پایداری رشد اقتصاد چین در سایه چالشهای داخلی و فشارهای خارجی
یک مقام «اداره ملی آمار» (NBS) روز دوشنبه ۱۹ مه (۲۹ اردیبهشت) اظهار داشت: اقتصاد چین با وجود فشارها، رشد پایدار خود را حفظ کرده و در برابر چالشهای داخلی و شوکهای فزاینده خارجی، مسیر توسعهای مثبتش را ادامه داده است.
«فو لینگهویی» سخنگوی NBS، طی نشستی خبری اعلام کرد که چشمانداز کلی اقتصاد چین همچنان مثبت باقی مانده و عواملی متعدد برای تداوم روند بهبود اقتصادی وجود دارد.
دادههای اداره ملی آمار نشان میدهد فروش خردهفروشی کالاهای مصرفی چین، به عنوان شاخص اصلی سنجش توان مصرفی این کشور، در ماه آوریل با رشد ۵.۱ درصدی نسبت به آوریل ۲۰۲۴ به ۳.۷۲ تریلیون یوان (۵۱۷.۲۷ میلیارد دلار) رسید.
طبق این دادهها، طی چهار ماه نخست سال جاری میلادی، شاخص تولید خدمات نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۵.۹ درصد افزایش یافته که ۰.۱ درصد بیشتر از نرخ رشد ثبتشده در سه ماه اول ۲۰۲۵ است.
بر اساس دادههای منتشرشده، در ماه آوریل مجموع ارزش واردات و صادرات کالا به ۳.۸۴ تریلیون یوان رسید که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۵.۶ درصد رشد داشته است. همچنین از ژانویه تا آوریل، حجم تجارت عمومی با رشد ۰.۶ درصدی نسبت به بازه مشابه سال گذشته، ۶۴ درصد از کل ارزش تجارت خارجی را به خود اختصاص داده است.
طی چهار ماه نخست ۲۰۲۵، واردات و صادرات شرکتهای خصوصی با رشد سالانه ۶.۸ درصدی همراه بوده و ۵۶.۹ درصد از کل حجم تجارت خارجی را به خود اختصاص داده است؛ رقمی که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲.۳ درصد افزایش نشان میدهد.
بر اساس تازهترین آمار منتشرشده از سوی NBS، سرمایهگذاری در داراییهای ثابت این کشور طی چهار ماه نخست سال ۲۰۲۵ با رشد ۴ درصدی نسبت به سال گذشته به ۱۴.۷ تریلیون یوان رسیده است. در صورتی که بخش املاک و مسکن در نظر گرفته نشود، این رقم با رشد ۸ درصدی همراه بوده است.
در همین بازه، سرمایهگذاری در بخش زیرساخت نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۵.۸ درصد افزایش یافته و سرمایهگذاری در بخش تولید نیز رشد ۸.۸ درصدی را تجربه کرده است.
طبق آمار و ارقام اداره ملی آمار، در پی اجرای برنامه تعویض کالاهای مصرفی در چین، فروش لوازم خانگی و تجهیزات صوتی در ماه گذشته با رشد ۳۸.۸ درصدی همراه بود و فروش کالاهای فرهنگی و اداری نیز ۳۳.۵ درصد افزایش یافت.
طی ماه آوریل، ارزش افزوده صنعت تولید فناوریهای پیشرفته با رشد ۱۰ درصدی نسبت به آوریل سال گذشته، از نرخ رشد کلی صنعت که ۳.۹ درصد بود، پیشی گرفت.
فو اعلام کرد که روند گذار چین به سمت توسعه هوشمند و سبز با شتاب بیشتری ادامه دارد. در همین ماه، ارزش افزوده بخش تولید وسایل نقلیه هوایی بدون سرنشین هوشمند ۷۴.۲ درصد و تولید وسایل نقلیه انرژی جدید ۳۸.۹ درصد افزایش یافته است.
به گفته سخنگوی NBS پیشرفتهای قابلتوجه در حوزههایی همچون مدلهای بزرگ هوش مصنوعی و رباتهای انساننما، روند ارتقا و تحول صنعت را بیش از پیش شتاب خواهد داد.
فو اضافه کرد با اتکا به مجموعهای از عوامل مساعد، پیشبینی میشود اقتصاد چین همچنان روندی باثبات را دنبال کرده و به رشد پیوسته خود ادامه دهد.
وی همچنین تاکید کرد که کاهش چشمگیر تعرفههای متقابل میان چین و آمریکا به گسترش مبادلات تجاری بین دو کشور و احیای اقتصاد جهانی کمک شایانی خواهد کرد.
سخنگوی NBS همچنین تصریح کرد با وجود روندهای مثبت، فضای بینالمللی همچنان پیچیده و چالشبرانگیز باقی مانده است. افزایش یکجانبهگرایی و حمایتگرایی، تهدیدی جدی برای نظم اقتصادی و تجاری جهانی به شمار میرود و روند رشد اقتصاد جهانی را با مانع مواجه کرده است.
وی افزود با این حال، مسیر همکاریهای بینالمللی با هدف دستیابی به منافع مشترک تغییر نخواهد کرد و تعهد چین به توسعه گشایش همچنان پابرجاست.
فو همچنین گفت که تلاشهای چین برای متنوعسازی تجارت خارجی بهطور مستمر در حال پیشرفت است و سیاستهای حمایتی در این حوزه، نتایج مثبتی به همراه داشتهاند. انتظار میرود این اقدامات همچنان به پشتیبانی از رشد پایدار تجارت خارجی کشور ادامه دهند.