برجستگی پویایی توسعه جدید در پنجمین سرشماری ملی اقتصاد چین
روز پنجشنبه نتایج پنجمین سرشماری اقتصاد چین منتشر شد که نشان میدهد اقتصاد چین در پنج سال گذشته از یک پایه محکم، انعطاف پذیری قوی و پتانسیل عظیم برخوردار بوده است.
بر اساس این سرشماری میزان تولید ناخالص داخلی چین در سال ۲۰۲۳ به حدود ۱۳۰ تریلیون یوان (نزدیک به ۱۸.۰۸ تریلیون دلار آمریکا) رسید و به عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان، میانگین سهم چین در رشد اقتصادی جهان در پنج سال گذشته همواره در حدود ۳۰ درصد باقی مانده است که آن را به بزرگترین نیروی محرکه رشد اقتصادی جهان تبدیل میکند.
نتایج این سرشماری همچنین نشان میدهد که ساختار اقتصادی چین همچنان در حال بهبود است. صنایع بخش سوم اقتصاد اهمیت بیشتری پیدا کردهاند و ارزش افزوده آنها ۵۶.۳ درصد از تولید ناخالص داخلی سال ۲۰۲۳ را به خود اختصاص داده که بیش از ۲ درصد نسبت به سال ۲۰۱۸ افزایش یافته است.
کانگ یی، رئیس اداره ملی آمار چین، در یک کنفرانس مطبوعاتی در مورد این سرشماری گفت که چین شاهد افزایش قابل توجه تعداد نهادها و افراد شاغل در صنایع دوم و سوم بوده است.
تا پایان سال ۲۰۲۳ میلادی ۳۳.۲۷ میلیون واحد حقوقی فعال در صنایع دوم و سوم در حال فعالیت بودهاند که نسبت به پایان سال ۲۰۱۸ میلادی ۵۲.۷ درصد افزایش داشته است.
همچنین تا پایان سال ۲۰۲۳ بیش از ۴۲۸.۹۸ میلیون نفر در صنایع دوم و سوم مشغول به کار بودهاند که در مقایسه با پایان سال ۲۰۱۸ میزان آن ۱۱.۹ درصد افزایش داشته است.
نتایج این سرشماری نشان میدهد که تعداد واحدهای خوداشتغالی در کشور نزدیک به ۸۸ میلیون واحد بوده که ۱۷۹.۵۶ میلیون نفر در آنها شاغل بودهاند.
به طور ویژه و برای اولین بار پنجمین سرشماری اقتصادی چین شامل اقتصاد دیجیتال نیز بود.
در چین ۲.۹۲ میلیون شرکت کسب و کار فعالیت میکند که در صنایع اصلی اقتصاد دیجیتال مشغول به کار هستند و تا پایان سال ۲۰۲۳ میلادی ۳۶.۱۶ میلیون نفر در آنها مشغول به کار بودهاند.
کل درآمد سالانه کسب و کار برای صنایع اصلی اقتصاد دیجیتال چین به ۴۸.۴۵ تریلیون یوان رسیده است.
به گفته کانگ یی، ظرفیت نوآوری در زمینه فناوری و همچنین بهرهوری نیروی کار همچنان در حال بهبود است و همراه با بهینه شدن ساختار صنعتی، اقتصاد دیجیتال یک رشد قوی را تجربه کرده است.
او گفت: در سال ۲۰۲۳، نسبت شرکتهای تولیدی با فناوری پیشرفته به کل شرکتهای بالاتر از اندازه تعیین شده (با گردش مالی اصلی سالانه حداقل ۲۰ میلیون یوان برای هر شرکت) در مقایسه با سال ۲۰۱۸ میلادی ۲ درصد افزایش یافته است.
وی همچنین خاطرنشان کرد که تعداد شرکتهای بالاتر از اندازه تعیین شده فعال در زمینه راهبردهای صنایع نوظهور در سراسر کشور به ۱۵۸,۰۰۰ مورد رسیده که یک پنجم از کل این شرکتها را تشکیل میدهد.
علاوه بر این، سرمایهگذاری در زمینه تحقیق و توسعه نیز در چین رشد قابل توجه داشته و بودجه تحقیق و توسعه در سال ۲۰۲۳ در مقایسه با سال ۲۰۱۸ به میزان ۶۱.۹ درصد افزایش یافته است.
سرشماری اقتصادی، یک پژوهش آماری کلیدی در چین است که یک نمای کلی از وضعیت صنایع دوم و سوم در کشور را ترسیم میکند و یک بینش ارزشمند را در مورد توسعه اجتماعی و اقتصادی چین ارائه می دهد.
چهار سرشماری اقتصادی سراسری پیشین چین به ترتیب در سالهای ۲۰۰۴، ۲۰۰۸، ۲۰۱۳ و ۲۰۱۸ انجام شدند و پنجمین سرشماری اقتصاد چین نیز به طور رسمی در سال ۲۰۲۳ آغاز شد.
کانگ یی گفت که برای اطمینان یافتن از صحت و قابل اعتماد بودن دادههای سرشماری، یک طرح علمی برای این دوره از سرشماری اقتصادی تدوین شد که تقویت کنترل کیفیت دادهها در کل فرآیند آن را به همراه داشت.
تدابیری مانند انجام بررسیهای پس از سرشماری، نمونهبرداری از ۲۱ هزار واحد، ۱۰۹۹ منطقه مورد سرشماری و ۲۴۹ منطقه در سطح شهرستان از ۳۱ منطقه در سطح استانی، نشان داد که میزان مجموع خطا در حد ۰.۴۷ درصد بوده است که با استاندارد کیفیت دادهها مطابقت دارد.