هوش مصنوعی آینده جهانی را در سال ۲۰۲۵ تغییر می‌دهد

هوش مصنوعی (AI) با پیشرفت بی سابقهٔ فناوری بسرعت در حال تحول جوامع و ارتقای همکاری جهانی به سطوحی جدید است. AI در حال حاضر گام‌هایی پراهمیت در حوزه‌های اصلی داده‌ها، قدرت محاسباتی و الگوریتم‌ها برداشته و عصری جدید را شروع کرده که در آن نوآوری به ایجاد برنامه‌های کاربردی در مقیاس بزرگ کمک می‌کند.

با توجه به این تحولات، جهان باید به گفتگو همکاری بپردازد تا مسیرهای جدید برای توسعه هوش مصنوعی و ساخت آینده‌ای درخشان‌تر را ترسیم کند.

پیشرفت سریع AI بر پایه‌ای محکم استوار است. داده‌ها، قدرت محاسباتی و الگوریتم‌ها که اغلب از آنها به عنوان «سه نیرومحرکهٔ» توسعه هوش مصنوعی یاد می‌شود، به هم وابسته‌اند و به طور متقابل یکدیگر را تقویت می‌کنند. این عوامل مستمرا مرزهای نوآوری را پیش می‌برند و AI را از یک مفهوم انتزاعی به برنامه‌های ملموس انتقال می‌دهند. زیربنای این پیشرفت، کمک‌های اساسی شمار زیادی از دانشمندان است.

داده‌ها سنگ بنای توسعه هوش مصنوعی به حساب می‌آیند. تولید داده‌های جهانی همچنان ادامه دارد و همین منابع ارزشمند بی سابقه برای آموزش و بهینه سازی مدل‌های هوش مصنوعی فراهم آورده است.

پلتفرم‌های داده‌های متن باز توسعه مدل‌های چند منظوره را تقویت کرده‌اند و در عین حال کاربران اینترنت جهانی و داده‌های صنعتی منابع آموزشی بسیار سفارشی را برای مدل‌های خاص صنعت ارائه می‌کنند و ورودی‌های داده‌های کیفی توسعه مدل‌های هوش مصنوعی را تسهیل کرده است.

الگوریتم‌ها نیرومحرکه سامانه‌های AI هستند. و پیشرفت هوش مصنوعی در الگوریتم‌ها از دو مسیر اصلی پیروی می‌کند: مدل‌های بزرگ چند منظوره و مدل‌های بزرگ مخصوص صنعت. در حالی که مدل‌های بزرگ مخصوص صنعت مثل چت‌جی‌پی‌تیِ شرکت OpenAI و جمِنای شرکت DeepMind در پردازش چند وجهی و چند زبانه برتری دارند، مدل‌های بزرگ مخصوص صنعت مثل AlphaFold با تسریع به کارگیری هوش مصنوعی مولد، زیست شناسی را با پیش‌بینی ساختارهای پروتئین دچار انقلاب کرده‌اند.

قدرت محاسباتی، منبع انرژی توسعه هوش مصنوعی به حساب می‌آید. تقاضا برای ظرفیت محاسباتی مدل بزرگ افزایش یافته و در عین حال فناوری‌هایی مثل جی‌پی‌یو شرکت ‌NVIDIA و تی‌پی‌یو شرکت Google پشتیبانی محاسباتی محکمی برای مدل‌های AI فراهم کرده است.

از این مهم‌تر، گوگل اخیرا از تراشه کوانتومی Willow خود رونمایی کرد که وظیفه‌ای را که با اَبَررایانه معمولی ۱۰ سپتلیون  (۱۰۲۴) سال به طول می‌کشد، فقط ظرف ۵ دقیقه انجام می‌دهد  پیشرفتی که جهشی بزرگ در فناوری کوانتومی به حاسب می‌آید.

از سوی دیگر، ابتکار «داده‌های شرقی و محاسبات غربی» چین به ساخت یک شبکه محاسبات جهانی یکپارچه کمک کرده و هماهنگی کارآمد منابع را ممکن ساخته است. در این فرآیند، کمک «ترنس تائو» برنده «مدال فیلدز» در تحلیل هارمونیک و معادلات دیفرانسیل جزئی به دقیقتر و کارآمدتر کردن مدل‌های محاسباتی هوش مصنوعی کمک کرده است. و پژوهش «آلن نیوول» و «هربرت سیمون» برندگان «جایزه تورینگ» درباره پیچیدگی و چارچوب‌های محاسباتی الگوریتم زمینه را برای محاسبات توزیع شده در مقیاس بزرگ فراهم کرده است.

به کارگیری گسترده هوش مصنوعی نیازمند مشارکت کل جامعه است. و سرمایه گذاری بیشتری در آموزش و یادگیری مهارت لازم است تا اطمینان گردد افراد عادی مهارت‌های مرتبط با هوش مصنوعی را کسب می‌کنند.

در حالی که ایجاد پلتفرمی برای گفتگوی بین‌المللی و استانداردهای اخلاقی ضروری است، به همان اندازه ضروری است که یک چارچوب اخلاقی مشترک برای توسعه هوش مصنوعی ایجاد و اطمینان حاصل گردد که نهادهایی مثل سازمان ملل نقش اصلی را در تدوین و اجرای قوانین استفاده از هوش مصنوعی به ویژه در زمینه‌های حفاظت از حریم خصوصی و عدالت ایمنی الگوریتمی بازی می‌کنند.

هوش مصنوعی مظهر یک جهش فناورانه برای بشریت است اما پیشرفت آن باید به تمام انسانیت نفع برساند نه اینکه معدود گروه‌های خاص از آن بهره مند گردند.

بنابراین، قدرت‌های بزرگ هوش مصنوعی باید از رقابت خود در فناوری‌های پیشرفته فراتر بروند و نتایج برد-برد را دنبال کنند.

کشورهای دنیا می‌توانند با کنار گذاشتن بازی‌های حاصل جمع صفر و استقبال از همکاری برای دستیابی به منافع متقابل وارد یک «مسابقه کاری هوش مصنوعی» شوند و AI را به نیرویی قدرتمند برای ساختن جامعه‌ای با آینده‌ای مشترک برای بشریت تبدیل کنند.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا