درخواست ها برای بازگرداندن آثار غارت شده موجود در موزه بریتانیا پس از افزایش سرقت ها از این موزه افزایش یافته است

یکی از بازدیدکنندگان موزه بریتانیا از منتخبی از مجسمه های سنگ مرمر یونانی در لندن، بریتانیا، عکس میگیرد. ۲۳ اوت ۲۰۲۳

اخیرا پس از سیل دزدی‌هایی که در موزه بریتانیا بالا گرفته، صحبت‌ها در مورد اینکه آیا موزه‌ها باید اقلام غارت شده را به کشورهای مبدأ خود بازگردانند یا خیر نیز بیشتر شده است.

در ماه اوت حدود ۲۰۰۰ مورد از موزه بریتانیا “مفقود، دزدیده یا آسیب دیده” که منجر به اخراج یک متصدی و استعفای مدیر “هارتویگ فیشر” شد.

فیشر در بیانیه ای گفت که موزه آنطور که باید در پاسخ به هشدارهای (سرقت) در سال ۲۰۲۱ پاسخ جامع نداد و “مسئولیت این شکست باید در نهایت بر عهده مدیر باشد.”

به گفته این موزه، اقلام گمشده شامل جواهرات طلا، جواهرات سنگ های نیمه قیمتی و ظروف شیشه ای باستانی از قرن ۱۵ قبل از میلاد تا قرن ۱۹ پس از میلاد است. به گزارش گاردین، کارشناسان میراث فرهنگی گفته اند که ممکن است بسیاری از آثار باستانی گرانبها هرگز به دلیل نگهداری نامناسب سوابق بازیابی نشوند.

بیش از هشت میلیون شیء موجود در مجموعه موزه بریتانیا وجود دارد و اکثرشان از کشورهای دیگر آمده است. در طول ۳۰ سال گذشته، همواره سرقت های مجسمه، سکه، مدال و جواهرات در این موزه گزارش شده است.

دزدی هایی که اخیرا گزارش شده، بار دیگر بی کفایتی مدیریت امنیتی موزه را آشکار می کند. دیگر یک مخزن امنی برای گنجینه های غارت شده وجود ندارد، استدلال های قدیمی موزه برای نگهداری آن اشیا هم نخ نما شده است.

قطعاً این موارد اعتماد کشور ها در مورد امنیت اشیاء در موزه بریتانیا را تضعیف می‌کند. «تیل وره هودفه» کارشناس حقوق هنر و میراث فرهنگی گفت: اثبات غارت “اشیاء” در مورد دزدی های ادعایی باعث رسوایی است و همچنین باید درخواست های کشورهایی مانند نیجریه، یونان و چین را برای بازگرداندن آثارشان مورد بحث و تجدید نظر قرار داد.

مقامات نیجریه و یونان پس از انتشار اخباری مبنی بر سرقت از موزه بریتانیا، علناً خواستار بازگرداندن گنجینه هایشان شده اند. برنزهای بنین و سنگ‌های مرمر پارتنون اکنون مرکز درخواست‌های مجدد برای بازگشت هستند.

بیش از ۹۰۰ قطعه برنز بنین در موزه بریتانیا از پادشاهی بنین آفریقای غربی (نیجریه امروزی) در پایان قرن نوزدهم توسط سربازان بریتانیایی غارت شد.

مرمرهای کلاسیک پارتنون، که به عنوان مرمرهای الژین نیز شناخته می شوند، در قرن نوزدهم توسط سفیر وقت بریتانیا، لرد الگین، از معبد آتنا (پارتنون) در آکروپولیس در آتن برداشته شدند. موزه بریتانیا چندین دهه درخواست یونان برای بازگرداندن این مجسمه‌ها را که از سال ۱۸۱۶ مرکز توجه موزه بوده‌اند، رد کرده است.

پادشاه غنا اوتومفو اوسی توتو دوم در ماه مه از موزه بریتانیا خواست تا اقلام طلای موجود در مجموعه خود را که از کاخ پادشاه آسانته و خانه‌های سلطنتی در جریان جنگ با بریتانیایی‌ها در سال ۱۸۷۴ به سرقت رفته بود، بازگرداند. بحث و گفتگو پیرامون مسائل و غرامت های احتمالی نیز همچنان ادامه دارد.

در سال ۲۰۲۱، ۱۳ اثر هنری اتیوپیایی به سرقت رفته از موزه پس از یک قرن و نیم به خانه بازگردانده شد. این آثار در سال ۱۸۶۸ پس از نبرد مقداله بین امپراتوری بریتانیا و اتیوپی گرفته شد. مقامات اتیوپی گفته اند کار هنوز به پایان نرسیده است، زیرا همچنان قطعات غارت شده بیشتری در انتظار بازگردانی هستند.

موزه بریتانیا در حال حاضر دارای بزرگترین مجموعه از مصنوعات چینی در غرب است که در مجموع ۲۳۰۰۰ شیء از برنز، ظروف چینی و سنگ یشم گرفته تا خوشنویسی و نقاشی را شامل می شود.

‏وره هودقه با اشاره به مشکلاتی که در درخواست بازگشت این اقلام وجود دارد، گفت: “متأسفانه، شما باید منشأ هر شی را در زمان واحد در یک تجزیه و تحلیل مورد به مورد بررسی کنید.”

‏وره هودقه گفت: “به طور کلی، حقایق تاریخی می توانند کاملاً گیج کننده و پیچیده باشند. و تحقیق در مورد منشأ اشیا کاملاً زمان بر است. من مطمئناً گمان می کنم که اشیایی وجود داشته باشند که ادعای امیدوارکننده ای دارند.”

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا