مزاحمتهای سیاسی مانع همکاری چین و اروپا نمیشود
«لی چیانگ» نخست وزیر چین پس از سفر به آلمان و فرانسه در ۲۴ ژوئن (۳ تیر)، به پکن بازگشت. در میان وضعیت در هم تنیده رویدادهای بینالمللی، چین و اتحادیه اروپا به اجماع درباره «عدم جدا شدن» و ارتقاء همکاری رسیده تا به این ترتیب اطمینان بیشتری را برای جهان به ارمغان آورند.
چین و اروپا از پایان سال گذشته میلادی موج جدیدی از تبادلات سطح بالا را آغاز کردند. «اولاف شولتز» صدراعظم آلمان، «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه و دیگر سران اروپایی یکی پس از دیگری به چین سفر کردند و توافقات مهمی با سران ارشد این کشور در زمینه تعمیق روابط دوجانبه و همکاری چین-اتحادیه اروپا حاصل شد.
هدف سفر اروپایی نخست وزیر چین در این مقطع زمانی تبدیل آن توافقات به «طرحهای سازندگی» و ارتقاء همکاری کاربردی میان دو طرف بود.
در حال حاضر اروپاییها دیدگاههای مختلفی در خصوص چگونگی نگرش به همکاری با چین دارند و ذهنیت آنها آشفته است. نه تنها فاکتورهای ایدئولوژیکی وجود دارند که مدتهای مدید حکمفرما بودهاند بلکه دلایلی برای مداخله و خرابکاری نیروهای خارجی به منظور حفظ هژمونی وجود دارد.
چندی پیش، برخی سران ارشد اتحادیه اروپا مفهوم «ریسک زدایی» را مطرح کردند. در نتیجه، برخی رسانههای غربی این مفهوم را معادل «چین زدایی» دانستند به گونهای که مزاحمتی جدید برای همکاری چین-اتحادیه اروپا ایجاد کرد.
طرف چینی طی سفر اخیر به اروپا این موضوع را در رویدادهای مختلف تبیین کرد و مفاهیمی چون حمایت قاطع از جهانی سازی اقتصادی، پایههای اقتصادی سالم و طولانی مدت چین و چشم اندازهای گسترده سود متقابل چین-اتحادیه اروپا و نتایج برد-برد را شرح داد.
اظهاراتی مثل «جلوگیری از ریسک و همکاری مقابل هم قرار ندارند، عدم همکاری بزرگترین ریسک است و عدم توسعه بزرگترین ناامنی است» و «برای مقابله با مشکلات و چالشها همکاری تنها راه و بهترین راه است» پیام سود متقابل چین را منتقل کرد. مفهوم «هماهنگی برد-برد» واکنشهای مثبتی را از جانب سیاستمداران اروپایی به همراه داشت.
به عنوان مثال صدراعظم آلمان گفت که کشورش از توسعه و رفاه چین استقبال میکند و مخالف هر گونه جدا شدن از این کشور است. ریسک زدایی به معنای چین زدایی نیست.
«الیزابت بورن» نخست وزیر فرانسه هم از انتقال مداوم سیگنالهای مثبت مبنی بر توسعه گشایش تقدیر کرد و گفت که اتحادیه اروپا به خودمختاری راهبردی پایبند است و از جدا شدن از چین و شکستن زنجیرهها حمایت نمیکند.
در واقع اگر کسی به وضعیت کنونی همکاری اقتصادی و تجاری چین-اتحادیه اروپ نگاه کند، متوجه میشود که اظهارنظرهای بالا نشان دهنده موضع صحیح اروپاست. در حال حاضر چین و اتحادیه اروپا دومین شریک بزرگ تجاری یکدیگر هستند. حجم تجارت میان چین و اروپا در سال ۲۰۲۲ به ۸۴۷.۳ میلیارد دلار رسید که در مقایسه با سال ۲۰۲۱ افزایش ۲.۴ درصدی را نشان میدهد.
سرمایه گذاری اروپا در چین نیز در سال گذشته میلادی به ۱۲.۱ میلیارد دلار رسید و رشد قابل توجه ۷۰ درصدی را نشان میدهد. در همین راستا حوزه خودرو همچنان بزرگترین نقطه عطف سرمایه گذاری خواهد بود.
سرمایه گذاری چین در اروپا نیز به ۱۱.۱ میلیارد دلار رسیده که افزایش ۲۱ درصدی را نشان میدهد.
سرمایه گذاریهای صورت گرفته بیشتر در حوزههای انرژی جدید، خودرو، ماشین الات و تجهیزات و غیره… است.
به راحتی میتوان مشاهده کرد که همکاری اقتصادی و تجاری چین-اتحادیه اروپا سرشار از جنب و جوش و دارای ظرفیتی عظیم است.
طی سفر اخیر لی چیانگ به اروپا، چین و آلمان و چین و فرانسه به نتایج بسیاری در حوزه تعمیق همکاری کاربردی دست یافتند. چین و اتحادیه اروپا در حال برداشتن گامهای کاربردی برای محکم کردن پیوند همکاری و «نه» گفتن به مزاحمتهای «جدا شدن و شکستن زنجیره» هستند.