رهبر چین: پس زمینه رشد باکیفیت اقتصاد کشور را سبزتر کنیم

شی جین پینگ رهبر چین در نشست سراسری حفاظت از محیط زیست کشور که روزهای ۱۷ و ۱۸ در پکن برگزار شد، با اعلام تدابیر اجرای برنامه «چین زیبا» گفت، باید یک سیستم اقتصادی سبز، کم کربن و گردش پذیر را ایجاد کرد تا ضمن ایجاد یک پس زمینه سبز برای رشد باکیفیت اقتصاد کشور، روند اتکای مدرنیزاسیون کشور بر همزیستی هماهنگ انسان و طبیعت تسریع شود.

عکس: شی جین پینگ رهبر چین در نشست سراسری حفاظت از محیط زیست کشور که روزهای ۱۷ و ۱۸ در پکن برگزار شد، شرکت و سخنرانی کرد

طرح «چین زیبا» چیست؟

طرح «چین زیبا» چیست؟ در واقع، شی جین پینگ تصاویر مورد نظر خود از  «چین زیبا» را به این شرح وصف کرده است:

«ابرهای سفید در آسمان آبی در حرکت هستند و هنگام شب، ستارگان جای ابرها را می‌گیرند و چشمک می زنند؛ ماهی ها در رود زلال محصور در دل دشت های سرسبز شنا می‌کنند؛ مردم با خیال کاملا راحت مشغول زندگی هستند و از امنیت غذایی و دیگر امکانات زندگی خود اطمینان کامل دارند؛ مردم در محیطی مملو از صدای پرندگان و بوی خوش گل و طبیعت زندگی می کنند؛ اکوسیستم های متنوع و فراوان در کشور ایجاد شده است؛ انسان و طبیعت همزیستی هماهنگ دارند؛ کوه های سبز و آب های زلال این ظرفیت خواهند داشت که تا نسل های بعدی هم بتوانند از این میراث بهره ببرند.

این تصاویر مورد نظر شی جین پینگ از «چین زیبا»، بیانگر اندیشه او درباره تمدن اکولوژیک نیز هست. در حقیقت، سرچشمه این اندیشه به یک فلسفه قدیمی چینی مبنی بر «یکپارچگی طبیعت و انسان» و «رشد همزمان همه موجودات در طبیعت بدون آسیب‌رسانی متقابل» بر می‌گردد. با رعایت همین روحیه احترام و عشق به طبیعت، در دهه گذشته، چین ایجاد تمدن اکولوژیک در کشور را امری سرنوشت‌ساز و مؤثر برای توسعه مستمر ملت خود تعیین کرده و در این راستا، رشته‌ای از تدابیر خلاقانه‌ را به اجرا درآورده است. عزم چین برای اجرای این تدابیر راسختر از گذشته شده و با تلاشهای بی سابقه که به این راه اختصاص داده، نتایج آن نیز نسبت به گذشته، فراوانتر بوده است.

 

 

عکس: مزرعه جنگلی «سای هان با» در دهه ۸۰ قرن گذشته یک منطقه بیابانی بود

 

 

 

عکس؛ طی ۶۰ سال گذشته با تلاش متوالی سه نسل از جنگل‌کاران، نزدیک به ۵۰۰ میلیون اصله درخت در منطقه «سای هان با» کاشته شده و «سان های با» را به وسیع ترین جنگل مصنوعی دنیا تبدیل کرده است.

 

 

 

عکس: استان «یون نان» معروف به نام «خزانه جهانی تنوع ژنی گونه های زیستی » محل زندگی ۶۲۷ گونه تازه کشف شده از جانوران و گیاهان است

چگونه می توان یک پس زمینه سبز را برای رشد باکیفیت اقتصاد چین ایجاد کرد؟

اکنون همه به خوبی آگاه هستند که اقتصاد چین وارد مرحله «رشد باکیفیت» شده است. این مرحله از رشد اقتصادی متکی بر نوآوری، فرآورده‌ها و خدمات باکیفیت قابل عرضه و نیروی کار نخبه، یک مسیر توسعه سبز نیز محسوب می شود که در آن، هم رشد اقتصادی به شکلی باکیفیت صورت می گیرد و هم ساختار اقتصادی بهبود می یابد.

در این دوره از نشست سراسری حفاظت از محیط زیست، شی جین پینگ برنامه های پیرامون چگونگی تسریع روند سبز کردن و کم کربن کردن رشد اقتصادی چین را مطرح کرد.

او ضمن تاکید بر اهمیت همزیستی انسان و طبیعت در  برنامه ریزی توسعه اقتصادی، گفت به منظور کاهش حداکثری آسیب به محیط زیست و منابع طبیعی، در فرایند توسعه باید یک سیستم اقتصادی سبز، کم کربن و گردش پذیر را ایجاد کرد.

رئیس جمهور چین تاکید کرد، باید کوه ها، جنگل ها، مزارع، دریاچه ها، مراتع و بیابان ها را تحت پوشش تدابیر حفاظتی واحد و مدیریت سیستماتیک قرار داد و یک الگوی مدیریتی فراگیر را ایجاد کرد که همه بخش های محیط زیست از قله کوه تا اعماق دریا را شامل شود.

رئیس جمهور «شی» با اشاره به لزوم استفاده از هر دو روش طبیعی و مصنوعی برای ترمیم محیط زیست گفت، باید با ایجاد یک سیستم انرژی پاک، کم کربن و کارآمد، روند ایجاد سیستم نوین تولید نیروی برق را تسریع کرد.

او با تاکید بر ضرورت تکمیل سیاستها برای توسعه سبز و کم کربن اقتصادی گفت، باید با ادغام موثر کاربردهای بازار و دولت، فاکتورهای مهم منابع و محیط زیست مانند حق انتشار کربن، حق استفاده از انرژی، حق استفاده از آب و حق انتشار آلاینده ها را به طور یکپارچه، در برنامه اصلاحات گنجاند.

رهبر چین همچنین تاکید کرد به منظور توسعه سالم صنعت حفاظت از محیط زیست و صنایع خدماتی در زمینه محیط زیست، باید فرایند برقراری سیستم اعتبارسنجی مخصوص این زمینه را تسریع بخشید.

شی جین پینگ در آخر تاکید کرد، باید با تقویت خودکفایی علمی و فنی و تعمیق بهره‌برداری از فناوری‌های دیجیتال مانند هوش مصنوعی، یک سیستم دیجیتال مدیریتی را برای پیشبرد طرح «چین زیبا» ایجاد کرد و به هدف برقراری تمدن اکولوژیک دیجیتال سبز و هوشمند رسید.

 

عکس: سال ۲۰۲۲، ایستگاه راه آهن غربی شهر هانگ جو ، سیستم تولید برق متشکل از ۷۵۴۰ صفحه خورشیدی ( فتوولتائیک)

 

 

عکس: دریاچه «تسوی هو» استان ساحلی «جه جیانگ» واقع در شرق چین طی ده سال از یک دریاچه مملو از آب فاسد و پر از زباله، به یک تالاب با اکوسیستم مطلوب و آب باکیفیت تبدیل شده است

 

عکس: علاقه مندان به یوگا در روستای «چا چی یو» شهرستان «جانگ جیا جیه» استان «هو نان» در حال تمرین یوگا هستند

 

 

عکس: نیروگاه بادی دریایی شهر «پینگ تان» استان «فو جیان». در سال ۲۰۲۱، واحدهای برق بادی دریایی با ظرفیت کلی  ۱۶۹۰۰ مگاوات، رقمی ۴.۵ برابر سال قبل از آن، برای تولید برق به شبکه سراسری چین متصل شده و باعث تبدیل شدن چین به کشور دارای بیشترین ظرفیت تولید برق بادی دریایی دنیا شد.

طرح «چین زیبا» برای دنیا چه اهمیتی دارد؟

فرایند مدرنیزاسیون به سبک چینی، یک ویژگی منحصر به فرد دارد و آن توسل به مسیر توسعه سبز با اولویت حفاظت از محیط زیست و متکی بودن بر همزیستی هماهنگ انسان و طبیعت است. طرح «چین زیبا»، تجسم ملموس همین ویژگی به شمار می آید.

چین یک کشور در حال توسعه با جمعیت ۱.۴ میلیارد نفر است. از این رو، تجربیات این کشور در تحقق اهداف سه گانه توسعه اقتصادی، حفاظت از محیط زیست و تامین رفاه مردم همواره در کانون توجه جامعه جهانی بوده است.

جان کوب (John B. Cobb,Jr) عضو آکادمی هنر و علوم آمریکا و موسس مفهوم «GDP سبز» بر آن است که «چین مایه امید جهان برای ایجاد تمدن اکولوژیک است».

اریک سولهیم مدیر اجرایی برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد گفته است: «آنچه که من در استان جه جیانگ چین دیدم، سیمای سراسر چین در آینده خواهد بود و حتی می توان به آن، الگوی جهان آینده نیز گفت. باارزشترین چیز، کل نگری آنهاست. در این استان، یک رابطه متعادل و هماهنگ و مستمر میان دستاوردهای حفاظت از محیط زیست، توسعه اقتصادی، اشتغالزایی، سلامت و بومگردی ایجاد شده است.»

 

عکس: جنگل درختان مانگرو در شهرستان «جان جیانگ» استان «گوانگ دونگ». مساحت کل جنگل های مانگروی چین از ۲۲ هزار هکتار در سال ۲۰۰۱ به ۲۷ هزار هکتار در سال ۲۰۲۲ افزایش یافت. در عین حال، چین از جمله معدود کشورهای جهان است که شاهد گسترش جنگل های مانگرو بوده است.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا