انتشار نخستین تاریخچه شفاهی قربانیان و نجات یافتگان تروریسم در چین

مؤسسه پژوهشی ارتباطات و مدیریت مرزی دانشگاه «جی نان» در استان گوانگ دونگ واقع در جنوب چین، روز پنج شنبه ۱۸ ژانویه، بخش اول از نخستین تاریخچه شفاهی قربانیان و بازماندگان تروریسم را منتشر کرد. هدف از انتشار این تاریخچه، پوشش دادن کمبود منابع مطالعاتی در این زمینه و کمک به آشنایی هر چه بیشتر با داستان زندگی این گروه ویژه  بوده تا مخاطبان بتوانند در میان شایعات ساخته و پرداخته نیروهای ضد چین، با استفاده از این تاریخچه میزان شناخت و درک عینی خود را نسبت به اقدامات ضد تروریسم چین افزایش دهند.

مؤسسه پژوهشی ارتباطات و مدیریت مرزی دانشگاه جی نان روز پنج شنبه همایشی را نیز در همین رابطه برگزار کرد که طی آن پژوهشگران به تشریح پروژه «تاریخچه شفاهی قربانیان و نجات یافتگان تروریسم در چین» پرداختند که از سال ۲۰۲۱ اجرای آن آغاز شده است. این پژوهشگران تا کنون با بیش از ۶۰ شاهد حوادث خشونت بار تروریستی در بخش های مختلف منطقه خودمختار اویغور شین جیانگ در شمال غربی چین شامل ختن، کاشغر، تورفان و اورومچی مصاحبه کرده اند که مجموع این مصاحبه ها بیش از یک میلیون واژه مکتوب و بیش از ۹۰ ساعت فایل صوتی و تصویری را دربرمی‎گیرد.

نخستین بخش از این تاریخچه شفاهی که روز پنج شنبه منتشر شد شامل گفتگوهای شش تن از نجات یافتگان و بستگان قربانیان حوادث تروریستی درباره تأثیرات پس از حمله تروریستی ۲۸ فوریه ۲۰۱۲ به شهرستان یه چانگ از توابع کاشغر بر زندگی آنها و عزیزانشان است.

در آن روز، ۹ تروریست وحشیانه به عابران، مغازه داران و مردم بی‌گناه در بازار خیابان «شینگ فو» حمله کردند. این حمله باعث کشته شدن ۱۳ نفر و مجروح شدن ۱۶ تن دیگر در همان محل حادثه شد و ۲ نفر از مجروحان حادثه نیز پس از انتقال به بیمارستان جان باختند. یکی از تروریست ها توسط پلیس دستگیر شد، هفت نفر از آنها به ضرب گلوله از پای درآمدند و یکی دیگر نیز در اثر جراحات ناشی از گلوله بعدا کشته شد.

بخشی از گزارش ارائه شده در روز پنج شنبه مربوط به صحبت های «تورسون تالیپ» پدر «تورقونجا» و خاطرات دردناک او از آن روز بود.

تورسون گفت: «آن روز وقتی که من رسیدم، مردم داشتند محل حادثه را تمیز می کردند اما هنوز می شد خون را روی زمین دید. فردا بعد از ظهر دوباره به آنجا برگشتم، باز هم کمی خون روی زمین بود، روی زمین نشستم و همین طور که نگاهم به خون ها بود گریه می کردم. تنها این تصویر را در ذهنم می دیدم که پسرم روی زمین افتاده و حتی صدایش را همین می شنیدم که فریاد می زد «بابا، بابا . . .» »

به گفته تورسون، پسر او یک فرد سختکوش و زحمتکش بود و در حالیکه آن روز هم داشت کارش را می کرد به شکل وحشیانه ای کشته شد. او گفت: «می خواهم از آن تروریست ها بپرسم؟ جان خودتان هم برایتان ارزشی ندارد؟ اگر دولت اجازه می داد آن تروریست ها را ببینم، تکه تکه شان می کردم اما حتی با این کار هم قلبم آرام نمی شد.»
«جِنگ لیانگ»، رئیس مؤسسه پژوهشی ارتباطات و مدیریت مرزی دانشگاه جی نان نیز گفت، اتفاقی که برای این قربانیان افتاده نشان می دهد که در حوادث تروریستی هیچ تفاوتی از نظر قومی میان قربانیان وجود ندارد و تروریست ها در حملات خود به قومیت هیچ توجهی نمی کنند. «در عین حال ما باید همواره به خاطر داشته باشیم که با تمام توان از بروز مجدد حوادث تروریستی جلوگیری کنیم و هرگز تهدید مداوم این حوادث را فراموش نکنیم.»

او که در شین جیانگ به دنیا آمده و بزرگ شده، همچنین یادآور شد که گزارش های پیشین مربوط به حوادث تروریستی بیشتر بر دلایل وقوع حوادث تروریستی و خشونت بار متمرکز بودند و کمبود مصاحبه ها و گزارش های دقیق و عمیق در مورد قربانیان این حوادث کاملا احساس می شد. پیش از این به اندازه کافی به درد و رنج ناشی از حوادث تروریستی برای مردم عادی پرداخته نشده بود و نشنیده شدن صدای این گروه ویژه از مردم گاهی باعث می شد که برخی سازمان های خارجی به چین حمله کنند و مدعی شوند که حادثه تروریستی در چین وجود ندارد و اگر هم وجود داشته باشد نتیجه ظلم به گروه های اقلیت قومی است.

این پژوهشگر می گوید انتشار چنین روایت هایی با هدف بهره برداری سیاسی از سوی نیروهای ضد چینی انجام می شود و تلاش دارد عاملان حوادث تروریستی را در قامت قربانی به تصویر بکشد و عمدا قربانیان اصلی حوادث را نادیده بگیرد. او در ادامه افزود: هدف از این پروژه رساندن صدای بی صدایان به گوش مردم، ثبت تاریخ، محافظت از قربانیان و در عین حال فراهم کردن داده های تاریخی برای انجام مطالعات حکمرانی معاصر در منطقه شین جیانگ است.

«جنگ» همچنین به این نکته اشاره کرد که پروژه تاریخچه شفاهی قربانیان و نجات یافتگان تروریسم در چین با هدف حمایت از مبارزه چین با تروریسم و مقابله با افراط گرایی انجام می‌شود و در عین حال می خواهد جامعه جهانی را از این واقعیت آگاه کند که چین نیز مانند سایر کشورهای جهان از تروریسم آسیب دیده و به همین خاطر به صورت قانونی و درست با تروریسم مبارزه می کند.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا