پایهگذاری فصل تازه در روابط چین و اروپا
با وجود برخی اختلافات، از جمله درباره بحران اوکراین و مسائل تجاری، گفتوگوی دوستانه و عملگرایانه میان مقامات بلندپایه اتحادیه اروپا و وانگ یی، وزیر امور خارجه چین که روز چهارشنبه به قاره سبز سفر کرده، نشان میدهد هر دو طرف همچنان متعهد به حل اختلافات و تقویت همکاریها از مسیر مذاکره هستند.
در پنجاه سال گذشته، اختلافنظرها هرگز مانع از شکلگیری یکی از تأثیرگذارترین روابط جهان میان چین و اتحادیه اروپا نشدهاند. این رابطه نه تنها منافعی ملموس برای هر دو ملت داشته، بلکه به نفع جامعه جهانی نیز بوده است. بنابراین، اختلافات کنونی نباید دلیلی برای فاصله گرفتن دو طرف باشد.
منافع مشترک گسترده، ظرفیت بالای همکاری و دیدگاه مشابه دو طرف درباره چندجانبهگرایی و نظم جهانی بر پایه قوانین با محوریت سازمان ملل، همواره اساس حفظ روابط آنها بوده است. امروز نیز این شرایط همچنان وجود دارد.
از همین رو، اظهارات آنتونیو کاستا، رئیس شورای اروپا، در دیدار با وانگ یی در روز چهارشنبه اهمیت دارد؛ او تأکید کرد که اتحادیه اروپا مایل است با چین بر پایه احترام متقابل، عبور از اختلافات، افزایش تفاهم و همکاری برای مقابله با چالشهای جهانی حرکت کند. همچنین، اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، در دیداری جداگانه در همان روز، بر پایبندی اتحادیه اروپا به گسترش روابط سازنده و همکاری اقتصادی و تجاری سودمند با چین تأکید کرد.
تمایل هر دو مقام بلندپایه اروپایی برای انجام گفتوگوهای عمیق با رهبران چین درباره مسائل مورد علاقه مشترک، نشاندهنده رویکرد عملگرایانه اتحادیه اروپاست. این رویکرد به دو طرف کمک میکند تا اختلافات را بهدرستی مدیریت کرده و با تقویت همکاری و هماهنگی، مسئولیت مشترک خود را در برابر چالشهای جهانی ایفا کنند.
در شرایط فعلی که اتحادیه اروپا از رشد یکجانبهگرایی و تنشهای ژئوپلیتیکی آسیب میبیند، بهتر از گذشته میتواند صداقت چین را در تلاش برای تعمیق روابط با اتحادیه اروپا درک کند.
برای رویارویی با چالشهای جهانی، اتحادیه اروپا به شریکی نیاز دارد که دیدگاه جهانی داشته و به منافع جمعی بیندیشد، نه متحدی بیثبات که همواره منافع خود را در اولویت قرار دهد. چین و اتحادیه اروپا، با همکاری صادقانه، میتوانند پیامی قوی و مثبت به جهان ارسال کنند مبنی بر اینکه صلح و توسعه همچنان روند زمانه است، و همکاری، ارتباط و احترام متقابل همچنان اصول بنیادین روابط بینالملل باقی میماند.
چین، اتحادیه اروپا را به عنوان یکی از قطبهای اصلی در جهان چندقطبی میبیند و همواره از انسجام اروپا حمایت کرده است. پکن از تلاشهای اتحادیه برای افزایش استقلال راهبردی و ایفای نقش فعالتر در عرصه بینالمللی استقبال میکند.
همانطور که وانگ اشاره کرد، هرچه اوضاع بینالمللی پیچیدهتر و دشوارتر شود، نیاز چین و اتحادیه اروپا به تقویت هماهنگی و همبستگی بیشتر خواهد شد تا بتوانند در جهانی بیثبات نقش عوامل ثباتبخش را ایفا کنند. در این مسیر، دو طرف باید صادقانه به منافع اصلی یکدیگر احترام بگذارند و درک و اعتماد متقابل را تقویت کنند.
توافق نظر چین و اتحادیه اروپا درباره ثبات، همکاری و گفتوگو که در این دیدارها بهروشنی دیده شد، و همچنین توافق مشابه چین و بلژیک در دیدار وانگ با مقامات این کشور یک روز پیش از سفر به مقر اتحادیه اروپا، فضای مثبتی برای ادامه سفر او به آلمان و فرانسه ایجاد کرده است.
در همین راستا، هشتمین دور گفتوگوی استراتژیک چین و آلمان درباره دیپلماسی و امنیت نیز در آلمان برگزار شده است؛ رویدادی که نخستین گفتوگوی از این نوع با دولت فریدریش مرتس به شمار میرود.
روابط چین-آلمان با هدایت راهبردی رهبران دو کشور و تلاش مشترک مردمشان، مسیر رشد مثبتی را دنبال کرده است. این روابط نه تنها منافع ملموسی برای دو ملت بههمراه داشته، بلکه به تقویت روابط چین و اروپا و ثبات بیشتر در عرصه بینالملل کمک کرده است.
هرچند اختلافاتی میان چین و آلمان وجود دارد، این اختلافات نباید به مانعی برای همکاری یا دلیلی برای تقابل تبدیل شوند. دستاوردهای مثبت و تجربیات ارزشمند روابط دو کشور باید پاس داشته شده و توسط دو طرف به مسیر خود ادامه دهد.
در سال جاری، چین و آلمان یازدهمین سالگرد مشارکت جامع راهبردی خود را گرامی میدارند. اکنون زمان آن فرا رسیده که دو کشور با مرور گذشته، برای آینده برنامهریزی کنند و با ایستادن در کنار یکدیگر بهعنوان مدافعان همکاری عملگرایانه، حامیان گشودگی و توسعه، و الگوهای چندجانبهگرایی، نقشی موثر در شکلدهی به نظم جهانی ایفا کنند.