خروج قدرتمندتر «شی‌زانگ» از بحران با حضور محوری مردم

تنها از مشاهده عبارت “زلزله در هیمالیا” نیز می‌توان پی برد که وضعیت چقدر خطرناک است و آغاز یک عملیات نجات در این منطقه چقدر دشوار خواهد بود.

۷ ژانویه، زمین‌لرزه‌ای به بزرگی ۶.۸ ریشتر شهرستان دینگری از توابع شیگاتسه در منطقه خودمختار شی‌زانگ (تبت) واقع در جنوب غربی چین را لرزاند. این شهرستان با ارتفاع ۴۵۰۰ متر از سطح دریا، در دامنه شمالی رشته کوه‌های هیمالیا و در نزدیکی اردوگاه اصلی شمالی قله چومولانگما (اورست) قرار دارد. مرکز این زمین لرزه شهر تسوگو بود و تا شعاع ۲۰ کیلومتری زندگی حدود ۶,۹۰۰ نفر از ساکنان ۲۷ روستا را تحت تأثیر قرار داد. تاکنون مرگ دست کم ۱۲۶ نفر و زخمی شدن ۱۸۸ نفر دیگر در اثر این زمین‌لرزه تایید شده و بیش از ۶۰۰ پس لرزه نیز پس از آن به ثبت رسیده است.

با توجه به کوهستانی بودن و ارتفاع زیاد محل وقوع زلزله و همین طور دره‌ها، دامنه‌های پرشیب و ناهموار، احتمال رانش زمین، جاری شدن گل و لای و مسدود شدن راه‌های رسیدن به مرکز وقوع زمین لرزه افزایش پیدا کرده است.

اما هیچ یک از این موارد نتوانستند مانع از رسیدن اولین دسته از ۳۴ پناهگاه سیاری شوند که شامگاه همان روز وقوع زلزله به منطقه رسیدند.

رئیس جمهور چین، شی جین پینگ نیز دستور داد تا در پی وقوع این فاجعه تلاش‌های همه‎جانبه برای نجات زلزله‎زدگان با حداکثر توان انجام شود تا تلفات به حداقل برسد. از آن زمان تاکنون، بیش از ۱۰,۰۰۰ امدادگر به منطقه اعزام شده اند و ۱۸۷ محل اسکان مجدد برای ۴۶,۵۰۰ نفر از زلزله‎زدگان ایجاد شده است. برای دومین محموله کمک‌ها، ۲۰,۰۰۰ قلم شامل لحاف، تخت تاشو، ۲,۰۰۰ سرپناه موقت(کانکس) و ۲۰۰,۰۰۰ قلم لوازم زمستانی توسط مقامات دولت مرکزی به زلزله‎زدگان اختصاص داده شده است.

میگامار ۵۷ ساله و خانواده‌اش همراه با یک خانواده دیگر در روستای گوروم در یک چادر اسکان داده شده‌اند. او به خبرنگاران گفت: «یک گروه برای ما غذا درست می‎کنند و ما دیشب توانستیم غذای گرم بخوریم.” تا ساعت ۸ شب هفتم ژانویه، چراغ‌های خیابان‌های روستا دوباره روشن شدند. به گفته یکی از کارگران اداره برق این منطقه به نام تاندار، اهالی اکنون احساس اطمینان و آرامش خاطر بیشتری دارند، چرا که آنها پس از ۱۷ ساعت کار، اکنون در طول شب هم می‎توانند به کار خود برای نجات زلزله‎زدگان ادامه دهند.

منابع مالی مورد نیاز نیز از سوی نهادهای دولتی و خصوصی به سوی این منطقه سرازیر شده است. وزارت دارایی و وزارت مدیریت حوادث اضطراری ۱۰۰ میلیون یوان (حدود ۱۳.۹ میلیون دلار) را برای اقدامات امداد و نجات در شی‌زانگ اختصاص داده‌اند. کمیسیون ملی توسعه و اصلاحات چین نیز به همین میزان برای بازسازی فوری پس از زلزله اختصاص داده است. بنیاد خیریه «تنسنت» (Tencent) 20 میلیون یوان (۲.۷ میلیون دلار) برای کمک به زلزله‎زدگان اهدا کرده و گروه «می‌شوئه» (Mixue) نیز از کمک مالی ۱۰ میلیون یوانی خود (حدود ۱.۴ میلیون دلار) به مردم این منطقه خبر داده است. شرکت‌هایی مانند «بی‌وای‌دی» (BYD)، «گروه مورچه» (Ant Group) و شیائومی (Xiaomi) همگی مبالغی مشابه را کمک‌ کرده‌اند.

پیش از این در سال ۲۰۱۵، وقوع زمین لرزه‌ در نپال، شهرستان دینگری را تحت تأثیر قرار داد و بسیاری از خانه‌های گلی که ویران شدند با بودجه دولت به صورت خانه‌های سیمانی بازسازی شدند. در طول این سال‌ها، با افزایش درآمد روستاییان و توسعه شی‌زانگ، برخی از خود اهالی نیز به صورت مستقل شروع به ساختن خانه‌های سیمانی کردند.

در اثر زمین‌لرزه ۷ ژانویه بیشتر خانه‌های گلی باقیمانده فرو ریختند و بخش بزرگ جراحات و تلفات ناشی از این زمین‌لرزه مربوط به ویران شدن همین خانه‌ها بوده است. با وجود آنکه در اثر این زلزله خانه‌های سیمانی نیز آسیب دیده‌اند و برخی از آنها دیوارهایشان ترک خورده، این خانه‎ها تا حد زیادی پابرجا مانده‌اند و به نوعی شدت تلفات ناشی از این زمین لرزه را کاهش داده‌اند.

هیچ فردی نمی‌تواند وقوع بلایای طبیعی را پیش‎بینی کند اما هر ذره از آمادگی بیشتر و پیشرفت، در زمان وقوع چنین فجایعی اهمیت خود را نشان خواهد داد. چین با وقوع بلایای طبیعی غریبه نیست. قلمرو وسیع این سرزمین، در اثر عوامل مختلف همواره فجایعی را به بار می‎آورند که به طور غیرمنتظره می‎توانند به مردم آسیب برسانند.

در طول سال‌های گذشته، چین سیل رود یانگ تسه در سال ۱۹۹۸ و زلزله ونچوان در سال ۲۰۰۸ را تجربه کرد و مردم این سرزمین توانستند به شکل یک کشور متحد در برابر این بلایای طبیعی بایستند و به هموطنان خود کمک کنند. قرار دادن مردم در محوریت مسیر توسعه کشور و قائل شدن بیشترین اولویت برای زندگی مردم، ناشی از این درک مشترک است که مردم در قلب یک کشور جای دارند و به عنوان یک ملت از یکدیگر در برابر هر گونه چالش قدرت می‎گیرند.

از گذشته‌‎های دور همواره چنین بوده و همین واقعیت نیز امروز به مردم شی‌زانگ توانایی و قدرت عبور از بحران، بازسازی خانه‌‎های و از سر گرفتن یک زندگی جدید را خواهد داد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا