ثبات دیپلماسی چین هدیه‌ای به جهان

«وانگ یی» عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست و وزیر امور خارجه چین روز جمعه ۷ مارس (۱۷ اسفند) طی نشستی خبری در حاشیه سومین نشست چهاردهمین مجلس ملی نمایندگان خلق به سوالات خبرنگاران داخلی و خارجی درباره سیاست خارجی و روابط خارجی چین پاسخ داد.

وانگ در حدود ۹۰ دقیقه به ۲۳ سوال پاسخ داد، دستاوردهای دیپلماسی چین را به ‌طور جامع بررسی کرد و نگاهی به آینده آن داشت. موضوعات مطرح‌ شده شامل دیپلماسی سران، روابط قدرت‌های بزرگ، مسائل داغ بین‌المللی، نظم جهانی، توسعه علمی و فناوری و تبادلات فرهنگی و انسانی بود.

رسانه‌های خارجی توجه زیادی به عباراتی مانند «چین و آمریکا برای مدت طولانی در این سیاره خواهند ماند و بنابراین باید به دنبال همزیستی مسالمت‌آمیز باشند»، «دنیای امروز با بادهای تند و ابرهای متلاطم مشخص می‌شود و پویایی این تحولات از جنوب سرچشمه می‌گیرد» و «جلوگیری از بازگشت جهان به قانون جنگل» داشتند.

کلیدواژه‌هایی که بسیاری از نشست خبری امسال برداشت کرده‌اند «ثبات» و «قطعیت» است؛ اینها در واقع هدایایی هستند که چین به جهانی مملو از عدم قطعیت امروز تقدیم کرده است.

«ثبات» چین ناشی از ذهنیت «خونسرد ماندن و تحت تاثیر قرار نگرفتن هیچ گونه عامل حواس پرتی در دنیای متلاطم» است. جهان امروز شاهد تغییرات و ناآرامی‌های گسترده‌ای است؛ ظهور اندیشه‌های ضد جهانی‌سازی، رشد آشکار یک‌جانبه‌گرایی و حمایت‌گرایی، افزایش درگیری‌ها و بی‌ثباتی‌های منطقه‌ای، و همچنین رفتارهای سلطه‌جویانه و قلدرمآبانه برخی قدرت‌ها که بدون محدودیت به محاصره و سرکوب نیروهای نوظهور می‌پردازند، همگی چالش‌های واقعی هستند که نباید نادیده گرفته نشوند.

در عین حال دور جدیدی از انقلاب علمی و فناوری و تحول صنعتی بیش از پیش در حال گسترش است، جنوب جهانی با شتاب پیش می‌رود و تمام اینها در شرایطی است که صلح، توسعه، همکاری و برد-برد به آرزوی مشترک مردم جهان و یک روند عمومی تبدیل شده است.

اما صرف نظر از اینکه چه اتفاقی روی می‌دهد، «ماموریت دیپلماسی چین تغییری نکرده است.»

این تجلی الگو و عزم دیپلماتیک چین است که به عنوان نیرویی پایدار در دفاع از منافع ملی، نیرویی عادل و خیراندیش برای صلح و ثبات جهانی، نیرویی پیشرو برای عدالت و انصاف بین‌المللی و نیرویی سازنده برای توسعه مشترک جهان عمل می‌کند. علاوه بر این، این رویکرد انرژی مثبت بیشتری را به حفظ صلح و ثبات جهان تزریق می‌کند.

امروزه مفهوم بشریت با آینده‌ای مشترک در قطعنامه‌های متعدد مجمع عمومی سازمان ملل و اسناد چندجانبه لحاظ شده است. همچنین بیش از ۱۰۰ کشور از سه ابتکار اصلی جهانی چین حمایت کرده‌اند و بیش از سه‌ چهارم کشورهای جهان به عضویت خانواده «ابتکار کمربند و جاده» (BRI) درآمده‌اند.

چین با افزایش تعداد دوستان و شرکای خود، در حال کسب قدرت بیشتر برای ایجاد ثبات در جهان است.

«ثبات» و «قطعیت» دیپلماسی چین همچنین در رویکرد فعالانه و گشایش مداوم آن نهفته است. همانطور که وانگ یی اظهار داشت، سیاست‌های خارجی چین به ویژه مفاهیم و ابتکارات مهمی که «شی جین پینگ» رئیس جمهور این کشور مطرح ساخته، به شکلی روزافزون از جانب جامعه جهانی مورد استقبال قرار می‌گیرد و از آنها حمایت می‌شود؛ نقش مهم چین در پرداختن به چالش‌های جهانی و حل موضوعات بسیار مهم و دشوار بیش از پیش مورد انتظار و تمجید کشورهای سراسر جهان قرار می‌گیرد؛ موفقیت مدرنیزاسیون چین و الهامی که می‌بخشد به طور فزاینده‌ای توسط کشورهای بیشتر و بیشتری شناخته می‌شود و مورد تقلید قرار می‌گیرد.

اهمیت چشم انداز و سیاست‌های دیپلماتیک چین فراتر از دوره کنونی است و به شکل دهی آینده مربوط می‌شود. از این تعهد مستمر به پیشرفت، جهان شاهد است که چین ابتکار عمل را در تاریخ به دست می‌گیرد و با اقدامات عینی، پیشرفت تاریخی را رقم می‌زند.

دیپلماسی چین با صداقت و عمل گرایی، به شکلی فزاینده در حال جذاب و تأثیرگذار شدن است و خود را به عنوان «گزینه برتر» برای همکاری بین‌المللی مطرح می‌سازد. «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل از چین به عنون یک «نیروی حیاتی اجتناب ناپذیر و قابل اعتماد در ترویج صلح و توسعه جهان» تمجید کرده است.

چین با تمام کشورها برای ترویج دوستی و همکاری، تقویت یادگیری متقابل میان تمدن‌های مختلف و ساختن جامعه‌ای با آینده مشترک برای بشریت همکاری خواهد کرد. ما باید دست در دست هم آینده‌ای بهتر برای جهان بسازیم.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا