آمریکایی‌ها خسته از جنگ طولانی و بی‌نتیجه اوکراین

تیتر «مجله تایم» که نوشته «جنگ تنهای ولودیمیر زلنسکی» نشان دهنده این حقیقت است که تا چه اندازه مردم آمریکا پس از دو سال جنگ مداوم و نبود هیچ نشانه‌ای از پیروزی اوکراین در حال رنج بردن از «خستگی اوکراین» هستند. اشتیاق برای «آرمان اوکراین» در میان آمریکایی‌ها هیچ وقت در حد اعلا نبوده است. حتی آمریکایی‌ها که این واقعیت را نمی‌دانستند که ناتو چگونه از اوکراین به‌عنوان یک «آلت دست» مناسب برای به آغاز جنگ نیابتی علیه روسیه استفاده کرده، علاقه چندانی به خرج میلیاردها دلار برای تسلیحات نظامی اوکراین نداشتند.

مجله تایم در همین مقاله همچنین‌ به فساد حکمفرما در دستگاه دولتی اوکراین اشاره کرده، چیزی که ناظران ماجرای اوکراین به خوبی از آن اطلاع دارند، اما از منظر افکار عمومی به وسیله «خوش و بش» رسانه‌های جریان اصلی پنهان مانده است. مقاله تایم نشان می‌دهد این مشکلی نیست که بتوان صرفا با برکناری برخی مقامات دولتی مشخص حل کرد بلکه یک بیماری همه گیر برای ساختار دولت در اوکراین است.

البته رسانه‌های جمعی از روایتی که آن نهاد سیاسی ارائه می‌کند تبعیت کرده‌اند، اما حتی آنها هم در توضیح عدم پیشرفت کامل در «ضدحمله» پرطمطراقی که اوکراین از آن دم می‌زند، به مشکل خورده‌اند. فقط عزم دولت «جو بایدن» و ناتو برای وارد کردن یک شکست چشمگیر بر ارتش روسیه از طریق نمایندگان اوکراینی خود باعث شده موضوع حمایت از اوکراین همچنان در واشنگتن روی میز باقی بماند. با این همه، کنگره آمریکا که وقتی نوبه به حمایت از آمریکا در جنگ می‌رسد معمولا با دولت مشکل دارد، آن هم نیابتا، حالا کاملا بر سر موضوع ارائه کمک مالی به اوکراین چند دسته شده و این کاملا نشان دهنده این است که یک اختلاف بسیار بزرگتری در این خصوص در میان افکار عمومی هم وجود دارد.

درگیری اخیر در خاورمیانه هم ماشین جنگی سرحال ایالات متحده را به مشکل انداخته است. با توجه به اینکه لابی اسرائیل در واشنگتن نسبت به اوکراین از نفوذ بسیار بیشتری برخوردار است، بعید است وقتی نوبت به انتخاب میان دو بسته حمایتی برسد اوکراین ارجحیت داشته باشد.

بمباران نامحدود مناطق پرجمعیت نوار غزه توسط اسرائیل که به کشته شدن هزاران نفر از جمله هزاران کودک طی چند روز منجر شده، موجی از تظاهرات و اعتراض را در سراسر آمریکا برانگیخته است. حتی برخی گروه‌های یهودی مهم در ایالات متحده که از صحنه‌های دلخراش غزه وحشت کرده‌اند، مخالفت خود را با رژیم نتانیاهو نشان داده و به خیابان‌ها آمدند و در ساختمان کنگره آمریکا نیز تحصن کردند.

تلفات بسیار بالای کودکان غزه، سیمای کریه سیاست آمریکا را نه فقط در خاورمیانه بلکه در قلب اروپا به همگان نشان داده است. غیبت هر گونه جنبش صلح با نفوذ و قدرتمند در آمریکا که بتواند با این دیوانگی مقابله کند، در آستانه تغییر است. چهره زشت مجموعه نظامی-صنعتی ایالات متحده در بمباران گسترده محله‌های فلسطینی خود را نشان داده است. در حالی که دولت بایدن در تلاش برای مجاب کردن کنگره به تصویب یک بودجه دفاعی ۱۰۶ میلیارد دلاری هم برای اوکراین و هم برای اسرائیل است،‌ شانس کمی وجود دارد که موفق شوند. وقتی این دو لایحه از هم جدا باشند، سهمی که قرار است به اسرائیل تعلق بگیرد احتمالا به تصویب کنگره برسد اما برخی مفسران بر این باورند که لایحه اوکراین احتمالا این شانس را ندارد. مردم از این پولی که در حال حاضر در جنگ‌ها خرج می‌شود، بسیار نگران هستند. این تغییر رویکرد افکار عمومی می‌تواند مانعی جدی برای دولتی باشد که برای حفظ وجهه خود به ماشین جنگی‌اش تکیه می‌کند.

با توجه به افزایش خشم ناشی از نقض فاحش حقوق بشر در غزه، دولت بایدن احتمالا باید رویکردی جدید برای حفظ حامیان خود در انتخابات آتی پیدا کند.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا