نگاه به منطق توسعه چین از دریچه نشست امور اقتصادی مرکزی

نشست امور اقتصادی مرکزی چین در روزهای ۱۱ و ۱۲ دسامبر در پکن برگزار شد. این نشست به طور عمده به سؤالات “امسال چه کار کرد” و “سال آینده چه باید کرد” پاسخ می‌دهد و به همین دلیل توجهات بسیاری را از سوی جامعه بین المللی به خود جلب کرده است. اگرچه نشست امور اقتصادی مرکزی تا حدودی بیشتر بر موضوع «به خوبی امور خود را انجام بدهیم» متمرکز است، اما به دلیل ادغام عمیق اقتصاد چین با جهان، ناگزیر به یک رویداد مهم در عرصه اقتصاد جهانی تبدیل شده است.

اقتصاد چین در سال جاری با مشکلات و چالش‌های زیادی در محیط داخلی و خارجی مواجه است، در خارج، حمایت گرایی تجاری و مخالفت با جهانی شدن افزایش یافته است، در داخل، چین با فشارهایی مانند هجوم زنجیره تامین، کاهش تقاضا و تضعیف انتظارات مواجه است، مشکلات چرخه‌ای و ساختاری دست به دست هم داده اند. تحت رهبری قوی کمیته مرکزی حزب کمونیست چین، بسته سیاست های محرک اقتصادی به سرعت اجرا شده و به نتایج مثبت دست یافته است. اهداف و وظایف اصلی توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور در سال جاری با موفقیت انجام می شود. این نتیجه به سختی به دست آمده است و یک بار دیگر انعطاف پذیری و پتانسیل توسعه اقتصاد چین را نشان داده است؛ به این معنی که نرخ سهم رشد اقتصادی چین از رشد اقتصادی جهان در حدود ۳۰ درصد باقی مانده و چین همچنان بزرگترین موتور رشد اقتصادی جهان خواهد بود. این موضوع برای توسعه و امنیت جهانی اهمیت زیادی دارد.

سیاست‌های مالی «فعال‌تر»، سیاست‌های پولی «نسبتاً سست» و «اصلاح همه‌جانبه رقابت انقباضی» به عنوان موارد پیشنهادی نشست امور اقتصادی مرکزی، همگی بر هدفمندی و اثربخشی تأکید دارند و مستقیماً به انتظارات مردم برای زندگی بهتر پاسخ داده اند. این نه تنها انعطاف پذیری سیاست های کلان و خرد منحصر به فرد چین را در مدیریت اقتصاد نشان می دهد، بلکه دارای بار مثبت “مردم محوری” نیز هست.

در این نشست مقرر شد، افزایش پرداخت‌ مالی در سال آینده ادامه پیدا کند تا از یک سو سرمایه‌گذاری بخش خصوصی تشویق شود و از سوی دیگر کمک به موسسات تقویت یابد. در عین حال، چین همچنان  به گسترش گشایش در سطح بالا رو به دنیای خارج و ترویج توسعه اقتصاد سبز ادامه خواهد داد. این ترکیبات سیاستی نشان دهنده عزم و شجاعت دولت مرکزی چین برای مقابله با شرایط پیچیده و در حال تغییر است. برای جهان، این یک پیام قوی مبنی بر این است که چین به تمرکز پیوسته بر ارتقای توسعه با کیفیت بالا، گسترش فضای باز، حرکت در مسیر توسعه صلح آمیز،حمایت قوی و پایدار از صلح و توسعه و به اشتراک گذاری سود سهام توسعه میان شرکای خود ادامه خواهد داد.

«فعال» یکی از کلیدواژه هایی است که  در بیانیه این نشست دیده می‌شود. چه در قضاوت وضعیت اقتصادی کنونی و چه در جهت گیری سیاستی برای سال آینده، چین یک روحیه عمل‌گرا و فعالانه از خود نشان داده است.

در حال حاضر، اقتصاد جهانی همچنان با چالش‌هایی مانند کندی روند احیا و درگیری‌های ژئوپلیتیکی مواجه است. از این لحاظ، ۹ وظیفه کلیدی برای سال ۲۰۲۵ در این نشست پیشنهاد شد که باید با پنج رابطه مشخص‎شده هماهنگ شوند. درک “ثبات” و “پیشرفت” ذاتی اقتصاد چین دشوار نیست. چین در برخورد با موقعیت‌های پیچیده، هماهنگی‌های کوتاه‌مدت و اهداف توسعه بلندمدت را حفظ کرده و به تعادلی پویا بین بهبود اقتصادی و بهینه‌سازی ساختاری دست یافته است. چنین کاری نه تنها نیاز به تثبیت مبانی اقتصادی کنونی دارد، بلکه اقدامی مهم برای ایجاد یک پایه محکم برای انجام دادن “برنامه پنج ساله چهاردهم” است.

تنها با درک منطق توسعه چین از حجم عظیمی از  پیام های صادرشده در نشست امور اقتصادی مرکزی، می توان بهتر متوجه شد که چرا توسعه باکیفیت چین با اصلاحات بیشتر و گشایش و در آغوش گرفتن جهان مرتبط است و به این ترتیب است که می توان از فرصت های عظیم توسعه چین بهره برد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا