ضرورت تلاش‌های مشترک برای تضمین عدم تخریب آینده روابط چین-آمریکا

روز اول سال نوی میلادی مصادف با چهال و پنجمین سالگرد برقراری روابط دیپلماتیک میان چین و ایالات متحده بود. علی‌رغم تغییرات شگرفی که چشم انداز ژئوپلتیکی بین‌المللی در سال‌های میانی را متحول کرده، روابط چین-آمریکا به طور کلی حرکت رو به جلوی خود را به طور نسبی تا همین اواخر حفظ کرده است.

تعامل روزافزون منافع فراوانی برای مردم دو طرف به ارمغان آورده و به صلح و رفاه جهانی کمک کرده است. تبادل پیام‌های تبریک میان رهبران دو کشور موقعیتی ایجاد کرده که نشان دهنده تمایل آنها به حفظ این حرکت مثبت علی‌رغم ناملایمات جاری است.

«شی جین پینگ» رئیس جمهور چین در پیام خود به «جو بایدن» رئیس جمهور ایالات متحده گفت تاریخ هم اینک ثابت کرده و خواهد کرد که احترام متقابل، همزیستی مسالمت آمیز و همکاری برد-برد مسیر صحیح برای چین و آمریکا به منظور کنار آمدن با یکدیگر است.

بایدن نیز در پیام خود تاکید کرد برقراری روابط رسمی موجب تسهیل رفاه و فرصت‌های دو کشور در سال های بعد شد. وی خاطرنشان کرد که او متعهد به مدیریت مسئولانه مناسبات تاثیرگذار طرفین است.

اهمیت مدیریت مناسب روابط چین-آمریکا در این دوران شدیدا پرتلاطم را باید بسیار مورد تاکید قرار داد. روابط دوجانبه در سال‌های اخیر به شکل روزافزونی متشنج شد که در نتیجه عدم توانایی ایالات متحده از کنار گذاشتن دیدگاه جنگ سرد است که از طریق آن امور بین‌المللی را می‌بیند. به خاطر همین، پس از اینکه ایالات متحده بارها با نوسانات رفتاری‌اش تهدید کرد، روابط خود را به هم خواهد زد، دو طرف سال گذشته زمان زیادی را صرف تلاش برای حفظ روابط خود کردند.

یک ضرب المثل هست که می‌گوید «آنها که باد می‌کارند، طوفان درو خواهند کرد». به لطف نارضایتی فزاینده جنگی ایالات متحده از چشم انداز روابط کمتر تحقیرآمیز نسبت به گذشته با چین، روابط چین-آمریکا با مشکلاتی چشمگیر مواجه شده و حتی اگر ایالات متحده نتواند رفتار دوستانه‌تری اتخاذ کند، ممکن است به درگیری کشیده شود.

با کوته‌نظری ناشی از ذهنیت جنگ سرد، جنگ طلبان ضد چین در واشنگتن که قادر به کنترل سیاست چین آمریکا بوده‌اند، مداما روابط را تا حد فروپاشی متشنج کرده‌اند.

آنها اقدامات تحریک آمیز خود را یکی پس از دیگری انجام داده‌اند، از تلاش برای مهار توسعه علم و فناوری چین گرفته تا جدا کردن دو اقتصاد و نامساعد کردن محیط امنیتی چین، همه در تلاش برای اطمینان از اینکه واشنگتن بتواند خود را ارباب جهان معرفی کند.

در این خصوص، لازم است به کمیته منتخب مجلس نمایندگان آمریکا در امور چین اشاره کنیم زیرا تمام تلاش خود را برای از بین بردن همه کارهای خوبی که در گذشته توسط مردم هر دو طرف برای تقویت روابط انجام شد به کار بست با آنکه شماری از اختلافات در طول این مسیر وجود داشته است.

«مایک گالاگر» رئیس این کمیته با طرح این ادعا که «چیزهای مشخصی وجود دارد که به یک قداره نیاز دارد» از موضع ضد چینی کمیته مذکور دفاع کرد. برای جلوگیری از قطع شدن روابط چین-آمریکا، که خطر واقعی درگیری نابودگر متقابل را به همراه دارد، لازم است این قداره‌بندان در واشنگتن مهار شوند.

هدایت روابط چین-ایالات متحده نیازمند خرد، دوراندیشی و شجاعت است نه خصومت، کوته‌نری و ترس از آینده.

چین و آمریکا باید دست در دست هم دهند و بر تفاهم‌های مهم مشترک و نتایج حاصل از دیدار سران دو کشور در سانفرانسیسکو اتکا کنند و گام‌هایی ملموس برای ترویج توسعه روابط دوجانبه با ثبات، سالم و پایدار بردارند.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا