شی جینپینگ با پوتین دیدار و گفت و گو کرد
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه صبح پنجشنبه هشتم مه به وقت محلی، در کاخ کرملین در مسکو با شی جینپینگ، رئیس جمهوری خلق چین، دیدار و گفت و گو کرد.
روسای جمهور دو کشور درباره روابط دوجانبه و مسائل مهم بینالمللی و منطقهای به تبادل نظر عمیق پرداختند و با تأکید بر ضرورت تعمیق همکاریهای راهبردی، در خصوص توسعه پایدار، سالم و باکیفیت روابط دو کشور توافق کردند.
سران دو کشور همچنین بر ضرورت ترویج دیدگاه صحیح نسبت به تاریخ جنگ جهانی دوم، حفظ اقتدار و جایگاه سازمان ملل متحد و حمایت از عدالت و انصاف بینالمللی تأکید نمودند.
شی جینپینگ در این دیدار با اشاره به اینکه امسال هشتادمین سالگرد پیروزی جنگ مقاومت مردم چین در برابر تجاوز ژاپن، جنگ کبیر میهنی اتحاد جماهیر شوروی و جنگ جهانی ضد فاشیسم است، گفت: ۸۰ سال پیش، مردم چین و روسیه با فداکاریهای عظیم به یک پیروزی بزرگ دست یافتند و نقش تاریخی شایان در حفاظت از صلح جهانی و پیشرفت بشر ایفا کردند.
شی تاکید کرد: در شرایط کنونی که با جریانهای یکجانبهگرایی و زورگوییهای بینالمللی مواجه هستیم، چین همراه با روسیه، مسئولیت ویژه خود به عنوان قدرتهای بزرگ جهانی و اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد را برعهده گرفته و با ایفای نقش فعال، به ترویج دیدگاه صحیح نسبت به تاریخ جنگ جهانی دوم، حفظ اقتدار و جایگاه سازمان ملل، دفاع قاطع از دستاوردهای پیروزی در جنگ جهانی دوم و حمایت جدی از منافع چین، روسیه و کشورهای در حال توسعه خواهند پرداخت. دو کشور با همکاری یکدیگر، جهان چندقطبی مبتنی بر برابری و نظم، و جهانیسازی اقتصادی عادلانه و فراگیر را پیش خواهند برد.
رؤسای جمهور دو کشور به گزارشهای مسئولان نهادهای مرتبط دو طرف درباره همکاریها در حوزههای مختلف گوش دادند. رئیس جمهور چین تأکید کرد که چین و روسیه باید بر جهتگیری کلان همکاری را حفظ کنند، موانع خارجی را برطرف کنند و پایههای همکاری را مستحکمتر و نیروی محرکه پیشرفت را پرتوانتر سازند. دو طرف باید با بهرهگیری از مزیتهای مکمل منابع و نظامهای صنعتی خود، همکاریهای دوجانبه باکیفیت را در حوزههایی مانند تجارت، انرژی، کشاورزی، هوافضا و هوش مصنوعی گسترش دهند. همچنین باید هماهنگی و همکاری خود در پلتفرمهای چندجانبه مانند سازمان ملل متحد، سازمان همکاریهای شانگهای و گروه بریکس را تقویت کنند، با جهان جنوب متحد بمانند، چندجانبهگرایی واقعی را دنبال نمایند و اصلاحات حکمرانی جهانی را در مسیر درست هدایت کنند.
پوتین نیز در این دیدار اظهار داشت: روابط روسیه و چین بر پایه برابری و احترام متقابل ایجاد شده است، علیه هیچ طرف ثالثی نیست و تحت تأثیر مسائل گذرا قرار نمیگیرد. پیشبرد پایدار روابط روسیه و چین و گسترش همکاریهای دوجانبه با منافع متقابل، انتخاب استراتژیک روسیه است.
پوتین با اشاره به مسأله تعرفه های تجاری، افزود: افزایش تعرفههای بالا نه تنها خلاف منطق و قانون است، بلکه به خود طرف طرف وضع کننده تعرفه ها آسیب می رساند.
پوتین گفت: روسیه و چین باید هماهنگی و همکاری خود را در چارچوبهای چندجانبه مانند سازمان ملل متحد، سازمان همکاریهای شانگهای و گروه بریکس تقویت کنند، از روند چندقطبی شدن جهان حمایت نمایند، بهصورت مشترک با یکجانبهگرایی، تحریمهای غیرقانونی و تقابل بلوکها مخالفت کرده و منافع مشترک جامعه بینالمللی را حفظ نمایند.
پوتین افزود: روسیه و چین در دوران سخت جنگ از یکدیگر حمایت کردند و دوستی عمیقی بین دو ملت شکل گرفت که پایههای مستحکمی برای توسعه روابط دوجانبه فراهم کرد. دو طرف باید از اقتدار سازمان ملل متحد و حقوق بینالملل دفاع کنند، روایت تاریخی صحیح از جنگ جهانی دوم را حفظ نمایند، از عدالت و انصاف بینالمللی دفاع کنند و مشترکا آیندهای بهتر برای دو کشور و جهان را ایجاد کنند.
پس از این دیدار، روسای جمهور چین و روسیه «بیانیه مشترک جمهوری خلق چین و فدراسیون روسیه در مورد تعمیق بیشتر روابط راهبردی و مشارکتی همهجانبه در عصر جدید به مناسبت هشتادمین سالگرد پیروزی جنگ مقاومت مردم چین در برابر تجاوز ژاپن، جنگ کبیر میهنی اتحاد جماهیر شوروی و تأسیس سازمان ملل متحد» را امضا کردند. روسای جمهور دو کشور به طور مشترک در مراسم امضا و تبادل بیش از ۲۰ سند همکاری دوجانبه بین چین و روسیه حضور یافتند که شامل حوزههایی مانند ثبات استراتژیک جهانی، حفظ اقتدار حقوق بینالملل، امنیت زیستی، حمایت از سرمایهگذاری، اقتصاد دیجیتال، قرنطینه و همکاری در حوزه فیلم می شود.
روسای جمهور دو کشور همچنین به طور مشترک با خبرنگاران دیدار کردند. ظهر همان روز، پوتین ضیافت خوشامدگویی برای شی جین پینگ برگزار کرد.