پل های چین، دریچه ای به سوی زیبایی های تاریخی و شگفتی های مدرن
به تازگی، یک کلیپ ویدئویی با موضوع زیبایی های پل های چین که توسط یک بلاگر خارجی تهیه شده و در فضای مجازی بسیار پربازدید شده، ضمن این که مورد تشویق و تمجید بازدید کنندگان قرار گرفته، کنجکاوی گسترده ای را در میان مخاطبان از نقاط مختلف جهان درباره صنعت و زیبایی های پل های باستانی و مدرن چین برانگیخته است.
این بلاگر خارجی با ابراز شگفتی از عظمت، ظرافت و زیبایی باشکوه صنعت پل سازی چین به عنوان شاهدی بر توسعه مدرن این کشور، در باره تصاویر این ویدیو می گوید: “پلهای چین این شکلی هستند.”
امروز چین با بیش از یک میلیون پل که بر روی رودخانهها، دریاچهها و دریاها، درههای عمیق و کوههای ناهموار احداث شده است، از پل های قدیمی و باستانی به عنوان شاهکارهای چندصدساله گرفته تا دستاوردهای مهندسی پیشرفته، پنجرهای بینظیر به روی تمدنی باز می کند که احترام به گذشته را با تلاشی خستگیناپذیر برای مدرنیزاسیون درهم میآمیزد.
به عنوان مثال، پل “لوویانگ” در چوانجو، استان فوجیان در جنوب شرق چین، یک پل باستانی است که در دوران سلسله سونگ (۹۶۰-۱۲۷۹) ساخته شده و نمونهای از نبوغ مهندسان باستانی چین است. این پل یکی از اولین پلهای چینی بود که از فناوری ساخت شناور استفاده کرد . فونداسیون و پایه های آن به گونه ای طراحی شده تا در برابر امواج خروشان آب مقاومت کند. ساخت این پل یک نوآوری مهم و حیاتی محسوب می شود که کمک زیادی به اتصال مناطق داخلی چین با تجارت پررونق دریایی و تحول تجارت منطقهای کرد.
از سوی دیگر، پل مدرن و عظیم بر روی دره بزرگ “هوآجیانگ” که در استان گویجو در جنوب غرب چین قرار دارد، پس از تکمیل، بلندترین و طولانیترین پل در مناطق کوهستانی جهان خواهد بود که با کابلهای فولادی پراستحکام ساخته شده است. مجموع طول کابل های فولادی به کار رفته در ساخت این پل به حدی است که تقریبا دو برابر طول کل خط استوا است. این پل که شگفتی های مهندسی خاص خود را دارد ، زمان طی مسافت بین دو طرف دره را از دو ساعت، تنها به دو دقیقه کاهش خواهد داد و نقش بسیار مهی در تقویت و تسهیل اتصال منطقهای و احیای صنعتی خواهد داشت.
پلهای چین، روایتی از نوآوری بی وقفه و عزم خستگی ناپذیر نسلهای مختلف مهندسان این کشور است؛ آنها با غلبه بر چالشهای فراوان، توانسته اند با ساخت پل های زیاد، جاده ها و ریل ها را از دل کوه ها عبود دهند و گذرگاهایی امن بر فراز آبها ایجاد کنند.
پل “لوگوئو” در پکن که شیرهای سنگی با ظرافت فراوان بر روی آن حکاکی شده، به قرن سیزدهم و به زمان “مارکو پولو”، جهانگرد ایتالیایی باز می گردد. مارکو پولو از این پل به عنوان یک اثر “بینظیر در جهان” توصیف کرده که نشان می دهد این پل نیز گواهی بر وجود صنعتگران بسیار ماهر در عصر باستان در چین است. به همین ترتیب، پل باستانی جائوجو در شیجیاجوانگ، استان هبی در شمال چین، با قوس زیبایش، همچنان نمونه ای عالی از تاریخ غنی پل های چین است.
این پلها را می توان حتی فراتر از شاهکارهای مهندسی دانست؛ آنها در واقع علاوه بر اینکه نماد صنعت هستند، شاهکارهای فرهنگی نیز به حساب می آیند، پلهای زیبا و شاعرانه مربوط به گذشته و شاهکارهای مدرن و خیرهکنندهای که روح انسان را به تصویر میکشند. مهندسی پل در چین، تلفیقی از رشته های مکانیک و زیباییشناسی است و مهندسان پل سازی در چین با ترکیب این دو عنصر مهم، سازههای ماندگاری خلق میکنند که بازتابدهنده ارزشهای فرهنگی و احساس هنری این کشور است.
علاوه بر این، پلهای چین فراتر از مرزهای این کشور نیز گسترش یافتهاند. به عنوان مثال، پل “دوستی چین-مالدیو” به تاریخ بدون پل مالدیو پایان داد. همچنین، پل “پلیشاک” ساخته چین در کرواسی و پل “خلیج ماپوتو” در موزامبیک، سیستم حمل و نقل را بهبود بخشیده و رشد اقتصادی را تقویت کرده است. این پروژهها نقش چین در زیرساختهای جهانی را برجسته میکند، جایی که پلها نه تنها به عنوان دستاوردهای بزرگ مهندسی، بلکه به عنوان نمادهای ماندگار اتصال، همکاری و تبادلات فرهنگی عمل میکنند.
فراتر از نقش ساختاری، پلها در چین اهمیت فرهنگی عمیقتری یافتهاند. چه از طریق روایتهای اسطورهای فیلمهای انیمیشنی مانند “نژا ۲” و چه از طریق هیجان بازیهای ویدئویی مانند “افسانه سیاه: ووکونگ”، یا در آهنگ پایدار نوآوری در وسایل نقلیه انرژی نو ، این “پلهای” مدرن و پیشرفته تصویر متفاوتی از خلاقیت و فناوری چین را به مردم مختلف جهان ارائه میدهند.
از پلهای سنگی تاریخی و باستانی قوسی شکل که بر روی رودها و جویبارهای آرام ساخته شده اند، گرفته، تا پل های فولادی عظیم و مدرنی که با شکافتن قلب آسمان، راههای ارتباطی میان شهرها ایجاد می کنند، تا پلهای فرهنگی که ارتباطات انسانی عمیقتری را شکل می دهند، پلهای چین فراتر از شگفتیهای معماری هستند؛ این پل ها گویای تمدنی پویا و در حرکت هستند، ریشه در تاریخ دارند و اما به سوی آینده پل می زنند و این امکان را برای جهانیان فراهم می سازند تا از مسیرها عبور کنند، با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و با هم به پیش بروند.