چرا «بریکس» مهم است؟/ نگاه آماری به «بریکس» و جایگاه آن در جهان
قدرت اقتصادی در حال رشد کشورهای «بریکس» شامل برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی به همراه جمعیت اساسی و منابع طبیعی فراوانشان، پایه و اساس نفوذ آنها در صحنه بینالمللی را تشکیل میدهد.
نفوذ اقتصادی بریکس طی چند دهه گذشته افزایش یافته چرا که اعضای آن به نیرومحرکههای رشد اقتصادی تبدیل شدهاند. بر اساس محاسباتی که خبرگزاری «بلومبرگ» با لحاظ دادههای «صندوق بینالمللی پول» انجام داده، انتظار میرود این گروه تا سال ۲۰۲۸ حدودا ۴۰ درصد به رشد اقتصادی جهان کمک کند.
طبق دادههای «بانک جهانی»، مجموع تولید ناخالص داخلی (GDP) اعضای بریکس در سال گذشته میلادی ۲۵.۹ تریلیون دلار بود که معادل ۲۶ درصد تولید ناخالص داخلی جهان محسوب میشود. چین، روسیه و هند در میان ۱۰ اقتصاد بزرگ جهان قرار دارند.
بر اساسا اعلام «سازمان تجارت جهانی»، مجموع صادرات کالا از اعضای گروه بریکس در سال ۲۰۲۲ به ۵ تریلیون دلار رسید که به این ترتیب ۲۰ درصد از تجارت جهان را به خود اختصاص داد.
«کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل» اعلام کرد: از سال ۲۰۰۱ سرمایه گذاری مستقیم خارجی (FDI) نقشی مهم در رشد اقتصادهای بریکس بازی کرده به گونهای که ورودی سالانه FDI به این کشورها از سال ۲۰۰۱ تا سال ۲۰۲۱ بیش از چهار برابر شده است. آمارهای بانک جهانی نشان میدهد ورودی خالص سرمایه گذاری مستقیم خارجی به کشورهای بریکس در سال گذشته میلادی ۲۸۷.۳ میلیارد دلار بود که ۱۶ درصد سهم جهانی محسوب میشود.
بر اساس اعلام بانک جهانی ۳.۲ میلیون نفر در سال ۲۰۲۲ در کشورهای بریکس زندگی میکردند که معادل ۴۱ درصد کل جمعیت جهان به حساب میآیند. هند پرجمعیتترین کشور دنیاست و پس از آن چین قرار دارد.
طبق اعلام بانک جهانی، پنج کشور عضو بریکس در سال ۲۰۲۰ مساحتی بالغ بر ۳۸.۳ میلیون کیلومتر مربع را به خود اختصاص دادند که ۳۰ درصد سطح خشکی سیاره زمین محسوب میشود. برزیل، روسیه، هند و چین در میان ۱۰ کشور بزرگ جهان از لحاظ وسعت قرار دارند. برزیل همچنین بزرگترین کشور جهان در نیمکره جنوبی است.
کشورهای بریکس همچنین اعضای تاثیرگذار سازمانها و آژانسهای برجسته بینالمللی از جمله سازمان ملل، گروه ۲۰، بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول هستند. اعضای بریکس تا ۳۱ جولای امسال (۹ مرداد) ۱۴ درصد مجموع آرا در بانک جهانی و تا ۸ آگوست (۱۷ مرداد) نیز صاحب ۱۵ درصد سهم در صندوق بینالمللی پول بودند.