چرا توسعه تجارت دیجیتال کلید رشد اقتصادی محسوب میشود؟
به عقیده کارشناسان، انتظار میرود جدیدترین تلاش چین برای ترویج اصلاحات و توسعه نوآورنه تجارت دیجیتال به ایجاد محرکهای رشد جدید در جهت تجارت خارجی منجر شود، انگیزه تازه به توسعه اقتصادی کیفی تزریق کند و جایگاه آن را به عنوان یک کشور تجاری قدرتمند، تقویت نماید.
این کارشناسان با تاکید بر اینکه تجارت دیجیتال پررونق به یک نیروی تحولساز تبدیل شده که در حال شکل دادن مجدد اقتصاد جهانی است، افزودند مجموع اهداف برای توسعه تجارت دیجیتال نیز نشان دهنده عزم راسخ چین برای پیشبرد سیاست گشایش با استاندارد بالا و ایجاد محیط تجاری مطلوبتر برای تمام شرکتها در این بخش است.
اظهارات این کارشناسان پس از آن مطرح شد که ادارات کل کمیته مرکزی حزب کمونیست چین و شورای دولتی در روز پنجشنبه مشترکا یک دستورالعمل صادر کردند.
طبق این دستورالعمل، چین انتظار دارد سهم تجارت خدمات دیجیتال در تجارت کلی خدمات تا سال ۲۰۲۹ از ۴۵ درصد و تا سال ۲۰۳۵ از ۵۰ درصد عبور کند.
دستورالعمل مذکور میافزاید، تلاشهایی برای سهولت دسترسی به بازار و ترغیب سرمایه گذاری خارجی در بخش دیجیتال، توسعه گشایش بخشهای مخابرات، اینترنت و فرهنگ به شیوهای منظم، و همچنین تقویت و تنظیم جریان دادههای فرامرزی، صورت خواهد گرفت.
دستورالعمل فوق میافزاید: چین به منظور بهبود نظام حکمرانی تجارت دیجیتال، فعالانه در تدوین مقررات بینالمللیِ تجارت دیجیتال مشارکت خواهد کرد و به ایجاد یک محیط باز، منصفانه، عادلانه و غیرتبعیض آمیز برای توسعه دیجیتال کمک میکند. چین همچنین همکاری بینالمللی در حوزه تجارت دیجتیال را تعمیق خواهد بخشید و حکمرانی امنیتی را در بخش دیجیتال تقویت میکند.
«جو کلی» مدیر موسس «موسسه اقتصاد جدید چین» گفت که این دستورالعمل جهت توسعه تجارت دیجیتال چین را مشخص کرده و نه فقط بهینه سازی ساختار تجاری کشور را تقویت خواهد کرد بلکه به ایجاد مزیتهای رقابتی جدید و شتاب رشد برای تجارت خارجی کشور در میان تردیدهای خارجی کمک میکند.
افراد آشنا به صنعت میگویند: چین اهمیت فراوانی برای توسعه تجارت دیجیتال قائل شده به گونهای که یکی از سه ستون حامی توسعه یک کشور دیجیتالی قوی در کنار تجارت کالا و خدمات، به حساب میآید.
چین طی سالهای اخیر پیشرفتی چشمگیر در این بخش داشته است. وزارت بازرگانی اعلام کرد واردات و صادرات تجارت خدمات دیجیتالی چین طی نیمه نخست سال جاری میلادی به ۱.۴۲ تریلیون یوان (۱۹۶.۳ میلیارد دلار) رسید و با در مقایسه با مدت مشابه ۲۰۲۳ افزایشی ۳.۷ درصدی را به ثبت رساند و رکوردشکنی کرد.
«پان ههلین» عضو «کمیته کارشناسی اقتصاد اطلاعات و ارتباطات» که زیر نظر وزارت صنعت و فناوری اطلاعات فعالیت میکند، گفت: تجارت دیجیتال به یک نیرومحرکه جدید برای تجارت بینالملل تبدیل شده است.
به زعم وی صدور دستورالعمل مذکور به تسریع ساخت یک «چین دیجیتال» منجر میشود و به احیای اقتصادی جهانی کمک میکند.
پان افزود: مشارکت فعال در تدوین مقررات چندجانبه، دوجانبه و منطقهایِ مربوط به تجارت دیجیتال از اهمیت بسزایی برخوردار است و ایجاد سازوکارهای همکاری بینالمللی در حوزه دیجیتال را به پیش میبرد به گونهای که نقش چین را در نظام حکمرانی اقتصاد دیجیتال جهانی بیشتر تقویت میکند.