حمله اسرائیل به ایران؛ “درگیری نظامی راه حل نیست” — «ویژه برنامه بخش فارسی رادیو و تلویزیون مرکزی چین» ۲۱:۰۷:۳۱ ۲۰۲۵-۰۶-۲۰

یک هفته بعد از حمله نظامی گسترده اسرائیل به اهداف غیرنظامی، نظامی و هسته ای ایران در روز ۱۳ ژوئن و پاسخ تلافی جویانه شدید ایران به این حملات، موجی از نگرانی های عمیق ناشی از این جنگ و تبعات خطرناک احتمالی آن، سراسر منطقه و جهان را فراگرفته و با وجود تحرکات دیپلماتیک فراوان از سوی بسیاری از کشورهای منطقه و جهان، آتش این جنگ همچنان رو به شعله ورتر شدن است.

با هدف بررسی ابعاد این جنگ، بخش فارسی رادیو و تلویزیوین مرکزی چین (CGTN) با تهیه ویژه برنامه ای با عنوان “درگیری راه حل نیست”، با تعدادی از کارشناسان و تحلیل گران از کشورهای مختلف به گفت و گو پرداخته است.

مشروح گفت و گوی بخش فارسی رادیو و تلویزیون دولتی چین با کارشناسان و تحلیل گران منطقه ای و بین المللی را در زیر می خوانید.

مجری ایرانی: سلام عرض می کنم خدمت شما مخاطبان عزیز ویژه برنامه “درگیری نظامی راه حل نیست” که هم اکنون از بخش فارسی رادیو و تلویزیون مرکزی چین، بیننده این برنامه هستید. من “منافی” هستم و به همراه دیگر مجری محترم آقای سیاوش، در خدمت شما عزیزان هستیم.

مجری چینی: سلام بینندگان عزیز. من سیاوش (کنگ جینگجینگ) هستم و خوشحالم که از طریق این برنامه، فرصتی فراهم شد تا در خدمت شما عزیزان باشم.

مجری ایرانی: همان طور که می دانید، اسرائیل در نخستین ساعات بامداد جمعه ۲۳ خرداد، حملات هوایی به اهداف غیرنظامی و برخی تأسیسات هسته‌ای و نظامی را آغاز کرد که باعث شهادت یا مجروح شدن صدها نفر از جمله تعداد زیادی افراد غیرنظامی شده است. ایران نیز بلافاصله در اقدامات تلافی‎‌جویانه، حملات موشکی و پهپادی متعددی به اهداف مختلف در خاک اسرائیل انجام داد و تاکنون هم خسارات قابل توجهی را به آن وارد کرده است. به منظور نگاهی به ابعاد مختلف این جنگ، در این بر نامه با ۹ میهمان از کشورهای مختلف از جمله ایران و چین گفت و گو خواهیم کرد تا نظرات و دیدگاههای آنها را در باره این جنگ جویا شویم.

مجری چینی: بیش از یک هفته است که جنگ ایران و اسرائیل ادامه دارد. این جنگ چه تأثیری بر طرفین درگیر، منطقه خاورمیانه و جهان خواهد داشت؟ما پیشتر با چند کارشناس ایرانی برای حضور در این برنامه تماس گرفتیم اما با وجود استقبال آنها برای شرکت در برنامه، شرایط خاص ایران و محدودیت ارتباط اینترنتی باعث شد تا  فقط بتوانیم با آقای “یوسف جلالی”، کارشناس مسائل بین‌المللی ایران ارتباط برقرار کنیم. اکنون از ایشان دعوت می‌کنیم نظرات خود را درباره این این درگیری بیان کنند:

یوسف جلالی: بدیهی است که این درگیری تنها محدود به اسرائیل و ایران نیست، بلکه تمام منطقه خاورمیانه و حتی جهان را تحت تأثیر قرار داده است. همه ما شاهد افزایش چشمگیر قیمت نفت هستیم – از همان روزهایی که تنها گمانه‌زنی درباره احتمال وقوع جنگ بین ایران و اسرائیل می‌شد، تا به امروز که شاهد نوسانات شدید قیمت نفت در سطح جهانی هستیم.

اما شاید مهم‌ترین تأثیر این جنگ، شکستن یک تصویر جهانی از قدرت و شکست‌ناپذیری اسرائیل باشد. همانطور که می‌دانیم در عملیات های “وعده صادق یک و دو” ، ایران تلاش کرد نه تنها به منطقه، بلکه به کل جهان ثابت کند که اسرائیل آن‌گونه که غرب تبلیغ می‌کند، شکست‌ناپذیر نیست. در آن عملیات، با شلیک صدها موشک به سمت اسرائیل، ضعف‌های سیستم دفاعی “گنبد آهنین” به وضوح آشکار شد.

اگرچه در آن زمان رسانه‌های غربی سعی کردند تأثیر حملات موشکی ایران را کم‌اهمیت جلوه دهند، اما در عملیات اخیر “وعده صادق ۳” حتی شبکه‌هایی مانند CNN، فاکس نیوز و رسانه‌های اسرائیلی نیز نتوانستند ضعف و آسیب‌پذیری سیستم‌های موشکی و دفاعی اسرائیل در برابر حملات ایران را انکار کنند.

ایران در عملیات های “وعده صادق” یک و دو، به نوعی در حال آزمایش و شناسایی نقاط ضعف سیستم “گنبد آهنین” بود و اکنون می‌بینیم که چگونه به خوبی از این ضعف‌ها استفاده کرده است. با پرتاب موشک‌هایی مانند “فتاح”، ایران توانسته ساختار دفاعی اسرائیل را به هم بریزد، تا جایی که در تصاویر شاهد هستیم سیستم‌های موشکی اسرائیل دچار اختلال شده و حتی به سوی خودشان شلیک می‌کنند که نشان‌دهنده فروپاشی کامل این سیستم‌هاست.

مجری ایرانی : با تشکر از توضیحات جناب آقای جلالی، برای ایشان و خانواده‌شان و تمام هموطنان ایرانی آرزوی سلامتی، سربلندی و پیروزی دارم . همچنین میهمانانی از دیگر کشورها در این برنامه با ما همراه خواهند شد تا دیدگاه های ایشان را نیز بشنویم. اکنون آقای “مصطفی جانر”، مدرس مؤسسه مطالعات خاورمیانه دانشگاه ساکاریا ترکیه هستیم و نظرات ایشان را می شنویم:

آقای مصطفی جانر: نتانیاهو می‌گوید هدف اسرائیل از حمله به ایران، جلوگیری از دستیابی این کشور به سلاح هسته‌ای است، اما اسرائیل نه‌تنها تأسیسات هسته‌ای ایران، بلکه اهداف نظامی، سیاسی و غیرنظامی در سراسر این کشور را نیز مورد حمله قرار داده است. اسرائیل حتی به اقدامات ترور نیز دست می‌زند که نشان می‌دهد هدف آن نابودی کامل توان نظامی و سیاسی ایران است، نه فقط برنامه هسته‌ای این کشور. مقصود اصلی اسرائیل از این اقدامات، تضعیف نهادهای سیاسی و امنیتی برای ایجاد هرج‌ومرج و بی‌ثباتی در ایران است.

مجری چینی:”با تشکر از آقای جانر. ایشان اظهار کرد که هدف واقعی حملات نظامی اسرائیل نابودی کامل توان نظامی و سیاسی ایران است. اکنون این پرسش مطرح می‌شود که این درگیری برای کل منطقه خاورمیانه و جهان چه پیامدهایی خواهد داشت؟ در ادامه، نظرات آقای “عظمی زائد”، مدرس ارتباطات دانشگاه صنعتی مارا مالزی را خواهیم شنید:

عظمی زائد: به نظر من، درگیری بین ایران و اسرائیل نه تنها بر دو طرف، بلکه بر کل منطقه و کشورهای جهان تأثیر قابل توجهی دارد.

این درگیری که به طور فزاینده‌ای پیچیده می‌شود، منجر به تلفات بیشتر جانی، آسیب به زیرساخت‌های نظامی و غیرنظامی، بحران پناهندگان و رکود اقتصادی فزاینده خواهد شد. اگر با دقت نگاه کنید، این درگیری در واقع پتانسیل افزایش تنش‌های منطقه‌ای را دارد و حتی ممکن است بر کشورهای همسایه نیز تأثیر بگذارد.

در سطح جهانی، قطعاً شاهد افزایش قیمت جهانی نفت خواهیم بود، زیرا این درگیری ممکن است مسیرهای نفتی در منطقه خلیج فارس را مختل کند و منجر به افزایش قیمت نفت شود و کل جهان را تحت تأثیر قرار دهد.

ما همچنین نگران هستیم که قدرت‌های بزرگی مانند ایالات متحده و روسیه ممکن است به طور مستقیم یا غیرمستقیم مداخله کنند و خطر یک درگیری بزرگتر را افزایش دهند.­­­­

مجری ایرانی: اسرائیل در بامداد جمعه ۲۳ خرداد با این بهانه و ادعا که «ایران یک تهدید هسته‌ای قریب‌الوقوع است»، حمله نظامی «پیش‌دستانه» خود به ایران را آغاز کرد. اکنون با آقای “چِنگ تونگ”، رئیس دانشکده زبان‌های شرقی دانشگاه مطالعات بین‌المللی شانگهای همراه می شویم تا نظر ایشان را درباره این ادعای اسرائیل جویا شویم:

چِنگ تونگ: انتخاب گزینه نظامی از سوی اسرائیل برای پاسخ به “تهدید احتمالی”، در واقع نقض همزمان قانون بین الملل و ثبات منطقه است . بر اساس اصل ۵۱ منشور ملل متحد، «حق دفاع از خود» تنها در صورت « هدف قرارگرفتن و یا یا قرار گرفتن تحت تعرض نظامی مستقیم از سوی یک کشور» قابل اعمال است. اما ایران در روزهای اخیر حمله مسلحانه ای علیه اسرائیل انجام نداده است. اسرائیل با انجام حمله ای که آن را پیشگیرانه می نامد، در واقع، نشان داد که نگرانی های آینده خود را بر قوانین بین الملل مقدم می داند. اگر این منطق مورد قبول قرار گیرد، هر کشوری می تواند با بهانه «تهدید احتمالی»، به کشورهای دیگر حمله کند و نظم بین الملل به یک میدان جنگ و به جنگل تبدیل خواهد شد.

مجری چینی: در ادامه برنامه، نظرات آقای “باریس آدیبلی”، استاد دانشگاه داملوپینار ترکیه درباره حمله پیشدستانه اسرائیل به ایران را می شنویم:

باریس آدیبلی: اسرائیل سعی می‌کند به شیوهٔ خود، اقدامات خود را توجیه کند، اما این دلیلی نیست که از سوی حقوق بین‌المللی و جامعهٔ جهانی قابل پذیرش باشد. بنابراین، سازمان ملل باید از همان ابتدا اسرائیل را در این مورد محکوم کند و آن را متجاوز بنامد. اما در عمل این اتفاق نیفتاد. اکنون درگیری به تدریج در حال تشدید است و به سطحی با ویژگی‌های یک جنگ تمام عیار رسیده که اگر متوقف نشود، به تهدیدی امنیتی بزرگ برای آسیای غربی تبدیل خواهد شد و حتی ممکن است کل منطقه اوراسیا را تحت تأثیر قرار دهد. در این نقطه، معتقدم که روسیه و چین اجازه نخواهند داد اسرائیل امنیت کل منطقه را تهدید کند.

مجری ایرانی: اسرائیل ۲۶ خرداد ساختمان صداوسیمای ایران را حین پخش برنامه زنده ، هدف حمله قرار داد که موجب شهادت دست کم دو نفر از کارکنان آن شد. جناب آقای “شایان‌مهر” یکی از خبرنگاران سازمان صداوسیما هستند که هم اکنون در خدمت ایشان خواهیم بود. آقای شایان مهر ضمن تسلیت شهادت این دو همکار، لطفاً دیدگاه خود در باره این حمله بفرمایید:

امیر شایان‌مهر: از همان ابتدا که رژیم صهیونیستی و اسرائیل به ایران حمله تجاوزکارانه کردند، همیشه این تهدید وجود داشت که ممکن است ساختمان صدا و سیما و رسانه ملی نیز هدف قرار گیرد و در کار پخش اختلال ایجاد کنند. اما همیشه با این تصور که رسانه‌ها غیرنظامی‌ترین مکان‌ها هستند – همانطور که در تمام جنگ‌ها جلیقه‌هایی می‌پوشیم که روی آن کلمه “خبرنگار” نوشته شده است – و همین جایگاه خبرنگاری به ما مسئولیتی می‌دهد تا به عنوان چشم و گوش افکار عمومی، اطلاعات و آگاهی را به مردم برسانیم. این تفکر باعث شد هیچ‌وقت این تهدید را جدی نگیریم.

هیچ‌ یک از ما حتی تصور نمی‌کردیم صهیونیست‌ها و رژیم اسرائیل چنین اقدام دیوانه‌واری انجام دهند. همیشه فکر می‌کردیم این صرفاً یک تهدید زبانی است تا در دل ما رعب ایجاد کند. اما دقیقاً چند دقیقه قبل از حمله به همکارانم اطلاع دادند که این تهدید جدی است و اسرائیلی‌ها واقعاً قصد انجام چنین کار دیوانه‌واری را دارند.

بسیاری از همکارانم به سرعت ساختمان را تخلیه کردند، اما برخی ماندند تا به رسالت خود تا آخرین لحظه عمل کنند و به اطلاع‌رسانی ادامه دهند. همانطور که دیدید، نماد این استقامت و مقاومت را در خانم “امامی”، مجری و گوینده اخبارمان مشاهده کردیم که تا آخرین لحظه ایستاد و حتی بخشی از این حمله را به صورت زنده روایت کرد.

اسرائیلی‌ها به ساختمان شیشه‌ای و ساختمان خبر صدا و سیما حمله کردند و آن را به آتش کشیدند. من در این اقدام جنون‌آمیز و این تجاوز آشکار به یک مرکز غیرنظامی، یکی از نزدیک‌ترین دوستانم را از دست دادم. نیما جبپور واقعاً هیچ گناهی نداشت. او حتی در عمرش اسلحه به دست نگرفته بود – یک غیرنظامی بود و پدر دو دختر… واقعاً نمی‌دانم چه بگویم… به سادگی جانش را از دست داد، فقط به این دلیل که…

واقعاً سخت است. ساختمان شیشه‌ای صدا و سیما شاید برای بسیاری فقط یک ساختمان معمولی باشد که در یک اقدام دیوانه‌وار به طرز فجیعی نابود شده، اما برای من این ساختمان منشأ ۲۳ سال از زندگی حرفه‌ای‌ام بود. من ۲۳ سال – یعنی نیمی از عمرم – در این ساختمان نفس کشیدم و کار کردم. در هر گوشه‌اش خاطره‌ای داشتم. و اکنون وقتی فکر می‌کنم که منشأ همه این خاطرات… تمام فعالیت‌های حرفه‌ای و شغلی‌ام واقعاً از بین رفته و واقعا نبیدام چیمان رویم.

مجری چینی: “من به عنوان دانشجو، مدتی در ایران تحصیل کردم و به همین خاطر دوستانی هم دارم که در صدا و سیما  کار می کنند. ضمن آرزوی سلامتی برای همه این دوستان، معتقدم هدف قرار دادن عمدی مراکز رسانه‌ای توسط اسرائیل  نقض آشکار قوانین بین‌المللی و فراتر از حداقل‌های تمدن بشری است.

اکنون نظرات کارشناسان دیگر کشورها را در این باره جویا می‌شویم.

شکیل امحد رامی: مسوول پژهشکده تحقیقات و توسعه تمدن زیست‌محیطی آسیای پاکستان از طریق ارتباط ویدیویی در این برنامه حضور یافت و گفت: اگر به اقدامات اسرائیلی‌ها خوب نگاه کنید، متوجه می‌شود روش آنها شبیه یک رویه استاندارد ناتو است. هرگاه به کشوری وارد می‌شوند، نخستین هدفشان نهادهای رسانه‌ای آن کشور است. چرا؟ برای اینکه از انتشار اطلاعات و اخبار واقعی به مردم جلوگیری کنند، تا تنها چیزی که خودشان می‌خواهند منتشر شود. ببینید، وقتی حیفا در اسرائیل مورد حمله قرار گرفت، یک خبرنگار الجزیره ویدیویی ضبط کرد، بلافاصله (اسرائیل) دستور داد هیچکس حق فیلمبرداری ندارد. این چه معنایی دارد؟ آنها فقط می‌خواهند آنچه خودشان می‌خواهند را نمایش دهند. تلویزیون ملی ایران واقعیت‌های جاری در داخل کشور و تأثیرات واقعی این حمله را پوشش می‌دهد. اسرائیل فکر می‌کند باید این صدا را خاموش کنند، و این همچنین نشان می‌دهد که اسرائیل به تنهایی عمل نمی‌کند، بلکه از پشتیبانی آمریکا و ناتو برخوردار است، زیرا تمام تاکتیک‌هایی که استفاده می‌کنند، قبلاً توسط ناتو به کار گرفته شده‌اند.

مجری ایرانی: آمریکا و ایران تاکنون پنج دور مذاکره هسته‌ای داشته‌اند و قرار بود دور ششم مذاکرات نیز یکشنبه گذشته برگزار شود که به دلیل وقوع جنگ، لغو شد. اکنون با پروفسور چنگ تونگ، رئیس دانشکده زبان‌های شرقی دانشگاه مطالعات بین‌المللی شانگهای ارتباط مستقیم برقرار می‌کنیم و تحلیل ایشان را درباره مذاکرات این مذاکرات جویا می‌شویم: آیا فکر می کنید امیدی به ازسرگیری این گفت‌وگوها وجود دارد؟:

پروفسور چنگ تونگ: شایان ذکر است که تلاش‌های دیپلماتیک برای حل بحران همواره ادامه داشته است​​. برجام در سال ۲۰۱۵، پس از ۱۳ سال مذاکره سخت، نمونه‌ای از همکاری‌های بین‌المللی بود که روابط ایران و غرب را بهبود بخشید. اما خروج یک‌جانبه آمریکا از این توافق و بازگشت تحریم‌ها، منطقه را به بحران عمیق‌تری کشید. این درس مهم نشان می‌دهد نقض تعهدات آسان است، اما بازسازی اعتماد دشوار. امروز، مسیر حل دیپلماتیک برای مساله هسته‌ای ایران هنوز باز است و جامعه بین‌المللی باید هر فرصتی را برای احیای گفت‌و‌گوها بهره‌برداری کند، نه آنکه سیاست‌های یک‌جانبه را به پیش ببرد.

مجری چینی: در روز ۲۷ خرداد، شی جین‌پینگ رئیس‌جمهور چین تأکید کرد که چین مخالف هرگونه اقدام نقض‌کننده حاکمیت، امنیت و تمامیت ارضی کشورهاست. درگیری نظامی به هیچ وجه راه‌حل نیست و تشدید تنش‌ها به نفع جامعه جهانی نمی‌باشد. همه طرف‌ها باید برای کاهش درگیری و جلوگیری از تشدید تنش‌ها تلاش کنند. اکنون نظر میهمانان محترم برنامه را درباره این موضع‌گیری از جانب رئیس جمهوری جویا می شویم؟ “در ابتدا؛ از آقای شایان مهر مسئول دفتر صداوسیما در چین می خواهم که نظر خود را  در این باره بیان کنند:

آقای شایان مهر: آنچه آقای شی جین پینگ گفتند و من به عنوان خبرنگاری که در پکن مستقر هستم، از همان ابتدا مواضع چین را در خصوص این اقدام اسرائیل دنبال کرده‌ام. به هر حال اولین واکنش را سخنگوی وزارت امور خارجه چین نشان داد و در همان ابتدا ابراز نگرانی کرد و از اینکه تمامیت ارضی ایران مورد حمله واقع شده، مخالفت چین را نسبت به این مسئله اعلام کرد. این موضع تقریباً در همه بیانات و گفته‌های مقامات چینی تجلی پیدا کرد، از جمله در صحبت‌های نماینده ویژه و سفیر چین در سازمان ملل آقای وانگ یی، وزیر امور خارجه چین.

و در نهایت در صحبت‌های آقای شی جین پینگ می‌بینیم که ایشان هم بر همین مواضع تأکید دارند. اما به هر حال به نظر می‌رسد آن چیزی که سال‌هاست آقای شی دنبال می‌کند، همان برقراری یک نظام چندجانبه‌گرایانه در جهان است که در واقع مقابل یکجانبه‌گرایی و قلدرمآبی برخی از کشورها قرار دارد. این که برخی از قدرت‌ها بخواهند حرف خودشان را در جهان به کرسی بنشانند، گفتمانی است که سال‌هاست آقای شی دنبال می‌کند و بسیاری از کشورهای همسو از جمله ایران در همین گفتمان دارند اقداماتی را انجام می‌دهند.

ولی به نظر من با وجود عناصری مثل رژیم اسرائیل که به هیچ‌یک از قوانین بین‌المللی پایبند نیستند و بر اساس اعتقادات افراطی خودشان هر کاری را مجاز می‌دانند، رسیدن به این رویا و این آرمان سخت است و نیازمند تلاش بیشتری می‌باشد.

مجری ایرانی: با سپاس از جناب آقای شایان‌مهر برای به اشتراک گذاشتن دیدگاه‌شان، اکنون نظرات “عظمی زائد” مدرس ارتباطات دانشگاه صنعتی مارای مالزی را می شنویم :

عظمی زائد: من با ابتکار امنیت جهانی که بیش از سه سال پیش توسط شی جین پینگ، رئیس جمهور چین، پیشنهاد شد، کاملاً موافقم.

او در دیدار اخیر خود با رئیس جمهور ازبکستان، مجدداً تأکید کرد که چین با هرگونه نقض حاکمیت، امنیت و تمامیت ارضی سایر کشورها مخالف است. درگیری نظامی راهحل مشکل نیست و تشدید اوضاع منطقه‌ای به نفع مشترک جامعه بین‌المللی نیست. همه طرف‌ها باید در اسرع وقت به کاهش درگیری کمک کنند و از تشدید بیشتر تنش‌ها جلوگیری کنند. این امر بسیار شایسته پیروی و الگوبرداری توسط کشورهای سراسر جهان است.

مجری ایرانی: “ابتکار امنیت جهانی” با ارائه راهکارهای علمی-عملیاتی جامع، در واقع می تواند پاسخگوی معضلات امنیتی جهان باشد. در ادامه، تحلیل خانم جوُو سِی، رئیس دپارتمان زبان‌های آفریقایی-آسیایی دانشکده خاورمیانه دانشگاه مطالعات بین‌المللی پکن را درباره پیچیدگی‌های امنیتی کنونی خاورمیانه در چارچوب این ابتکار آقای شی جین پینگ جویا می‌شویم.”

خانم جوُو سِی: مدت‌هاست که به خاطر مسائل تاریخی مربوط به استعمار و مداخله ابرقدرت‌ها، منطقه خاورمیانه همواره در یک “باتلاق امنیتی” گرفتار بوده و مردم این منطقه از جنگ رنج بسیار برده‌اند.

رئیس جمهور شی جین پینگ برای حل چنین مسائلی، “ابتکار امنیت جهانی” را پیشنهاد کرد که به مفهوم امنیت مشترک، جامع، مشارکتی و پایدار پایبند است و خرد چینی را برای دستیابی به امنیت و ثبات در خاورمیانه ارائه می دهد.

به کمک چین، ایران و عربستان سعودی روابط دیپلماتیک خود را از سر گرفتند که یک نمونه موفق برای عملی شدن ابتکار امنیت جهانی در خاورمیانه بوده  و پس از آن، موجی از آشتی در میان کشورهای خاورمیانه به راه افتاد. کشورهای خاورمیانه بیشتر به این موضوع پی برده‌اند که امنیت یک کشور را نمی‌توان بر مبنای ناامنی سایر کشورها بنا کرد.

تنها با تقویت استقلال استراتژیک و پایبندی به وحدت و خوداتکایی، می توانند با چالش‌های فعلی مقابله و به امنیت مشترک و پایدار دست یابند تا سرنوشت خود را محکم در دستان خود بگیرند.

مجری چینی: با سپاس از سرکار خانم جوُو سِی برای تحلیل‌های ارزشمندشان، به عنوان آخرین مهیمان برنامه ، صحبت های آقای شکیل احمدرمی رئیس مؤسسه تحقیقات و توسعه تمدن زیست‌محور آسیای پاکستان را می شنویم:

آقای شکیل احمدرمی: مدت‌هاست که به خاطر مسائل تاریخی مربوط به استعمار و مداخله ابرقدرت‌ها، منطقه خاورمیانه همواره در یک “باتلاق امنیتی” گرفتار بوده و مردم این منطقه از جنگ رنج بسیار برده‌اند.

رئیس جمهور شی جین پینگ برای حل چنین مسائلی ابتکار امنیت جهانی را پیشنهاد کرد که به مفهوم امنیت مشترک، جامع، مشارکتی و پایدار پایبند است و خرد چینی را برای دستیابی به امنیت و ثبات در خاورمیانه ارائه می دهد.

به کمک چین، ایران و عربستان سعودی روابط دیپلماتیک خود را از سر گرفتند که یک نمونه موفق برای عملی شدن ابتکار امنیت جهانی در خاورمیانه بوده  و پس از آن، موجی از آشتی در میان کشورهای خاورمیانه به راه افتاد. کشورهای خاورمیانه بیشتر به این موضوع پی برده‌اند که امنیت یک کشور را نمی‌توان بر مبنای ناامنی سایر کشورها بنا کرد.

تنها با تقویت استقلال استراتژیک و پایبندی به وحدت و خوداتکایی، می توانند با چالش‌های فعلی مقابله و به امنیت مشترک و پایدار دست یابند تا سرنوشت خود را محکم در دستان خود بگیرند.

مجری چینی: “در جهان امروز، تقابل نظامی برنده‌ای ندارد و همان‌طور که کارشناسان و تحلیل گران حاضر در این برنامه تأکید کردند، ریشه درگیری ایران و اسرائیل در تفکر سلطه ‌طلبی و بازی حاصل جمع‌صفر نهفته است. پیامدهای فرامرزی این مناقشه امنیت منطقه‌ای و جهانی را تهدید می‌کند. خشونت متقابل تنها بر آتش کینه می‌دمد: «اقدامات پیشدستانه» اسرائیل، خشم ایرانیان را شعله‌ورتر می‌سازد و پاسخ ایران به تشدید «هراس امنیتی» اسرائیلی ها می‌انجامد. این چرخه “انتقام و تلافی”، با قربانی‌کردن غیرنظامیان منطقه و و به خطر انداختن ثبات جهانی، در گردابی مرگ‌بار گرفتار آمده است. ابتکار امنیت جهانیِ پیشنهادی چین با محوریت «امنیت مشترک» به جای امنیت مطلق و پیوند توسعه با امنیت، راهکاری نوین برای گشایش بن‌بست خاورمیانه ارائه می‌دهد. تحقق آرمان دیرینه «خاورمیانه‌ای عاری از جنگ» تنها از رهگذر چندجانبه‌گرایی و ایجاد ساختار امنیتی متوازن، کارآمد و پایدار ممکن خواهد بود. از اینکه بینده این برنامه بودید و همچنین از همه میهمانان بابت به اشتراک‌گذاری دیدگاه‌های ارزشمندشان سپاسگزاریم. بدرود!”

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا