کنفرانس گفتگوی تمدنها؛ پل تبادل ایدهها و کلید حل مسالمتآمیز تنشها
کنفرانس گفتگوی تمدنهای جهانی در سطح وزیران به میزبانی پکن با حضور بیش از ۶۰۰ مهمان چینی و خارجی از ۱۴۰ کشور و منطقه جهان، با محوریت گفتگو و تبادل نظر برای «حفظ تنوع تمدنهای بشری و ترویج صلح و توسعه جهانی» در پکن برگزار شد.
این رویداد تمدنی با حضور مهمانان از سراسر جهان، در مناسبترین شرایط زمانی ممکن برگزار شده و تلاش دارد تا انتظارات فوری جامعه بینالمللی برای گفتگو و تماس برای حفاظت از تمدنهای بشری و ترویج صلح و توسعه جهانی را برآورده سازد.
این رویداد نه تنها یک اقدام بزرگ دیگر از زمان مطرح شدن ابتکار تمدن جهانی توسط چین است، بلکه یکی از بزرگترین و نمادینترین رویدادهای گفتگوی تمدنها در جهان از زمان تأسیس اولین «روز جهانی گفتگوی تمدنها» در ۱۰ ژوئن امسال است. در حال حاضر جهان در معرض تغییرات و تحولات بزرگ قرار دارد که در یک قرن گذشته بیسابقه بوده است. اوضاع بینالمللی پیچیده و متغیر است، درگیریهای ژئوپلیتیکی فراوانی در جریان است و یکجانبهگرایی و حمایتگرایی از جانب برخی کشورها با شکاف توسعه و مشکلات امنیتی در هم آمیخته و باعث ایجاد مشکلات عمده برای جهان شدهاند. فرآیند جهانی شدن با مقاومت مواجه شده است و در داخل برخی کشورها نیز مشکلاتی مانند قطبی شدن، شکافهای اجتماعی و بحرانهای فرهنگی وجود دارد. در این شرایط، گفتگو و یادگیری متقابل مبتنی بر تمدنها نه تنها پلی برای تبادل ایدهها بین کشورها، ملیتها و مذاهب مختلف است، بلکه یک کلید طلایی برای ترویج حل مسالمتآمیز درگیریها، از بین بردن اختلافات و جستجوی توسعه مشترک میباشد.
در دنیای امروز، موضوعهای مربوط به توسعه همچنان کانون توجه اصلی اکثر کشورها به ویژه کشورهای جنوب جهانی است. گفتگوی تمدنها از نظر مفهومی، یک نقطه شروع را ارائه میدهد: تمدنهای مختلف میتوانند بر اساس تجربیات توسعهای خود، الهامبخش یکدیگر باشند. خود مدرنیزاسیون به سبک چینی محصول یادگیری از تمدنها است و کاوشی در مسیر ترکیب فرهنگ سنتی با منطق توسعه مدرن به شمار میآید.
گفتگوی تمدنها بدنبال ایجاد منافع واقعی حاصل از توسعه است. پروژههای همکاری چین و آفریقا برای کاهش فقر باعث کمک به دهها میلیون نفر از مردم آفریقا شده و تیم پزشکی «سفر روشن» در آسیای جنوب شرقی بیش از ۲۰۰ هزار عمل جراحی آب مروارید را انجام داده است و فناوری چینی تولید قارچ با استفاده از بافتهای گیاهی، در بیش از ۱۰۰ کشور مورد استفاده قرار گرفته است. این فعالیتهای زنده و پویا ثابت میکند که تمدنهای مختلف میتوانند با احترام متقابل، به توسعه مشترک دست یابند.
هرچه اوضاع بینالمللی آشفتهتر باشد، نیاز به تقویت قدرت تمدنها نیز بیشتر میشود؛ هرچه اختلافات بیشتر گسترش مییابد، نیاز به گوش دادن نظرات متقابل، احترام متقابل و درک متقابل هم بیشتر میشود. ایجاد پلها در زمانی که جهان از هم پاشیده است، دقیقا جذابیت و اهمیت گسترده این کنفرانس گفتگوی تمدنها است. برگزاری کنفرانس گفتگوی تمدنها در سطح بالا همچنین نشاندهنده تمایل صادقانه چین برای تعامل با تمدنهای متنوع جهان است.
به عنوان یک فعالیت مقدماتی قبل از این کنفرانس، مهمانان خارجی این کنفرانس در این ماه به شهر و استانهای شانگهای، جهجیانگ، شاندونگ، شاآنشی و گانسو سفر کردند و تمدن باستانی و مدرن چین را از نزدیک تجربه کردند. تحت ابتکار تمدن جهانی، چین با جهان برای ارتقای روند گفتگوی تمدنها همکاری میکند و خرد جدید، اعتماد به نفس جدید و جهتگیری جدید را به شیوه آینده همزیستی در جهان تزریق خواهد کرد.