رونق مشاغل جدید «هوش دیجیتال» در چین نشانه چیست؟

«بای جی‌گانگ» مهندس ارشد طراحی خودروهای هوشمند، در کارخانه «گروه فاو جی‌فانگ‌» در شهر «چانگچون» استان «جی‌لین» (شمال‌شرق چین) در حال انجام تنظیمات نهایی روی یک کامیون سنگین هوشمند است.

بای با ۱۹ سال سابقه در صنعت خودرو، مسیر خود را از طراحی سنتی کامیون‌ها به سمت توسعه خودروهای هوشمند متصل تغییر داده و همگام با موج پرشتاب توسعه تولید هوشمند در چین حرکت کرده است.

او در حرفه جدید خود، با نصب حسگرهایی روی خودروها، توانایی شناسایی خودکار آن‌ها را افزایش می‌دهد و با انتخاب کنترلگرهای مناسب، امکان رانندگی خودران را در شرایط مشخص فراهم می‌کند؛ کاری که به کاهش خستگی راننده و بهبود ایمنی کمک می‌کند.

در سال‌های اخیر، صنعت خودروهای هوشمند متصل در چین با رشدی شتابان مواجه بوده، چرا که این کشور در تلاش است رهبری تحول ساختاری صنعت خودروسازی جهان را به دست آورد. تغییر مسیر شغلی بای جی‌گانگ بازتابی از گذار صنعت خودروی چین از شکل سنتی به سوی هوشمندسازی است.

با پیشروی چین به‌سوی توسعه با کیفیت بالا، حرفه‌های نوظهور در سراسر کشور در حال شکل‌گیری هستند. در سال ۲۰۲۴، وزارت منابع انسانی و تأمین اجتماعی چین به‌طور رسمی ۱۹ حرفه جدید را به رسمیت شناخت؛ از جمله تکنسین نگهداری و تعمیر خودروهای هوشمند متصل، تکنسین تعمیر و نگهداری سیستم‌های تولید هوشمند، و تکنسین نگهداری اینترنت صنعتی.

صنعت قطارهای سریع‌السیر چین که به عنوان کارت ویزیت طلایی ساخت هوشمند شناخته می‌شود – شاهد ظهور مشاغل جدیدی نیز بوده است. در خط مونتاژ «شرکت وسایل نقلیه ریلی چانگچون» وابسته به گروه CRRC، ده‌ها دستگاه واگن ریلی به شکلی منظم و سازمان‌یافته مونتاژ می‌شوند.

مهندس ارشد «بائو هونگ‌یانگ» با راهنمایی نمودن اپراتورها، از آچارهای هوشمند برای اعمال گشتاور روی پیچ‌ها استفاده کرد. حسگرهای تعبیه‌شده در این آچارها، داده‌های گشتاور را بلافاصله به یک سیستم متصل ارسال می‌کردند.

بائو توضیح داد: با توجه به داده‌های ارسال‌شده به سامانه، می‌توانیم تأیید کنیم که سیستم به‌صورت عادی در حال کار است.

به گفته بائو، در گذشته هیچ راهی برای ثبت داده‌های گشتاور وجود نداشت و کیفیت کار کاملاً به حس مسئولیت‌پذیری کارگران وابسته بود؛ بنابراین امکان ردیابی مشکلات کیفی وجود نداشت. اما اکنون داده‌ها خود گویای همه چیز هستند. تنها زمانی که گشتاور استاندارد از پیش تعیین‌شده اعمال شود، می‌توان یک پیچ را به‌درستی سفت‌شده تلقی کرد.

بائو اکنون مسئولیت طراحی و نگهداری تعداد زیادی از سیستم‌های تولید هوشمند را بر عهده دارد، سیستمی که به تجهیزات صنعتی «خاموش» این قابلیت را می‌دهد تا از طریق داده‌ها «صحبت» کنند، کارایی خط تولید را ارتقا دهند و نرخ نقص محصولات را به حداقل ممکن کاهش دهند.

«لی سی‌هان»، مدیر کیفیت برق، در یک پست برق در شهر «جی‌لین» واقع در استان ‌«جی‌لین»، مشغول بررسی داده‌ها روی داشبورد و نظارت بر عملکرد یک دستگاه جدید ردیابی حرارتی برقی است. این دستگاه که توسط خود او طراحی شده، کاهش چشمگیری در قطعی‌های برق و هزینه‌های نگهداری منطقه به همراه داشته است.

از نگاه لی، پدید آمدن شغل مدیریت کیفیت برق، بازتابی از گذار چین از محوریت «تامین برق» به «تضمین کیفیت برق» در شبکه‌ قدرت است.

امروزه، بخش تجهیزات تولید هوشمند چین همچنان در حال گسترش است، به‌طوری‌که چندین کارخانه نمونه ملی، کارگاه‌های دیجیتال استانی و کارخانه‌های هوشمند در حال احداث هستند.

بر اساس داده‌ها، بیش از ۹۰ درصد از این کارخانه‌های نمونه از فناوری‌هایی همچون هوش مصنوعی و دوقلوهای دیجیتال بهره‌برداری کرده‌اند. با تلاش‌های افرادی همچون بای، بائو و لی، چین در حال گذار از یک غول تولیدی به سوی یک قدرت بزرگ در تولید هوشمند است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا