رشد خیرهکننده فناوری پیشرفته چین، مقصد جذاب سرمایهگذاران خارجی
سالها تلاش برای گسترش گشایش و فراهم کردن دسترسی بیشتر شرکتهای خارجی به بازار چین، تدریجا به نتیجه رسیده است. شرکتهای دارای سرمایه خارجی اکنون یک سوم تجارت خارجی، یک چهارم تولید صنعتی با ارزش افزوده و یکهفتم درآمدهای مالیاتی چین را تشکیل میدهند و طی پنج سال گذشته بیش از ۳۰ میلیون شغل ایجاد کردهاند.
به همین دلیل، جای تعجب نیست که دولت چین سرمایهگذاری مستقیم خارجی را بسیار مهم بداند و همواره تلاش کند محیط تجاری را برای سرمایهگذاران خارجی بهبود بخشد تا چین به مقصدی امن و امیدبخش برای آنها تبدیل شود.
در برنامه پنج ساله چهاردهم (۲۰۲۱ تا ۲۰۲۵)، هدف جذب ۷۰۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی تعیین شده است. با وجود چالشهای ناشی از افزایش سیاستهای حمایتگرایانه و یکجانبهگرایی، میزان سرمایهگذاری خارجی استفادهشده در چین تا پایان ژوئن به ۷۰۸.۷۳ میلیارد دلار رسیده که نشان میدهد کشور پیش از موعد به هدف پنجساله خود دست یافته است.
بخش فناوری پیشرفته به دلیل ظرفیت بالای خود، به حوزهای اصلی برای جذب سرمایه خارجی تبدیل شده است. سهم این بخش از کل سرمایهگذاری خارجی استفادهشده در چین، از ۲۸.۳ درصد در سال ۲۰۱۹ به ۳۷.۴ درصد در سال ۲۰۲۳ افزایش یافته است. طی نیمه نخست سال ۲۰۲۵، سرمایهگذاری خارجی در بخش خدمات تجارت الکترونیک حدود ۱۳۰ درصد رشد داشته است.
پیشرفت اکوسیستم نوآوری در چین، بسیاری از شرکتهای چندملیتی را ترغیب کرده تا مطابق با استراتژی آیندهنگر چین، سرمایهگذاری خود را در این حوزه گسترش دهند. برای نمونه، شرکت خودروسازی آلمانی بیامو قصد دارد نخستین مرکز تحقیق و توسعه فناوری اطلاعات خود را در چین، در شهر نانجینگ، تأسیس کند. این مرکز که بزرگترین مرکز تحقیق و توسعه بیامو در آسیا خواهد بود، با هدف تقویت سامانههای تولید، فروش و خدمات پس از فروش این شرکت از طریق راهکارهای دیجیتالی همراستا با تحولات سریع فناوری در چین طراحی شده است.
فرانتس دِکِر، رئیس و مدیرعامل بیامو بریلیانس، در مراسم امضای قرارداد با دولت محلی در روز جمعه گفت که چین «در ساخت یک اکوسیستم پررونق برای نوآوری دیجیتال انرژی چشمگیری نشان داده است.»
اگرچه برخی به کاهش ۱۵.۲ درصدی در میزان محققشده سرمایهگذاری مستقیم خارجی در چین طی دوره ژانویه تا ژوئن نسبت به سال گذشته اشاره کردهاند، باید در نظر داشت که این افت در چارچوب کاهش جهانی سرمایهگذاری خارجی رخ داده است. با این حال، کل سرمایهگذاری خارجی استفادهشده در این دوره ۴۲۳.۲۳ میلیارد یوان (۵۸.۹ میلیارد دلار) بوده که همچنان قابل توجه است. این افت را میتوان ناشی از سطح بالای سرمایهگذاری در مدت مشابه سال گذشته دانست. هرگونه بزرگنمایی درباره خروج سرمایه خارجی از چین، نادرست و با نیت سوء همراه است.
طی پنج سال گذشته، نرخ بازده سرمایهگذاری مستقیم خارجی در چین نزدیک به ۹ درصد بوده و همچنان در زمره بالاترینها در جهان قرار دارد. سرمایهگذاران خارجی بر این باورند که چین همچنان مقصدی جذاب برای سرمایهگذاری است؛ نه فقط به دلیل ظرفیت بالای رشد، بلکه به دلیل حمایت مستمر دولت برای کمک به موفقیت شرکتهای دارای سرمایه خارجی، که نمونه آن را میتوان در برنامه اقدام دولت چین در سال جاری برای تثبیت سرمایهگذاری خارجی مشاهده کرد.
فارغ از تغییرات محیطی جهانی، چین متعهد به گشایش با استاندارد بالا باقی میماند و همواره از شرکتهای خارجی برای ادامه سرمایهگذاری در چین و بهرهگیری از فرصتهای رشد و توسعه کشور استقبال میکند