چین یا آمریکا؛ بازنده اصلی در جنگ تعرفه‌ها کدام طرف است؟

یک اقتصاددان ارشد اظهار کرد: به‌اصطلاح « تعرفه‌های متقابل» آمریکا بیش از آنکه به چین آسیب بزند، به خود ایالات متحده لطمه وارد کرده است و اگر آمریکا خواهان گفتگو باشد، انتظار می‌رود چین تنها بر پایه‌ برابری و انصاف حاضر به مذاکره شود.

«جاستین یی‌فو لین» رئیس «موسسه اقتصادهای ساختاری جدید» در «دانشگاه پکن» طی مصاحبه‌ای اختصاصی با روزنامه «چاینا دیلی» گفت ایالات متحده با ادعای زیان‌بار بودن تجارت با چین، قوانین اساسی اقتصادی را نادیده می‌گیرد، در حالی که تجربه نشان داده سیاست‌های تعرفه‌ای واشنگتن در عمل آسیب جدی‌تری به خود این کشور وارد کرده‌اند.

لین که اقتصاددان ارشد «بانک جهانی» (WB) نیز هست، تاکید کرد: تجارت به صورت متقابل سودمند است. کشورهای مختلف، مزیت‌های رقابتی متفاوتی دارند. ایالات متحده محصولات چینی را می‌خرد زیرا این کالاها از کیفیت بهتر و قیمت کمتری نسبت به محصولاتی که در آمریکا تولید می‌شوند برخوردارند و بالعکس.

این اقتصاددان خاطرنشان کرد سیاست تعرفه‌ای آمریکا در واقع به مردم و اقتصاد خودشان آسیب می‌زند، و حالا دیگر طاقت آن را ندارند، به همین دلیل می‌خواهند با چین مذاکره کنند.

وی افزود: اگر آمریکا خواهان گفت‌وگو است، ما با آغوش باز استقبال می‌کنیم. اما هرگونه مذاکره باید بر پایه انصاف باشد، نه بر اساس تهدید و قلدری.

تعرفه‌های تلافی‌جویانه موسوم به «تعرفه‌های متقابل» که در ماه آوریل اعلام شد، تاکنون موجب کاهش قیمت اوراق قرضه، سقوط ارزش سهام و تضعیف روحیه سرمایه‌گذاران آمریکایی شده است. این سیاست اکنون به بار سنگینی بر دوش مصرف‌کنندگان و شرکت‌های این کشور تبدیل شده است.

بر اساس جدیدترین پیش‌بینی مؤسسه S&P Global، اقتصاد آمریکا در سال‌های ۲۰۲۵ و ۲۰۲۶ به ترتیب با نرخ رشد سالانه ۱.۵ درصد و ۱.۷ درصد توسعه خواهد یافت. این ارقام نسبت به پیش‌بینی ۱.۹ درصد که در ماه مارس اعلام شده بود، کاهش نشان می‌دهد. همچنین پیش‌بینی می‌شود رشد تقاضای داخلی این کشور برای باقی‌مانده سال جاری به کمتر از ۱ درصد در سال برسد.

در واقع، این روزها خبر سفر آمریکایی‌ها به چین برای خرید سوژه داغ رسانه‌ها شده، چرا که نهایتا برای بودجه خانوارها به صرفه‌تر است.

به گفته لین، چین از زمان آغاز دور قبلی اختلافات تجاری با آمریکا در سال ۲۰۱۸، آمادگی‌های کامل و شبیه‌سازی سناریوهای مختلف را انجام داده است.

وی با اشاره به تاثیرات بالقوه سیاست‌های تجاری آمریکا، تاکید کرد: چین با راهبردهای ازپیش‌طراحی‌شده به‌خوبی آماده مقابله است.

جاسیتن یی‌فو لین افزود: این آمادگی‌ها شامل اجرای الگوی توسعه جدیدی است که فضای مانور سیاسی بیشتری برای مدیریت چالش‌ها و عدم‌قطعیت‌‌های خارجی در اختیار چین قرار می‌دهد.

هرچند چین طی سه ماه اول ۲۰۲۵ رشد اقتصادی بالاتر از حد انتظاری را تجربه کرد، اما لین تصریح کرد که این کشور همچنان با چالش‌های مهمی از جمله ضعف تقاضای داخلی و تبعات منفی تعرفه‌های آمریکا دست‌وپنجه نرم می‌کند.

تاثیر تعرفه‌های آمریکا ممکن است بعد از ماه آوریل به تریج بیشتر خود را نشان دهد. رئیس «موسسه اقتصادهای ساختاری جدید» در «دانشگاه پکن» همچنین تاکید کرد: چین برای مقابله با این چالش‌ها باید بیشترین بهره را از ظرفیت‌های سیاستگذاری خود ببرد و تدابیر بیشتری در زمینه‌های سیاست مالی و پولی به اجرا بگذارد.

وی افزود: چین به عنوان یک اقتصاد بزرگ، از فضای سیاستی مالی و پولی بسیار گسترده‌تری نسبت به بسیاری از کشورهای دیگر برخوردار است. تا زمانی که ما از این ظرفیت سیاستی به صورت کامل بهره‌برداری کنیم… می‌توانیم انتظار ثبات و پیشرفت مستمر را در سال جاری و سال‌های آینده داشته باشیم.

لین همچنین گفت تاثیر تعرفه‌های آمریکا در واقع اعتماد او را به دستیابی به رستاخیر ملی چین بالا برده است.

این اقتصاددان تاکید کرد: چین در پاسخ به محدودیت‌های صادراتی آمریکا در زمینه کالاها و فناوری‌های راهبردی، دو راهکار اساسی پیش رو دارد: اول، تأمین این نیازها از سایر کشورها و دوم، تکیه بر نظام نوین ملی که با بسیج کامل منابع داخلی، به پیشرفت‌های چشمگیر در مسیر خودکفایی دست یافته است.

چین با در نظر گرفتن محدودیت منابع، به شکلی هدفمند از صنایع پر بازده حمایت می‌کند. این در حالی است که آمریکا با اعمال تعرفه‌های سنگین می‌کوشد تولیدات را به خاک خود بازگرداند. چنین رویکردی موجب هدایت منابع به سوی بخش‌های تولیدی‌ای می‌شود که دیگر از مزیت نسبی برخوردار نیستند و نتیجه آن کاهش سطح بهره‌وری خواهد بود.

لین تصریح کرد: در چنین الگوی رقابتی، برنده نهایی کاملا مشخص است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا