پیوندهای اقتصادی چین-آفریقا؛ نیرومحرکهای برای احیای اقتصادی جهان
به باور کارشناسان و مدیران شرکتها، تجارت و سرمایه گذاری میان چین و آفریقا در حال تقویت و کاملتر شدن است و نشانه ساخت موفق یک جامعه چین-آفریقا با سرنوشتی مشترک به حساب میآید.
به گفته این کارشناسان، این رابطه تجاری و اقتصادی تنگاتنگ همچنین انگیزههای بیشتری به احیای اقتصادی جهان خواهد افزود.
جدیدترین دادههای اداره کل گمرک چین نشان میدهد که تجارت دوجانبه میان چین و آفریقا طی هفت ماه نخست امسال نسبت به سال گذشته ۷.۴ درصد رشد داشته و به ۱.۱۴ تریلیون یوان (۱۵۶.۴ میلیارد دلار) رسیده است.
خانم «جانگ ویی» نایب رئیس «آکادمی همکاری تجاری و اقتصادی بینالمللی چین» در این باره گفت: همکاری اقتصادی و تجاری سنگ بنای روابط چین-آفریقاست و علیغم شرایط چالشبرانگیز بینالمللی در سالهای اخیر، همکاری تجاری و اقتصادی چین-آفریقا همواره رشد پیوستهای داشته که نشاندهنده انعطاف پذیری بالای این همکاری است.
وی افزود: با توجه به این چین ساخت الگوی دوسعه چرخش دوگانه جدید را تسریع میبخشد، این کشور به شکل قاطعی به دنبال راهبرد گشایش برد-برد و ترویج یک اقتصاد جهانی باز است به گونهای که همکاری بیشتر را برای کشورهای سراسر جهان از جمله کشورهای قاره آفریقا به ارمغان خواهد آورد.
بر اساس اعلام وزارت بازرگانی، چین برای چهاردهمین سال پیاپی بزرگترین شریک تجاری آفریقا بوده است. مجموع ارزش واردات چین از آفریقا طی ۲۳ سال گذشته به ۱.۴۲ تریلیون دلار رسیده و صادرات به آفریقا نیز ۱.۵۸ تریلیون دلار بوده است.
واردات و صادرات میان دو طرف در سال گذشته میلادی با رشد ۱۱.۱ درصدی نسبت به سال ۲۰۲۱ به ۲۵۲ میلیارد دلار رسید.
به طور خاص، صادرات چین به آفریقا در سال ۲۰۲۲ به ۱۶۴.۵ میلیارد دلار رسید و در مقایسه با سال ۲۰۲۱ افزایش ۱۱.۲ درصدی را تجربه کرد. واردات از آفریقا نیز با رشد ۱۱ درصدی به ۱۱۷.۵ میلیارد دلار رسید.
«سرمد لون» مدیر منطقهای بانک «استاندارد چارترد» در آفریقا، خاورمیانه و پاکستان میگوید: همکاری تجاری و سرمایه گذاری میان چین و آفریقا عمیقتر و گستردهتر شده که عوامل مختلفی از جمله داشتن ارزشهای مشترک مانند محیطی برای ترغیب تجارت آزاد و نوآوری و ترویج رشد اقتصادی داشته است.
لون با بیان اینکه او شاهد رشد همکاری میان شرکتهای چینی و آفریقایی بوده، افزود: تجارت آزاد و حرکت آزاد کالا و سرمایه همواره به نفع کشورها و شرکتهای مربوطه بوده است.
این مدیر استاندارد چارترد تاکید کرد: آنچه ما بارها شاهد آن هستیم این است که شرکتها و کشورها نیازمند راهحل هستند و در موارد بسیار زیادی بهترین راهحلها از شرکتهای چینی آمدهاند.
به گفته جانگ با توجه به اینکه آفریقا برای ایجاد یک بازار متحد و آزادسازی ظرفیت رشد اقتصادی بیشتر تلاش میکند، همکاری تجاری و اقتصادی میان چین و آفریقا عمیقتر میشود و از نظر کیفی به سطح بالاتری میرود.
وی افزود: چشماندازهای همکاری میان دو طرف در حوزههایی مثل خدمات مالی، اقتصاد دیجیتال، هوافضا و انرژی جدید، بسرعت در حال گسترش است.
گزارش اخیر آکادمی همکاری تجاری و اقتصادی بینالمللی چین تاکید میکند، تلاشی هماهنگ برای همکاری اقتصادی و تجاری چین-آفریقا تحت چارچوبهای چندجانبه صورت گرفته است.
گزارش فوق میافزاید: در سطح قاره آفریقا، همکاری چین-آفریقا در حوزه ابتکار «کمربند و جاده» وارد مرحله اجرایی، شده است. دو طرف تبادلاتی در واکنش به پاندمی کرونا، غذا، انرژی، سرمایه گذاری ظرفیت تولید، زیرساختف استانداردهای کیفی و آمار داشتهاند.
چین همچنین با موسسات مالی آفریقایی در پروژههایی در حوزههای فرآوری محصولات کشاورزی، تامین آب و سیستم فاضلاب، حمل و نقل، برق و انرژی همکاری داشته است.
گزارش آکادمی همکاری تجاری و اقتصادی بینالمللی چین خاطرنشان میسازد چین به منظور کمک به کشورهای آفریقایی مرتبط برای کاستن از بار بدهیشان به طور کامل ابتکار تعلیق بدهی G20 را اجرایی کرده به گونهای که بیشترین مقدار تعویق بدهی در میان کشورهای عضو گروه ۲۰ را از آن خود نموده است.