در سال گذشته میلادی ۵٫۲ درصد رشد داشته و به شکل موفقیت آمیزی به هدف پیش بینی شده و بالاتر از نرخ رشد دیگر اقتصادهای مهم جهان، دست یافته است.

«کریستالینا جورجیوا» رئیس «صندوق بین‌المللی پول» بر این باور است که اهداف اقتصادی مهم چین طی سال گذشته به طور موفقیت آمیزی محقق شدند که خبری خوب برای چین، آسیا و جهان محسوب می‌شود. «سعدیه زاهدی» مدیر اجرایی مجمع اقتصاد جهانی گفت انعطاف پذیری اقتصاد جهانی در سال آتی همچنان تحت آزمون قرار خواهد گرفت.وی تاکید کرد: توسعه اقتصادی سالم چین به عنوان یکی از اقتصادهای بزرگ جهان، آثار جانبی بسیار مثبتی برای دیگر بخش‌های جهان به ارمغان می‌آورد.

«نقش هوش مصنوعی در ترویج توسعه اقتصادی و اجتماعی» به یکی از چهار موضوع کلیدی نشست امسال مجمع جهانی اقتصاد تبدیل شده بود. جهان همچنین به آنچه که چین در این حوزه فناوری فکر می‌کند و انجام می‌دهد توجه دارد چرا که می‌تواند آینده بشریت را دستخوش تغییر کند.

سرمایه گذاری تحقیق و توسعه اجتماعی و سرمایه گذاری در صنایع فناوری پیشرفته چین طی سال‌های متمادی رشد دو رقمی خود را حفظ کرده است. کاربرد فناوری‌های نوظهور مانند محاسبات ابری، کلان‌داده‌ها، هوش مصنوعی و بلاک‌چین سرعت گرفته است. محصولات و فرمت‌های تجاری جدید مانند ترمینال‌های هوشمند، ربات‌ها و پزشکی از راه دور به رشد و ظهور خود ادامه داده‌اند. دور جدیدی از انقلاب فناوری و تحول صنعتی مناسبات رقابتی و مبتنی بر همکاری تازه‌ای را میان کشورها ایجاد کرده است.

در دهکده کوچک داووس، ترویج «خرد خوب» به وسیله «حکمرانی خوب»، تقویت همکاری‌های بین‌المللی و کاهش «شکاف هوشمند» به صدای مشترک تبدیل شد. باور چین این است که فقط با تقویت همکاری نوآورانه، رقابت سالم قابل شکل گیری است و جنب و جوش حداکثری را تحریک کرد.

در مواجه با رقابت جاری میان نیروهای باز و بسته در عرصه بین‌المللی، انتخاب چین چگونه خواهد بود؟ چین چگونه ادامه خواهد داد تا به توسعه مشترک با جهان دست یابد؟ پاسخ چین قاطع و روشن است: مهم نیست وضعیت جهان چقدر تغییر کند، چین به سیاست ملی بنیادین خود یعنی گشایش پایبند خواهد ماند و درهای خود را به روی جهان باز و بازتر خواهد کرد.

چین طی ۴۰ سال گذشته با سیاست گشایش خود را توسعه داده و به جهان نفع رسانده است. چین اکنون یک شریک تجاری بزرگ برای بیش از ۱۴۰ کشور و منطقه است و مجمع سطح تعرفه آن به ۷٫۳ درصد کاهش یافته که نزدیک به سطح اعضای توسعه یافته سازمان تجارت جهانی است.

به باور جورجیوا چین به توسعه خود در مسیر اصلاحات، گشایش و ادغام با اقتصاد جهان ادامه خواهد داد.

«نگوزی اکنجو–ایوه‌آلا» مدیرکل سازمان تجارت جهانی گفت چین یک حامی قدرتمند سیستم تجاری چندجانبه گرا و چندجانبه گرایی است. تجارت جهانی به چین سود می‌رساند و چین به جهان نفع می‌رساند.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا