همکاری انرژی میان چین و کشورهای «کمربند و جاده» به ثمر نشست

گاز تازه استخراج شده از کشورهای آسیای مرکزی پس از آب‌زدایی، سولفورزدایی و کربن‌زدایی وارد خط لوله گاز طبیعی «چین-آسیای مرکزی» می‌شود که مشترکا توسط «شرکت نفت ملی چین» و شرکای محلی به بهره‌برداری رسیده است.

این خط لوله گاز طبیعی با پیمودن بیابان‌ها و مراتع حدود دو هزار کیلومتر را به سمت شرق می‌پیماید تا در ۴۸ ساعت بعد به شهر مرزی «هورگاس» چین در منطقه خودمختار اویغور شین جیانگ برسد و از آنجا برای مناطق مختلف چین از جمله شانگهای، فوجوئو و هنگ کنگ توزیع شود.

داده‌ها نشان می‌دهد در سال ۲۰۲۲، «ایستگاه هورگاس» حدود ۴۳ میلیارد متر مکعب گاز طبیعی آسیای مرکزی را از طریق این خط لوله جابجا کرده است که معادل ۱۱.۸ درصد مصرف چین در همان سال محسوب می‌شود.

این پروژه مثالی روشن از همکاری انرژی تحت «ابتکار کمربند و جاده» (BRI) و تجلی عینیِ اصل رایزنی گسترده، کمک مشترک و منافع مشترک است.

چین مداما «حلقه دوستان» خود در میان کشورهای کمربند و جاده در حوزه همکاری انرژی را بزرگ کرده است. این کشور در حال حاضر «شراکت انرژی کمربند و جاده» را با ۳۲ کشور راه اندازی کرده است.

چندین پلتفرم‌ همکاری انرژی منطقه‌ای مثل «مرکز انرژی پایدار اَپِک» و «مرکز همکاری انرژی پاک چین-آسه‌آن» با هدف ترویج توسعه مشترک چین و کشورهای مرتبط در حوزه انرژی، ساخته شده است.

یک مقام «سازمان ملی انرژی» (NEA) در این باره گفت: همکاری انرژی تحت ابتکار کمربند و جاده نه فقط به رفاه اقتصادی و توسعه اجتماعی جهان انگیزه تزریق کرده بلکه به ایجاد حس خوشبختی مردم کشورهای کمربند و جاده نیز کمک نموده است.

نیروگاه برق‌آبی «کاروت»، نخستین پروژه برق‌آبی در چارچوب «کریدور اقتصادی چین-پاکستان»، در ژوئن ۲۰۲۲ به طور کامل مورد بهره برداری قرار گرفت. این نیروگاه در بیش از یک سال ۳.۶۴ میلیارد کیلووات ساعت برق تولید کرده و به این ترتیب به نیاز بیش از پنج میلیون شهروند پاسخ داده است.

یکی از روستاییان نزدیک کاروت می‌گوید: این نیروگاه برق‌آبی معیشت ما را بهبود داده و چینی‌ها همچنین جاده را هموار کردند و ساختمان‌های مخروبه مدرسه را برای دانش آموزان بازسازی نمودند.

ترویج روند گذار کم‌کربن جهانی نیز نقطه‌ای روشن تحت همکاری انرژی در چارچوب ابتکار کمربند و جاده محسوب می‌شود.

شهر «شی‌آن» مرکز استان «شاآن‌شی» در شمال غربی چین که نقطه آغاز «جاده ابریشم» باستانی نیز هست، آگوست امسال یک قطار باری چین-اروپا را که حامل قطعات فتوولتائیک بود راهی تاشکند پایتخت ازبکستان کرد. این قطعات در یک پروژه برق خورشیدی یک گیگاواتی در ازبکستان به کار گرفته خواهند شد که سالانه ۲.۴ میلیارد کیلووات ساعت برق پاک تولید می‌کند و ۲.۴ میلیون تن به کاهش آلاینده‌های کربنی کمک خواهد کرد.

«لی ون‌شوئه» از مقامات ارشد «شرکت فناوری انرژی سبز LONGi» که یک غول فناوری خورشیدی است، گفت این شرکت یک سوم تجهیزات کلیدی برای پروژه‌های فتوولتائیک پنج کشور آسیای مرکزی را تامین کرده است.

چین طی ۱۰ سال گذشته با بیش از ۱۰۰ کشور و منطقه همکاری در زمینه پروژه‌های انرژی سبز انجام داده و سرمایه گذاری این کشور در کشورهای کمربند و جاده در زمینه‌های انرژی سبز و کم‌کربن از سرمایه گذاری در حوزه انرژی سنتی فراتر رفته است.

بر اساس اعلام سازمان ملی انرژی چین به ترویج همکاری انرژی با کیفیت بالا تحت ابتکار کمربند و جاده ادامه خواهد داد و در آینده شراکت‌های انرژی نزدیکتر، سبزتر و جامع‌تر ایجاد خواهد کرد.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا