تأثیر منفی قلدری تعرفهای بر نظرات افکار عمومی جهان نسبت به آمریکا و حمایت بینالمللی از اقدام متقابل قوی چین
«چماق تعرفهای» آمریکا «مصونیت قدرت بزرگ» را برای این کشور را کاملاً از بین برده است. با گذشت ۱۰۰ روز از روی کار آمدن دولت جدید ایالات متحده، نتایج نظرسنجی جهانی سی جی تی ان نشان میدهد که قلدری تعرفهای آمریکا منجر به اوج گرفتن احساسات ضد آمریکایی در سراسر جهان شده است. از میان ۳۸ کشوری که شهروندان آنها در این نظرسنجی شرکت کرده اند، شهروندان ۳۷ کشور از اقدامات متقابل چین حمایت کردهاند که به خوبی نشان می دهد یک اجماع جهانی برای حفاظت مشترک از نظام تجارت بینالمللی کنونی در حال شکل گیری است.
این نظرسنجی در ماه های فوریه و آوریل امسال از میان ۱۵ هزار و ۹۴۷ شرکت کننده از ۳۸ کشور در سراسر جهان انجام شده است. ۷۴.۲ درصد از این شرکت کنندگان معتقدند که سیاستهای تعرفهای ایالات متحده به طور جدی مانع توسعه اقتصادی کشورهایشان خواهد شد و این رقم در دو ماه گذشته ۱۶.۳ درصد افزایش یافته است. در این میان، شهروندان عربستان سعودی و صربستان، هر دو با ۲۸.۵ درصد افزایش، بیشترین افزایش نظرات منفی نسبت به اقدامات تعرفه ای داشته اند. در یونان و شیلی، دیدگاههای منفی ۲۶ درصد و در اندونزی ۲۴ درصد افزایش یافته است. شرکت کنندگان اهل مالزی، اسرائیل، استرالیا، سنگاپور، فیلیپین، نیجریه، پرتغال، پاکستان و آفریقای جنوبی نیز شاهد افزایش بیش از ۲۰ درصد در ارزیابیهای منفی خود از سیاست تعرفهای ایالات متحده بودند.
پاسخدهندگان از ویتنام، فیلیپین، تایلند، اندونزی و مالزی، به عنوان برخی از قربانیان شدیدترین تعرفههای اجباری ایالات متحده، مخالفت فزاینده خود را با سیاستهای تجاری ایالات متحده نشان دادهاند. در میان پاسخدهندگان از پنج کشور یادشده، ۶۰.۲ درصد معتقدند که «تشدید کنترل صادرات و تحریمهای یکجانبه» برای توسعه ملی آنها مضر است که این رقم با افزایش ۱۵.۵ درصدی در مقایسه با نظرسنجی همراه بوده است. علاوه بر این، ۶۹.۴ درصد با «محدودیت سرمایهگذاری شرکتهای فناوری خارجی» مخالفند که ۱۴.۳ درصد نسبت به قبل افزایش یافته و ۶۱.۵ درصد نیز معتقدند که تلاش ایالات متحده برای «کاهش وابستگی به واردات و زنجیرههای تأمین خارجی» تأثیر منفی بر کشورهایشان خواهد داشت که افزایشی ۱۲.۳ درصدی را نشان میدهد.
در مقابل، مواجه شدن قلدری تعرفهای ایالات متحده با اقدامات متقابل و قاطعانه چین از حمایت قوی پاسخدهندگان جهانی برخوردار بوده و شهروندان ۳۷ کشور (۹۷.۴ درصد) از ۳۸ کشور شرکت کننده در این نظرسنجی، حمایت خود از اقدامات متقابل چین را اعلام کرده اند. در میان کشورهای در حال توسعه، شهروندان کنیا، مصر، ترکیه، برزیل، غنا، قزاقستان، پرو، نیجریه، مالزی، امارات متحده عربی، آفریقای جنوبی، عربستان سعودی و اندونزی همگی نرخ حمایت بیش از ۷۰ درصدی را نسبت به این اقدامات چین داشته اند و کنیا با ۸۲.۵ درصد در صدر آنها بوده است. شرکت کنندگان اهل صربستان، نامیبیا، مکزیک، شیلی، پاکستان و آرژانتین نیز نرخ حمایت بیش از ۶۰ درصد را نشان داده اند. در میان کشورهای توسعهیافته، بریتانیا با نرخ حمایت ۷۰.۵ درصد در رتبه اول گروه هفت قرار گرفته و پس از آن کانادا، آلمان و فرانسه به ترتیب با نرخ حمایت ۶۹.۵ درصد، ۶۶ درصد و ۶۵.۵ درصد قرار دارند.
این نظرسنجیها توسط شبکه سی جی تی ان و دانشگاه خلق پکن از طریق موسسه ارتباطات بینالمللی در عصر جدید انجام شده و شهروندان کشورهای مختلف از جمله ایالات متحده، انگلستان، فرانسه، ژاپن، مکزیک، آفریقای جنوبی و مالزی در آن مشارکت داشته اند.