نظرسنجی بین‌المللی: محبوبیت چین از آمریکا پیشی گرفت

نشریه «نیوزویک» روز چهارشنبه ۱۴ مه (۲۴ اردیبهشت) با استناد به نتایج یک نظرسنجی جدید گزارش داد که شمار قابل‌توجهی از کشورها نگاه مثبت‌تری به چین نسبت به ایالات متحده دارند به گونه‌ای که در بیش از سه‌چهارم از نزدیک به ۱۰۰ کشور مورد بررسی، دیدگاه‌ها نسبت به پکن مطلوب‌تر از واشنگتن بوده است.

نتایج «شاخص ادراک دموکراسی (DPI) سال ۲۰۲۵» از نظرسنجی موسسه «نیرا دیتا» نشان می‌دهد که ذهنیت جهانی نسبت به آمریکا در طول یک سال گذشته به‌شدت تضعیف شده است.

DPI یک نظرسنجی سالانه است که با همکاری «بنیاد اتحاد دموکراسی‌ها»، که به ابتکار «آندرس راسموسن» نخست وزیر سابق دانمارک و دبیرکل اسبق ناتو، راه‌اندازی شده، انجام می‌شود.

این نظرسنجی‌ها در ماه آوریل اجرا شد و در هر کشور به‌طور میانگین حدود ۱۱۰۰ نفر مشارکت داشتند. نیوزویک در گزارش خود اشاره کرد که این پژوهش در شرایطی انجام شده که آمریکا تعرفه‌هایی گسترده‌ اعمال کرده است. این رسانه همچنین افزود چین در تلاش است تا روابط خود با متحدان شرق ‌آسیایی آمریکا را گسترش دهد و اتحادیه اروپا را به مقابله با دستور کار اقتصادی واشنگتن ترغیب می‌کند.

بر اساس این نظرسنجی، از میان ۹۶ کشور مورد بررسی، ۷۶ کشور دیدگاه مثبت‌تری نسبت به چین داشتند که معادل ۷۹ درصد است. به گزارش نیوزویک، در تمام قاره‌ها نگاه مثبت‌تری در قبال پکن وجود داشته و بیشترین میزان حمایت از چین در منطقه «خاورمیانه و شمال آفریقا» (MENA) و «آفریقای جنوب صحرا» مشاهده شده است.

در اروپا، به‌ویژه در اروپای غربی، نگاه عمومی به چین در بسیاری موارد مثبت‌تر از ایالات متحده بوده است؛ روندی مشابه در بیشتر مناطق آسیا و آمریکای لاتین نیز دیده می‌شود. طبق یافته‌های این نظرسنجی، این تفاوت به‌ویژه در کشورهایی مانند الجزایر، مصر، پاکستان و تونس چشمگیر بوده، به گونه‌ای که چین در این کشورها از حمایت گسترده و تقریباً یکپارچه برخوردار بوده است. با این حال، برخی از متحدان ایالات متحده از جمله اسرائیل، کره جنوبی، ژاپن، لهستان و اوکراین از این الگو مستثنی بوده‌اند.

به نوشته نشریه نیوزویک، گزارش موسسه نیرا دیتا همچنین یک تغییر فاحش را نسبت به سال ۲۰۲۴ نشان می‌دهد یعنی زمانی که میانگین برداشت‌ها از آمریکا مثبت‌تر از منفی و به مراتب بهتر از دیدگاه‌ها نسبت به چین و روسیه ارزیابی می‌شد.

برتری نگاه مثبت نسبت به ایالات متحده از عدد ۲۰+ در سال ۲۰۲۴ به ۵- کاهش یافته است، و اکنون تنها اندکی بهتر از روسیه ارزیابی می‌شود. در مقابل، دیدگاه‌ها نسبت به چین از حدود ۵+ به ۱۴+ افزایش یافته‌اند.

در مجموع، ۵۵ درصد از کشورهای مورد بررسی اکنون دیدگاه منفی نسبت به آمریکا دارند که شامل برخی از متحدان تاریخی این کشور مانند کانادا، مکزیک و اکثر کشورهای عضو اتحادیه اروپا می‌شود.

«لی های‌دونگ» استاد «دانشگاه امور خارجی چین» پنجشنبه به روزنامه «گلوبال تایمز» گفت  نتایج این نظرسنجی با دیدگاه غالب جهانی نسبت به مواضع و عملکرد ایالات متحده در عرصه بین‌الملل هم‌راستاست؛ در همین حال، نقش چین به‌عنوان عاملی برای ثبات و اطمینان، به شکلی فزاینده در سطح جهان در حال تثبیت و شناسایی است.

لی اظهار داشت که طی ماه‌های اخیر، ایالات متحده مجموعه‌ای از سیاست‌های «همسایه‌ات را فقیر کن»، «حمایت‌گرایی»، «یک‌جانبه‌گرایی» و رفتارهای قلدرمآبانه را در پیش گرفته که نه فقط غیرقابل درک، بلکه غیرقابل پذیرش هستند؛ نتیجه آن نیز کاهش اعتبار و نفوذ این کشور در عرصه جهانی بوده است.

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد فرقی نمی‌کند که کشورها توسعه‌یافته یا در حال توسعه باشند، آنها در سراسر جهان خواستار ثبات و رشد هستند. در واقع منافع توسعه ملی عمیقا به هم گرده خورده و کشورها بیش از پیش به هم وابسته شده‌اند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا