انتظارات عملگرایانه از سفر وزیر خزانه‌داری آمریکا به چین

سفر «جنت یلن» وزیر خزانه‌داری ایالات متحده به چین که از پنجشنبه تا یکشنبه برنامه‌ریزی شده، در زمان حساسِ روابط دوجانبه انجام می‌شود و بنا بر این از لحاظ فنی آزمونی به حساب می‌آید که آیا او می‌تواند روابط خوب کاری یک دهه‌ای که با «دوستان قدیمی» خود در چین ایجاد کرده را به پیش ببرد– اگر کلا همه چیز را خراب نکند—و بی‌اعتمادی روزافزون میان دو اقتصاد بزرگ جهان را کاهش دهد.

یلن با چالشی سخت روبروست چرا که او باید پکن را متقاعد کند مجموعه تدابیر «ریسک‌زدایی» که واشنگتن و برخی از شرکای آن اتخاذ کرده‌اند، با هدف مهار چین یا جداسازی دو اقتصاد بزرگ جهان نبوده‌اند. کار او بسیار دشوارتر است زیرا این ایالات متحده است که تمام آن اقدامات اشتباه ضدچینی را مرتکب شده است.

احتمالا یلن تنها گزینه عقلانی در میان ستیزه‌جویان ضدچینی مستقر در واشنگتن به حساب می‌آید. به اعتقاد او تعرفه‌هایی که ایالات متحده علیه کالاهای چینی [در دوره ترامپ] وضع کرد را «مالیات بر مصرف‌کنندگان» توصیف کرد و هشدار داد «جدا شدن» از چین می‌تواند «فاجعه‌آمیز» باشد.

تعجبی ندارد که یکی از مقامات حاضر در هیات او به رسانه‌ها بگوید: ما انتظار پیشرفت‌های سیاستی خاصی در این دیدارها نداریم اما امیدواریم و انتظار داریم گفتگوهای صریح و سازنده‌ای داشته باشیم که به فراهم کردن بستر تماس‌های آینده از جمله در سطح زیرکابینه کمک کند.

وزیر خزانه‌داری آمریکا پیش از ترک ایالات متحده به مقصد پکن «گفتگوی صریح و سازنده‌ای» در خصوص نگرانی‌های مشترک با «شیه فنگ» سفیر جمهوری خلق چین در واشنگتن داشت تا برای رفتن سر اصل مطلب در دیدارهایش در چین آمادگی داشته باشد.

تعجبی ندارد که هر دو طرف سفر یلن را خطیر دانسته و امیدوارند دیدارهای او با مقامات چینی به راه‌هایی برای پرداختن به مسائل مورد نگرانی متقابل منجر شود و بنا بر این تنش میان طرفین را کاهش دهد.

جنت یلن می‌تواند از سبک عملگرایانه خود به عنوان یک اقتصاددان برای کاهش یا در شرایط بهتر پایان جنگ تعرفه بهره ببرد و بنا بر این رشد سالم تجارت دوجانبه را علی‌رغم جنگ تعرفه‌ای که آمریکا از سال ۲۰۱۸ به راه انداخته، تضمین کند.

خوشبختانه یلن به عنوان یک اقتصاددان و یک فرد عملگرا دستکم قادر خواهد بود تا از تشدید جنگ تعرفه جلوگیری کند و به طور کلی اجازه ندهد روابط دوجانبه به وخامت بیشتری بگراید.

مایه دلگرمی است که یلن طی دیدار روز جمعه خود با «لی چیانگ» نخست وزیر چین گفت ایالات متحده به دنبال «جدا شدن» از چین نیست و مشتاق همکاری با چین برای تقویت همکاری به منظور باثبات‌سازی اقتصاد کلان و پرداختن به چالش‌های جهانی است تا منافع متقابل و نتایج برد-برد حاصل شود.

چین و ایالات متحده باید بتوانند تبادلات و همکاری اقتصادی را افزایش دهند. این امید وجود دارد که سفر یلن به ثبات انتظارات بازار کمک کند و شرایطی را برای شرکت‌های دو کشور به جود آورد که فعالیت‌های عادی اقتصادی، تجاری و سرمایه‌گذاری داشته باشند.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا