اروپا با افتادن در تله ضد چینیِ آمریکا منافعش را به خطر میاندازد
بسیاری از شرکتها و مردم در اروپا این سوال را مطرح میکنند که آیا تقلید راهبرد ایالات متحده در برابر چین به نفع قاره سبز هست یا خیر؟ با این وجود برخی سیاستمداران اروپایی مدام خواستار «ریسکزدایی» در قبال چین هستند.
دادههای دفتر آمار اتحادیه اروپا یا «یورواستات» نشان میدهد واردات اتحادیه اروپا از چین در بازه ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۲ تقریبا دو برابر شده است. در همین راستا واردات گوشی، رایانه و ماشین آلات از چین شاهد افزایشی شدید بوده است.
بر اساس اعلام «انجمن خودروسازان اروپا»، فروش خودروسازان اروپایی به چین در سال گذشته میلادی با رونقی قابل توجه به ۲۴.۲ میلیارد یورو (۲۶.۲ میلیارد دلار) رسید.
طبق آمار یورواستات، از سال ۲۰۲۲ تا پنج ماه نخست امسال، چین دومین شریک تجاری بزرگ اتحادیه اروپا، بزرگترین منبع واردات و سومین بازار صادرات اتحادیه اروپا بوده است. ارزش کلی واردات و صادرات اتحایه اروپا با چین در سال گذشته به ۸۵۶.۳ میلیارد یورو رسید که در مقایسه با سال ۲۰۲۱ رشدی ۲۲ درصدی را نشان میدهد.
«هه جیگائو» پژوهشگر «موسسه مطالعات اروپایِ آکادمی علوم اجتماعی چین» در این باره گفت: آمار و ارقام نشان میدهند منافع مشترک فراوانی میان چین و اتحادیه اروپا وجود دارد به گونهای که اعمال محدودیتها بر روابط اقتصادی چین-اتحادیه اروپا را از یک چشم انداز تجاری و بازرگانی یک گزینه غیرمنطقی و دشوار میسازد.
«استفان هارتونگ» رئیس شرکت «بوش» بزرگترین تامین کننده قطعات خودروی اروپا با اشاره به انتشار گزارشی از سوی دولت آلمان مبنی بر اینکه «ریسکزدایی» از چین «فورا مورد نیاز است»، به روزنامه انگلیسی «فایننشال تایمز» گفت «ریسکزدایی واقعا یک واژه بینقص نیست» و «شما نمیتوانید با منزوی ساختن خودتان ریسکزدایی کنید».
وی افزود: مفهوم ریسکزدایی قادر نیست به پیشبرد توسعه سالم روابط چین-اتحادیه اروپا آنطور که مقامات اتحادیه تصور میکنند، کمک کند. بر عکس، احتمالا قرار است آمریکا این ایده را بزرگنمایی کرده و از آن سوء استفاده کند.
بر اساس نتایج نظرسنجی که ۲۷ ژوئن (۶ تیر) توسط «مرکز پژوهش پیو» منتشر شد، بسیاری از شهروندان اروپایی همچنین فکر نمیکنند همراستا بودن اروپا با ایالات متحده ایده خوبی باشد.
به گزارش خبرگزاری «شینهوا»، «بلن گاریجو» مدیر اجرایی شرکت برجسته علم و فناوری «مِرک» نیز گفت به هم زدن روابط بازرگانی با چین هزینه اقتصادی چشمگیری خواهد داشت.
وی تاکید کرد: جهانی سازی با نوآوری و همکاری بیشتر، رفاه را برای جهان به ارمغان آورده اما ما در حال ریسک از دست دادن آن هستیم.
هه جیگائو نیز گفت روابط اروپا با چین نباید تحت تاثیر سیاستهای ایالات متحده قرار بگیرد. اروپا فقط به این طریق میتواند به طور واقعی منافع خود را محقق کند یعنی از افتادن در تله ضد چین خودداری کرده و اجازه ندهد به یک آلت دست برای آمریکا تبدیل شود.