سفر شی جینپینگ به روسیه برای تقویت روابط دو کشور و تحکیم صلح جهانی
شی جینپینگ، رئیس جمهوری خلق چین به دعوت ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، از چهارشنبه تا شنبه (۷ تا ۱۰ مه) به طور رسمی از روسیه دیدار خواهد کرد و در جشنهای هشتادمین سالگرد پیروزی اتحاد جماهیر شوروی در جنگ کبیر میهنی در مسکو شرکت خواهد کرد.
بیش از ۸۰ سال پیش، مردم چین، اتحاد جماهیر شوروی و سایر کشورها در کنار هم جنگیدند و با پیروزی در جنگ جهانی ضد فاشیسم (جنگ جهانی دوم)، یک فصل جدید از تاریخ بشر را آغاز کردند.
این سفر یازدهمین سفر شی به روسیه از زمان تصدی ریاست جمهوری چین است. شی جینپینگ و ولادیمیر پوتین ب عنوان رؤسای کنونی دولتهای چین و روسیه در طول این سالها بیش از ۴۰ بار در مناسبتهای مختلف با یکدیگر ملاقات کردهاند. رهنمودهای راهبردی حاصل از ارتباط نزدیک آنها، روابط چین و روسیه را به یک مشارکت مقاوم و پایدار تبدیل کرده که با تعمیق اعتماد سیاسی، نزدیکی بیشتر در همسویی استراتژیک و همکاری عملی پایدار مشخص میشود.
در سال ۲۰۲۴، حجم تجارت دو کشور به ۲۴۴.۸ میلیارد دلار آمریکا افزایش یافت و چین برای پانزدهمین سال متوالی به بزرگترین شریک تجاری روسیه تبدیل شد. در دسامبر ۲۰۲۴، خط لوله گاز طبیعی مسیر شرقی چین و روسیه به بهرهبرداری رسید و همکاری های دو کشور در بخش صنایع نوظهور مانند اقتصاد دیجیتال، تجارت الکترونیک، زیستپزشکی، نوآوری علم و فناوری و همچنین انرژی سبز همچنان در حال گسترش است.
در ماه مارس سال ۲۰۲۳، شی جینپینگ در دیدار با پوتین گفت که چین و روسیه به طور طبیعی مسئولیت دارند تا به صورت مشترک برای هدایت و ارتقای سطح نظام حاکم بر جهان در مسیر برآورده کردن انتظارات جامعه بینالمللی تلاش کنند و روند ایجاد جامعهای با سرنوشت مشترک برای بشریت را به پیش برند. شی جینپینگ پس از تصدی مقام ریاست جمهوری چین، در سال ۲۰۱۳ و در نخستین سفر خود بود که برای اولین بار چشمانداز ایجاد جامعهای با سرنوشت مشترک برای بشریت را مطرح کرد.
چین و روسیه به عنوان اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل و دو کشور بزرگ جهان، همکاری نزدیکی در صحنه جهانی داشتهاند. پکن و مسکو قاطعانه از نظام بینالمللی با محوریت سازمان ملل متحد، نظم بینالمللی مبتنی بر قوانین بینالمللی و همچنین هنجارهای اساسی حاکم بر روابط بینالمللی مبتنی بر اهداف و اصول منشور سازمان ملل حمایت میکنند و در عین حال طرفدار گسترش چندجانبهگرایی واقعی در جهان هستند.
دو کشور همچنین برای رسیدن به راه حلهای سیاسی برای مسائل حساس بینالمللی و منطقهای با یکدیگر همکاری میکنند. آنها ارتباطات و هماهنگی خود را در سازوکارهای چندجانبه مانند سازمان ملل متحد، سازمان همکاری شانگهای (SCO)، بریکس و گروه ۲۰ تقویت کردهاند و به طور مشترک به پیشبرد چندقطبی شدن و دموکراتیکسازی روابط بینالملل متعهد هستند.
به باور آدر کاوینس، کارشناس روابط بینالملل اهل کنیا، چین و روسیه از طریق بسترهای همکاری مانند سازمان همکاری شانگهای و بریکس ضمن توسعه همکاریها خود و کمک به چندقطبی تر شدن جهان، باعث شدهاند کشورهای جنوب جهانی در نظام حاکم بر جهان قدرت بیشتری داشته باشند و نقش بزرگتری در شکل دادن به قوانین مربوط به مسائل مهم بینالمللی داشته باشند.