چرا «عدم قطعیت راهبردی» کاخ سفید تهدیدی جدی برای ثبات اقتصادی جهان است؟
سه ماه اخیر درسی عبرتآموز از حماقت ناشی از غرور داشته است. اقدامات کاخ سفید، جایی که ساکن آن ادعا میکند کشور و جهان را مدیریت میکند، عدم قطعیت ویرانگری برای مردم و شرکتها در سرتاسر جهان به وجود آورده است.
«اسکات بسنت» وزیر خزانهداری آمریکا در دفاع اخیر از تعرفههای تنبیهی دولت که بر شرکای تجاری ایالات متحده اعمال میشود و «گاهی وجود دارند و گاهی ناپدید میشوند»، آنها را بخشی از «عدم قطعیت راهبردی» عمدی کاخ سفید توصیف کرد که هدف آن کسب اهرم در مذاکرات از طریق عدم شفافیت در خصوص هدف نهایی است. در حالی که چنین نظریهبازی ممکن است در اتاقهای هیئتمدیره این کشور مورد استقبال قرار گیرد، به کارگیری عدم قطعیت مهندسیشده در حوزه تجارت بینالمللی در حال تبدیل شدن به یک قمار پرخطر است.
پیامدهای این عدم قطعیت در حال حاضر در سراسر اقتصاد ایالات متحده خود را نشان داده است. شرکتها و مصرفکنندگان با افزایش هزینهها دستوپنجه نرم میکنند و این امر منجر به خریدهای شتابزده برای انبار کالا شده است. تازهترین گزارش «کتاب بژ» بانک مرکزی آمریکا (فدرال رزرو)، چشماندازی تیره از وضعیت اقتصادی این کشور ترسیم میکند.
در نشستهای بهاره «صندوق بینالمللی پول» و «بانک جهانی»، صندوق بینالمللی پول پیشبینی رشد اقتصاد جهانی – از جمله رشد ایالات متحده – را از ۲.۷ درصد به ۱.۸ درصد کاهش داد و تغییرات در سیاستهای تجاری را عامل اصلی این کاهش عنوان کرد. این موضوع بر ضرورت فوری رفع ابرهای ابهام و عدم قطعیتی که بر سر اقتصاد جهانی سایه انداختهاند، تاکید دارد.
اقتصاددانان، چه در داخل نشستهای بهاره و چه خارج از آن، نگرانیهای صندوق بینالمللی پول را تکرار کردهاند و پیشبینیهای بازنگریشده آنان نیز چشماندازی تیره و نگرانکننده از آینده را نشان میدهد.
در تضادی آشکار با رویکرد کاخ سفید که با پذیرش عدم قطعیت راهبردی، هم منافع اقتصادی آمریکا و هم ثبات اقتصاد جهانی را تهدید میکند، پایبندی چین به مسیر توسعه کیفی در برابر بیثباتیهای خارجی، حاکی از رویکردی است که به دنبال تقویت ثبات و اطمینان در حوزه اقتصادی است.
کادر رهبری چین در نشست عالی اقتصادی که جمعه در پکن برگزار شد، بر عزم خود برای مقابله با «عدم قطعیت ناشی از تغییرات شدید در محیط خارجی از طریق قطعیت توسعه کیفی کشور» تاکید کرد.
در شرایط بیماری وخیم، انسان به هر پزشکی پناه میبرد، اما حماقت بهکارگیری عدم قطعیت بهعنوان یک ابزار راهبردی، روزبهروز آشکارتر میشود.
در حالی که جهان در میان این آبهای متلاطم و غیرقابل پیشبینی پیش میرود، سیاستگذاران باید همکاری، شفافسازی و رفع تنشهای تجاری را در صدر اولویتهای خود قرار دهند.
کاخ سفید بهتر است هشدارها درباره پیامدهای تشدید عدم قطعیت توجه کند و در تصمیمگیریهای اقتصادی، رویکردی شفاف و آیندهنگر در پیش بگیرد، نه اینکه با اقدامات غیرمنصفانه به دنبال کسب دلار بیشتر از شرکای تجاری خود باشد.
نوشدارو پس از مرگ سهراب فایده ندارد. تنها با رویاروییِ قاطعانه و واقعبینانه با حقایق میتوان از خطرات اقتصادی پیشِ رو جلوگیری کرد و آیندهای امنتر و پررونقتر را رقم زد.