پاسخ وزیر خارجه چین به پرسش رسانه ها پیرامون دیدار سران چین و آمریکا در سانفرانسیسکو
وانگ یی عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست و وزیر خارجه چین ۱۵ نوامبر به وقت محلی آمریکا پس از دیدار شی جین پینگ رئیس جمهور چین با جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در عمارت فیلولی سانفرانسیسکو، به پرسش رسانه ها درباره این دیدار پاسخ داد.
او در پاسخ به این پرسش که دیدار سران چین و آمریکا را چطور ارزیابی کرد و این دیدار چه ویژگی هایی دارد، گفت که آن را خوب، همه جانبه و عمیق توصیف کرد و افزود: این دیدار دارای سه ویژگی خاص از جمله راهبردی، تاریخی و هدایت کننده است.
او در تشریح ویژگی اول گفت: این دیدار بنا به دعوت جداگانه رسمی رئیس جمهور بایدن صورت گرفته است که از این لحاظ، با دیگر دیدارهای دوجانبه در حاشیه نشست اپک متمایز است و این در حالیست که آمریکا به طور ویژه، آن را به عنوان «نشست سران چین و آمریکا» معرفی کرده است. از این رو، با توجه به این نوع برنامه ریزی ویژه، اهمیت این دیدار و توجه جهان به آن، این یک دیداری راهبردی است.
وزیر خارجه چین درباره ویژگی دوم این دیدار یعنی «تاریخی بودن» آن گفت: این دیدار در حالی برگزار می شود که روابط چین و آمریکا وارد مرحله حساس شده و جهان نیز نسبت به دوران گذشته به یک روابط ثابت بین دو کشور بیشتر نیاز دارد؛ این دیدار نیز در حالی صورت می گیرد که رئیس جمهور شی جین پینگ ۶ سال پیش از آمریکا دیدار کرد و سران دو کشور نیز یک سال پیش با یکدیگر ملاقات داشتند. از این رو می توان گفت، این دیدار نشانگر ارزش تاریخی و کنونی روابط دو کشور است.
وانگ یی این دیدار را بر اساس ادامه رفت و آمدهای دوستانه رئیس جمهور شی جین پینگ و رئیس جمهور بایدن توصیف کرد و گفت که این دیدار به یک نقطه عطف در روابط دو کشور و یک رویداد بزرگ در روابط بین المللی تبدیل خواهد شد.
وزیر خارجه چین در تشریح ویژگی سوم دیدار سران چین و آمریکا در سانفرانسیسکو، آن را دیداری هدایت کننده معرفی کرد.
وی گفت: این دیدار ۴ ساعت طول کشید و ترجمه نیز به صورت همزمان انجام شد. سران دو کشور در آن پیشنهادات هدایت کننده خود را پیرامون برجسته ترین فوریت های کنونی مانند شناخت صحیح طرف مقابل، مهار اختلافات و پیشبرد گفت و گو و همکاری مطرح کردند و به تبادل نظر همه جانبه مرتبط با بحث های برجسته جهان مانند مناقشه فلسطین و اسرائیل و بحران اوکراین و چالش های جهانی مانند تغییرات آب و هوایی و هوش مصنوعی پرداختند.
وانگ یی خبر داد: دو طرف همچنین درباره راه صحیح همزیستی چین و ایالات متحده به بحث و بررسی پرداخته و بر مسئولیت های مشترک شایسته دو کشور تاکید کردند و «چشم انداز سانفرانسیسکو» آینده گرا و جهت توسعه آتی روابط دو کشور را تعیین کردند.
وزیر خارجه چین در پاسخ به پرسشی مبنی بر این که رئیس جمهور شی جین پینگ در این دیدار چه دیدگاه هایی دارد و کدام مواضع چین را بیان کرده است، گفت: رئیس جمهور شی در این دیدار موضع معتبر چین در مورد چگونگی تثبیت و بهبود روابط چین –آمریکا را تشریح کرد.
وانگ گفت: رئیس جمهور چین در این دیدار عنوان کرده است که پکن و واشنگتن باید گزینه درست تاریخی خود را انتخاب کنند. شی یادآور شده است که باید به این سوالات پاسخ داد که از میان مشارکت و رقابت یا همکاری و رویارویی، چه گزینه ای را باید انتخاب کرد. رئیس جمهور شی گفته است، تاریخ، بهترین درس و واقعیت نیز بهترین زنگ یادآوری است؛ چین امیدوار است که دو کشور بتوانند شریک هم باشند و در مسائل مفید به نفع هر دو طرف کار کنند و در مواضع بین المللی و چند جانبه تعاملات مثبت تری داشته باشند تا یک آینده روشن برای روابط خود ایجاد کنند.
وزیر خارجه چین افزود، رئیس جمهور شی در این دیدار همچنین بر همزیستی صحیح پکن و واشنگتن تاکید کرد. شی در این دیدار گفت که چین و ایالات متحده از لحاظ تاریخی، فرهنگی، نظام اجتماعی و مسیر توسعه دارای تفاوت های زیادی هستند اما این غیر ممکن است که میان دو کشور عدم تعامل به وجود آید، نیز این امکان وجود ندارد که هر یک از دو طرف موفق به تغییر طرف دیگر شود؛ به علاوه، عواقب درگیری و رویارویی میان چین و آمریکا برای هر دو طرف غیرقابل تحمل است. از این رو، راه صحیح، پایبندی به احترام متقابل، همزیستی مسالمت آمیز و همکاری برد-برد باید باشد و هر دو طرف باید در این راستا تشریک مساعی داشته باشند.
وانگ یی در اشاره به موضع چین که رئیس جمهور شی جین پینگ در دیدار با همتای آمریکایی خود تشریح کرده است، گفت: رئیس جمهور شی در این دار همچنین یادآور شد که چین و ایالات متحده باید تلاش های مشترکی در راستای شناخت صحیح از طرف مقابل، مدیریت اختلافات موجود، ترویج همکاری سودمند متقابل، برعهده گرفتن مسئولیت های شایسته خود و ترویج تبادلات انسانی و فرهنگی داشته باشند؛ رئیس جمهور چین این پنج نکته را پنج ستون پشتوانه روابط دو کشور و زمینه سازچشم انداز آینده نگرانه این روابط در سال های آتی می داند.