اصلاحات و گشایش؛ ابزار شگفت‌انگیز چین برای همگام شدن با دوران‌ها

سومین نشست عمومی دوازهمین کمیته مرکزی حزب کمونیست چین ۱۸ دسامبر ۱۹۷۸ (۲۷ آذر ۱۳۵۷) در پکن برگزار شد و به این ترتیب اصلاحات و گشایش چین آغاز گشت. همانطور که «شی جین پینگ» رئیس جمهور چین تاکید کرده، اصلاحات و گشایش یک ابزار شگفت‌انگیز مهم برای چین به منظور برداشتن گام‌های بزرگ برای همراه شدن با دوران‌ها و یک حرکت کلیدی است که سرنوشت چین معاصر را تعیین می‌کند.

تولید ناخالص داخلی (GDP) چین از ۱۹۷۸ تا ۲۰۲۲ از ۳۶.۴۵ میلیارد یوان به ۱۲۱.۰۲ تریلیون یوان افزایش یافته است. سهم چین از اقتصاد جهانی طی ۱۰ سال گذشته از ۱۱.۳ درصد در سال ۲۰۱۲ به حدود ۱۸ درصد در سال ۲۰۲۲ رسیده است. میانگین کمک سالانه آن به رشد اقتصادی جهان از ۳۰ درصد فراتر رفته و این کشور همواره یک عامل مهم در رشد پایدار اقتصاد جهان و یک منبع قدرت بوده است.

«جانگ جان‌بین» مدیر «مرکز تحقیقات مدرنیزاسیون چین» در «آکادمی ملی مدیریت» گفت دستاوردهای تاریخی چین به شکل زیادی مدیون اصلاحات و گشایش است که یک حرکت کلیدی محسوب می‌شود که سرنوشت چین معاصر را مشخص می‌کند. نیرومحرکه اصلی و نماد قابل توجه اصلاحات و گشایش این است که سومین نشست عمومی دوازهمین کمیته مرکزی حزب کمونیست چین ۴۵ سال قبل تمرکز کار حزب و کشور را روی ساخت اقتصادی قرار داد.

وی گفت این دقیقا بخاطر اصلاحات و گشایش که ما می‌توانیم با دوران‌ها همگام شویم، به شکل عمده‌ای اختلاف با کشورهای غربی را کاهش دهیم و مردم بیش از پیش اعتماد به نفس داشته باشند. این نوع اعتماد به نفس از طریق توسعه کل اقتصاد اجتماعی به دست می‌آید.

اصلاحات و گشایش برای ثروتمند شدن تنها زمانی محقق می‌شود که مردم ببینند کشور ثروتمندتر و قوی‌تر می‌شود به این ترتیب آنها می‌توانند اعتماد به نفس داشته باشند و کمر راست کنند. همه اینها با اصلاحات و گشایش به ارمغان آورده شده است.

در اوایل روزهای اصلاحات و گشایش سطح تولید چین پایین و فاقد بودجه ساخت و ساز، فناوری پیشرفته و تجربه مدیریت در تولید گسترده مدرن بود. لازم بود تا درهای خود را به جهان خارج بر اساس خود اتکایی، تقویت تبادلات بین‌المللی و جذب سرمایه‌ها، فناوری و تجربه مدیریت پیشرفته خارجی باز بگشاید تا به توسعه چین کمک کند.

چین پس از پیوستن به «سازمان تجارت جهانی» رسما در نظام تجارت چندجانبه جهانی ادغام شد و تدریجا یک نظام تجارت خارجی به وجود آورد که مطابق با توسعه با اقتصد بازار سوسیالیستی و سازگار با قوانین تجارت بین‌المللی بود.

اصلاحات و گشایش همچنین از یک مدل خلاصه و ترویج تجربیات آزمایشی قبلی به یک مدل اقتصادی و تجاری چندجانبه تبدیل شده است. قوانین حالت پیشرفت کلی استاندارد هستند.

از هجدهمین کنگره ملی حزب کمونیست، چین راهبرد گشایش فعالانه‌تری را به اجرا درآورده، یک چارچوب منطقه تجارت آزاد با استاندارد بالاتری برای جهان ایجاد کرده، ساخت مناطق آزمایشی تجارت آزاد و «بندر تجارت آزاد های‌نان» را تسریع بخشیده و مشترکا به ساخت ابتکار «کمربند و جاده» به عنوان یک محصول عمومی بین‌المللی و یک پلتفرم همکاری بین‌المللی محبوب پرداخته است.

چین به یک شریک مهم تجاری بیش از ۱۴۰ کشور و منطقه جهان تبدیل شده و رتبه اول را در جهان از لحاظ مجموع تجارت کالا از آن خود کرده و در جذب سرمایه خارجی و سرمایه گذاری فرامرزی پیشرو است و به این ترتیب یک الگوی وسیع‌تر و عمیق‌تر از گشایش را ایجاد نموده است.

«گزارش باز بودن جهان ۲۰۲۲» نشان می‌دهد شاخص گشایش چین ۵.۶ درصد افزایش یافته و جایگاه آن ۸ پله صعود داشته و به یک نیروی مهم در ترویج جهانی سازی اقتصاد تبدیل شده است.

«ایوان ملنیکوف» معاون اول رئیس دومای دولتی روسیه و رئیس «انجمن دوستی روسیه-چین» در میزدگردی در مسکو به منظور گرامیداشت چهل و پنجمین سالگرد اصلاحات و گشایش چین گفت از زمان برگزاری سومین نشست عمومی یازدهمین کمیته مرکزی حزب کمونیست، چین دستاوردهای عظیمی در حوزه‌های اقتصادی و اجتماعی به دست آورده است.

وی تصریح کرد: این دستاوردهای شناخته شده جهانی نه تنها به طور کامل چهره چین را تغییر داده بلکه تاثیری شگرف بر توسعه جهان نیز گذاشته است.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا