پاسخگویی چین به تعرفه‌ های آمریکا برای دفاع از تجارت مبتنی بر قانون

از نخستین دقیقه بامداد روز پنجشنبه ۱۰ آوریل، چین با اعمال تعرفه‌های اضافی بر تمامی کالاهای وارداتی از ایالات متحده، میزان تعرفه کالاهای این کشور را ۸۴ درصد افزایش داد و در راستای مقابله با افزایش یک‌جانبه تعرفه‌ها توسط ایالات متحده، ۱۸ شرکت آمریکایی را به فهرست نهادهای تحت نظارت صادراتی و غیرقابل اعتماد کشور اضافه کرد.

به باور تحلیلگران، اقدامات متقابل چین با این پیام روشن همراه است که دومین اقتصاد بزرگ جهان، آماده است تا برای دفاع از منافع مشروع خود و نظام تجارت چندجانبه مبتنی بر قانون در جهان، قاطعانه در برابر آمریکا ایستادگی کند.

در همین راستا، عصر روز چهارشنبه، وزارت فرهنگ و گردشگری و وزارت آموزش و پرورش چین به ترتیب هشدارهایی را خطاب به گردشگران و دانشجویان عازم آمریکا صادر کردند.

اقدامات اخیر پکن در پی تصمیم واشنگتن برای افزایش به اصطلاح «تعرفه‌های متقابل» بر کالاهای چینی بود، چرا که دولت کنونی آمریکا با در نظر گرفتن یک افزایش ۸۴ درصدی برای تعرفه‌ها، در مجموع تعرفه های اضافی بر واردات کالاهای چینی را به ۱۰۴ درصد ‌رساند.

کمیسیون وضع تعرفه های گمرکی شورای دولتی چین، روز چهارشنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد که تصمیم آمریکا برای افزایش مجدد تعرفه‌ها بر کالاهای چینی «اشتباه در پی اشتباه» است.

این کمیسیون گفت که افزایش تعرفه های آمریکا با نقض شدید حقوق و منافع مشروع چین، آسیب رساندن به نظام تجاری چندجانبه مبتنی بر قانون در جهان و بی ثبات کردن نظم اقتصاد جهانی، «نمونه بارز یکجانبه گرایی، حمایت گرایی و اجبار اقتصادی» به شمار می رود.

همچنین روز چهارشنبه، وزارت بازرگانی چین اعلام کرد که ۱۲ شرکت آمریکایی دیگر از جمله شرکت فناوری ارتباطات «آمریکن فوتونیکس»(American Photonics) و شرکت پهپادسازی «برینس»(BRINC Drones) را در فهرست نظارت صادراتی چین قرار داده و به این ترتیب صادرات اقلام دو منظوره و کالاهایی که هم برای اهداف غیرنظامی و هم برای اهداف نظامی قابل استفاده هستند را از مبدأ چین به این نهادها و شرکت‌ها ممنوع کرده است.

این وزارتخانه همچنین اعلام کرد که شش شرکت آمریکایی دیگر از جمله شرکت هوش مصنوعی «شیلد» (Shield AI) و شرکت «سایبرلوکس»(Cyberlux Corp) را به فهرست موجودیت های غیرقابل اعتماد چین اضافه کرده و از این پس، هر گونه تجارت یا سرمایه گذاری این شرکت ها در چین ممنوع خواهد بود.

علاوه بر این، چین شکایتی را نیز با موضوع افزایش تعرفه های اخیر ایالات متحده به سازمان تجارت جهانی تسلیم کرده است.

گو کای، مدیرعامل یک پژوهشکده وابسته به اندیشکده «سی اف ۴۰» (CF40) چین، گفت که اقدامات متقابل قوی پکن ثابت کرده است که پیشبینی واشنگتن از تسلیم شدن چین در برابر فشار تعرفه‌های آمریکا یک اشتباه محاسباتی بوده است.

او گفت: با وجود آنکه ممکن است مدتی طول بکشد، در نهایت موضع قاطع پکن برای «جنگیدن تا پایان»، واشنگتن را متوجه خواهد کرد که توان ایستادگی چین در مقابل تعرفه های آمریکا را دست کم گرفته و در آن شرایط بدون شک خود آمریکا خواهان بازگشت به میز مذاکره خواهد شد.

گوئو افزود: «با فرا رسیدن آن زمان، مذاکرات بر اساس شرط‌های چین انجام خواهد شد و نه شروط آمریکا!»

لین منگ، مدیر مؤسسه تحقیقاتی زنجیره تأمین مدرن آکادمی تجارت بین‌المللی و همکاری اقتصادی چین در پکن، خاطرنشان کرد که اقدامات متقابل چین نشان‌دهنده مخالفت قاطع با سلطه جویی ایالات متحده و مؤکد تعهد چین به حمایت از یک نظام تجارت جهانی منصفانه و مبتنی بر قانون است.

او گفت: «این اقدام چین به دیگر کشورها الگویی را برای دفاع از منافع خود از طریق چندجانبه‌گرایی ارائه می‌کند و بر اهمیت وجود یک نظام تجارت جهانی مبتنی بر قانون در میان افزایش فشارهای ناشی از یکجانبه گرایی می افزاید.»

لی های‌دونگ، استاد موسسه روابط بین‌الملل دانشگاه روابط خارجی چین نیز گفت که کاخ سفید از کارت تعرفه‌ها برای پیشبرد برنامه سیاسی داخلی خود و تضمین دستاوردهای انتخابات میان‌دوره‌ای آتی استفاده می‌کند.

او گفت: «با توجه به اینکه چین طرفدار سرسخت جهانی شدن اقتصاد است، دولت ترامپ تلاش می‌کند با تشدید «جنگ تعرفه‌ها» و فروپاشی نظام تجاری چندجانبه ای که در دهه‌های اخیر بر جهان حاکم بوده، آن را به گونه ای تغییر دهد که سلطه ایالات متحده همچنان حفظ شود و این کشور بتواند همچنان از منابع سایر کشورهای جهان به سود خود بهره برداری کند.»

با این حال، شرکت بین المللی مشاوره مالی «پی دابلیو سی»(PwC) به چاینا دیلی گفت که این سیاست «تعرفه‌های متقابل» ایالات متحده تنها باعث تشویق کشورهای دیگر به تقویت همکاری‌های اقتصادی منطقه‌ای و ایجاد مناطق آزاد تجاری در نقاط مختلف جهان و افزایش توافقنامه های تجاری منطقه ای می‌شود و کشورها تلاش خواهند کرد تا از این طریق هزینه‌های تجاری خود را کاهش دهند و ثبات زنجیره تامین را بهبود بخشد.

به گفته سو جیان، استاد اقتصاد دانشگاه پکن، برای گام بعدی، ضروری است که شرکت‌های چینی با ایجاد تغییرات لازم در رویه انتخاب شرکای تجاری، مدیریت چرخه‌های سفارش، ارزیابی مجدد نوع وابستگی متقابل خود به زنجیره تامین اقلام کلیدی، تقویت ارتباط با شرکای خود در بازار ایالات متحده و آمادگی برای تأمین امنیت عرضه و ایجاد مکانیسم‌های قیمت‌گذاری مناسب، خطرات و ریسک های مربوط به این افزایش تعرفه ها را به حداقل برسانند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا